Nyilván egyik sem. Egy milliárdos, aki befektetett nem kevés pénzt a Hoffenheim csapatába, és - mint Szalai Ádámtól tudjuk - jótékonyságban is jeleskedik. És ami nem kevésbé fontos; az 50+1-es szabály megsértésével nem vádolható, ugyanis egy 2011-es szabálymódosítás mindezt lehetővé teszi, ha a többséget szerző minimum 20 éves jelentős mértékben támogatja a klubot. Igen, ez tiszta, így azt kell mondjam, bizony tévedtem... Ami legalábbis a dolog jogi részét illeti.

A jog persze olyan, mint a gerinc nélküli ember; végtelenül hajlékony... Így sokat csak annak ér lassan, aki visszaél vele, aki meg betartja, annak betart! Igen, itt tartunk, mert... Mert bizony az érzelmi, és értelmi részében nem volt hiba, tévedés kizárva! Mire gondolok? Arra, hogy ha akármennyit is adakozik, attól még egy adott témában hibázhat, és bizony bűnbakká válhat, egy még nála is sokkal nagyobb probléma emblematikus figurájává válhat. Azt kell tudni ugyanis, hogy már a 2011-es szabálymódosítás sem nyerte el a szurkolók tetszését, mert ebben azt látták, hogy csak annyit jelent; a szurkolók kaptak maximum 20 év haladékot, és kiveszik alóluk a klubjaikat!

Mert már egyébként is volt két ilyen a Bayer (Leverkusen) gyógyszergyár s a Vokswagen (Wolfsburg) csapata mindig is üzemi csapat volt, ehhez jött most a Hoffeheim-mel együtt kettő (a másik a Leipzig). Így már most úgy áll a dolog, hogy a Bundesliga majd' negyede máris egyszemélyi tulajdonban van. És most figyeljünk, mert nagyon fontos rész következik! A kérdés az, hogy a németek miért ragaszkodnak ahhoz, hogy egyesületi jellegű tulajdonban maradjanak a klubok?

Nos, a német sport alapját a német tornarendszer adta, ami - ellentétben az angol rendszerrel - elsősorban a test tökéletességének fejlesztését tűzte ki célul. Nem ám angol hatásra jött létre ez a rendszer, hiszen Johann Christoph Friedich Guths Muths 1793-ban jelentette meg Gymnastic für die Jugend (Gimnasztika az ifjúság számára) című művét, az első olyan tornászkönyvet, amelyben a testgyakorlatok immár „testen végzett munkává” váltak. Nagyon fontos különbség van a testen végzett és a testtel végzett munka között! A német tornarendszer - ellentétben a brit iskolával! - nem elitista, hanem az egyéni fejlesztés-csoportos gyakorlatok kettőssége okán kiegyenlítő, sokkal inkább demokratikus jellegű. Ezt támogatta a német egyesületi modell is; sokkal kevésbé volt zárt, mint a kifejezetten elkülönülő, elitista angol club-ok.

Bármilyen furcsa, de a világégések ellenére tőlünk nyugatra hatnak a hagyományok, a társadalomban, az egyénben nem tanult, hanem zsigeri szinten van jelen elődeik öröksége! A tiltakozás tehát - egyrészt - a hagyományokkal való szakítás miatt van, az ellen emelik fel szavukat a szurkolók, amit nem tartanak jónak. Ez pedig nem más, mint az, hogy a német foci is lassan annak a szűk gazdasági elitnek a kezébe kerül, akik zárt köreikbe soha nem engedik majd be a szurkolókat, akik elidegenítik saját egyesületeiktől a támogatókat (supporters).

Nos, aki az anyázást, meg a célkeresztet, és a csúnya szavakat látja csak a sztoriban, most írásban láthatta, hogy mi a tiltakozás eszmei mondanivalója. Csak jelzem; eddig már mindenféle más tiltakozási módot megpróbáltak a szurkolók... de arról ugye nem kell beszélni. Aki pedig ide keveri a jótékonykodást - bocs Ádám! - nem hiszem, hogy érti, mi történik körülötte.

A másik "lába" a tiltakozásnak - egy kevésbé lényeges, de azonos gyökerű - konkrét esethez köthető, ugyanis még 2018-ban kizárták a Dortmund szurkolókat - hasonló magatartás miatt... - a Hoffenheim meccseiről. Erre meg csak egyet tudok mondani; az egy szűklátókörű senki, aki a magatartást - mint erkölcs-csősz... - veti szemére a szurkolóknak, de azt már nem vizsgálja, hogy mi váltja ki az általa alítélt magatartást... Sajnálom az ilyen embereket - ha nincsenek döntési helyzetben, hatalommal megáldva. Azokat viszont, akiknek megadatott pénz, és hatalom, ennek ellenére mégis szemellenzős tuskóként viselkednek, gyűlölöm! Olyan sok mindent tönkretettek már... hogy elég volt!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!