Ma este hat órától kezdődik a Nemzetek Ligája sorsolás. Az egyébként elég bonyolult rendszer átláthatóságához próbálunk hozzájárulni alábbi cikkünkkel. Az alapvető szabályok nem változtak az előző évhez képest, csak az osztály-besorolások terén volt némi átalakítás. Nézzük!

 

  • A sorsolás előkészítése

Az 55 indulót négy osztályra osztották az UEFA nemzeti csapata koefficiens rangsorában elfoglalt helyük alapján (1–16 az A-osztály, 17–32 a B- osztály, 33–48 a C-osztály, 49–55 a D-osztály). Mindegyik osztályon belül a csapatokat felosztották két (D-csoport) vagy négy kalapra (az A-, B- és C-csoport), szintén a rangsor alapján. Így - miután előző évi tapasztalatok alapján kissé átalakították az osztályok létszámát - az A-, a B-, és a C-osztály 16, míg a D-osztály 7 csapatot tartalmaz.

Magyarország - az átalakítás okán - ezúttal a B- osztályban kapott helyet. A Nemzetek Ligája B- osztályának kalapjai ezeket az országokat tartalmazzák:

  1. Oroszország, Ausztria, Wales, Csehország
  2. Skócia, Norvégia, Szerbia, Finnország
  3. Szlovákia, Törökország, Írország, Észak-Írország
  4. Bulgária, Izrael, MAGYARORSZÁG, Románia

Eddig tehát: az induló csapatokat osztályokra szedték, majd ezeken belül kalapokat hoztak létre.

  • A sorsolás menete

Az egyes csoportok - melyek körmérkőzés elven küzdenek meg egymással - úgy állnak össze, hogy kizárólag azonos osztályba, de különböző kalapokba osztott csapatok kerülhetnek egymással szemben. A csoportok létszáma az A-, B- és C-osztályban négy. Tehát csoport-szinten biztosan elkerüljük Bulgáriát, Izraelt, valamint Romániát. A többi kalapban szereplők közül pedig bárkit kaphatunk ellenfélként - de természetesen kalaponként csak egye-egyet.

Az most - a sorsolás előtt - komoly vitákra adhat okot, hogy melyik lenne a legszerencsésebb, és melyik a leginkább kerülendő három csapat. Nekem az Oroszország, Törökország, Szerbia tűnik a leginkább erős hármasnak, de ezt majd meglátjuk! A sorsolás választ ad a kérdésre.

  • A sorsolás után hogyan tovább?

A Nemzetek Ligájának küzdelmei során a 2022-es Világbajnokság 12 európai pótselejtezős helyéből kettő kel el. Az a két legjobb olyan csoportgyőztes szerzi meg a VB-indulás jogát, amely a világbajnoki selejtezőből, nem jutott ki helyezése alapján, egyenes ágon, vagy nem zárt a szintén pótselejtezőt érő második helyen.

A négycsapatos csoportok küzdelmeit szeptemberben, októberben és novemberben egy-egy dupla fordulós körben bonyolítják le. Az élvonal négy csoportgyőztese jövő nyáron, egy mini tornán dönt a sorozat második győzteséről. A címvédő az Európa-bajnok portugál válogatott.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!