Az már szinte kész tényként kezelhető, hogy a gazdaság dob egy hátast, hiszen a szállodai foglalások máris 80-90%-kal csökkentek. Márpedig az olasz GDP mintegy 13-15%-a ebből a szektorból származik, és több mint egymillió családnak ez az egyetlen megélhetési forrása. De ott vannak a luxuscikkek, melyek szintén fontos bevételi forrást jelentenek, ahogy a fuvarozás, szállítmányozás is. És persze az észak-olasz iparvidék is erősen érintett, így az iparcikkek termelése is erősen csökkenhet. De mi a helyzet a focival?

Nos, a Calcio most talán kicsit szerencsésebb, mint a többi ágazat. Persze nyilván nem tesz jót, ha elmaradnak, vagy zárt kapuk mellett rendeznek meg mérkőzéseket, ugyanakkor a meccsnapi bevételektől kevésbé függenek, mint az európai top-bajnokságok más csapatai. Ennek oka, hogy jellemzően egy komolyabb ipari csoporthoz, vagy a világ-elit gazdagjai adják a bajnokság csapatainak tulajdonosait. Persze ezek az ipari csoportok, vagy kőgazdag magánszemélyek is megérzik a büdzséjükön a járvány hatásait, de ha nem lesz elhúzódó a járvány globális lefutása, akkor ezt minden további nélkül képesek kompenzálni, vagy egész egyszerűen leírni némi veszteséget.

calcivirus cikkbe

forrás: origo.hu (2016-os adat)

 

Az ábra azt mutatja, hogy ez egyes klubok milyen népszerűek a szurkolók körében, és ehhez képest milyen költségvetéssel dolgoznak, Itt az látszik, hogy a Juve támogatottsága bőven vetekedik a Manchester City, vagy a PSG, de akár még a Liverpoool-éval is, miközben költségvetése jó 20-40%-kal kisebb. Az arányokban történt azóta némi változás, de ez nem forgatta fel a bemutatott sorrendeket! Ma úgy tűnik tehát, hogy a tavasz az - pénzügyi értelemeben legalábbis... - elúszott az olaszok számára, de ez még nem okoz olyan nagy zűrt, hogy komolyabb fennakadások legyenek hosszabb távon is.

Ugyanakkor már most érdemes elgondolkodnia azon az UEFA-nak, hogy a pénzügyi fair play tekintetében milyen esetleges átmeneti változtatásokkal lehetne kompenzálni az olasz klubokat. Ha ugyanis a járvány nem terjed ki általános jelleggel, és olyan fertőzöttségi adatokkal, így nem okoz olyan kieséseket, mint Olaszországban, akkor a versenysemlegesség jegyében talán kompenzálni kellene a későbbiekben az európai kupákban induló olasz csapatokat. Persze ez ma még nem feltétlenül éles téma, mert ha ma véget érne a járvány, még gyakorlatilag semmilyen következménnyel nem kellene számolni pénzügyi téren, de azt látjuk, hogy a helyzet nem fog olyan gyorsan javulni, mint azt szeretnénk.

Ma tehát minden azon múlik, hogy a járvány gazdasági hatásai mekkora időszakon át hatnak. A betegek, az egészségesek, és a foci érdeke is az, hogy ez minél kisebb időszakká zsugorodjon, a kérdés csak az, hogy a szakemberek vajon a kezükben tartják az eseményeket, vagy sem? Bízzunk abban, hogy igen!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!