Már korábban is volt róla szó, de most mintha új fejezet kezdődött volna Zubkov - sztoriban. Nem, ne gondoljon senki semmi rosszra, itt most pont arról van szó, hogy egy magyar csapat tényleg ugródeszkát jelent egy játékosnak! Persze ennek az éremnek is két oldala van... A Fradinál nem feltétlen örülnek - és ez érthető is!

 

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a Samp viszi nyáron Zubkov-ot, aki a Fradi oszlopos tagajként többszörözte értékét. A transfermarkt a Fradihoz 2019 nyarán érkezett játékost a Mariupol-nál töltött év végeztével még 500.000 EUR-ra értékelte, míg ma már 1,2 mEUR-ra taksálják. Sőt! A Sampdoria - úgy hírlik - egy 3-5 M EUR körüli összeget is hajlandó lenne áldozni a játékos játékjogának megvásárlására. A Shakhtarral kötött szerződése 2022. június 30-ig érvényes. NB1 - ben 9 gólt és 8 gólpasszt adott 33 mérkőzésen.

Akárhogy is nézem Oleksandr Zubkov egy kiváló példa arra, hogy kell egy - alapvetően jó - játékost tovább építeni, és felkészíteni arra, hogy immár top-bajnokságból is keressék. És - itt jön a lényeg! - közben a Fradi is nyert az ügyön, hiszen Zubkov jelentősen hozzájárult az utóbbi idők sikereihez az európai porondon. Mert az lehet, hogy nem sikerült az, ami már nagyon régen... de a csoportmeccseken mutatott teljesítmény így is a legjobb volt, amit az utóbbi években láthattunk.

Egy nagy bökkenő van csak... Ez viszont elég komoly, hiszen a Fradi úgy veszítheti el egyik erősségét, hogy az érte kapott pénzből nem részesedik... Vagy csak minimális mértékben, ugyanis Zubkov kölcsönben szerepel a Fradinál. Van ám arra mód, hogy a kölcsönvevő részesedjen - hiszen mégiscsak szerepe van ilyen esetben a játékos felfuttatásában! -, de a nagy pénz nyilván a játékjog tulajdonosáé lesz. Persze, ezzel nyilván számoltak az Üllői úton, nem hiszem, hogy meglepetés a dolog, de azért nekem két fontos dolog eszembe jut erről a történetről:

  • Örülök, ha magyar klubból top-bajnokságba kerül minél több játékos, de kicsit szomorú vagyok, hogy ez jellemzően csak külföldieknek sikerült az utóbbi időkben (Bardhi, Besic, Dmitrovic, Zubkov(?)), magyar játékosok viszont még mindig nem tartanak itt.
  • Nem lenne baj, ha ilyenkor a játékjog tulajdonosa a magyar klub lenne, mert így a nagy pénz is őt illetné meg - egy példával élve; az albérletre kifizetett összeg megy a levesbe, de ha ugyanezt a pénzt a tulajdonszerzéshez szükséges hitel törlesztésére fordítjuk, a saját vagyonunkat gyarapítjuk!

Igen, kicsit sántít a hasonlat, de nyilván annak is megvan az oka, hogy nem sikerült játékjogot venni tavaly. Az ugyan lehet, hogy a Fradi, vagy még az az egy-két csapat, aki tehetősebb itthon, de ezek a klubok még mindig nem annyira erősek a nemzetközi piacon, hogy milliós értékű játékosokat nagyobb számban vegyenek. Ahhoz pedig, hogy ezt megtehessék kell pár feltétel:

  • folyamatos nemzetközi szereplés, minimum EL csoportkörökkel,
  • hatékony, komoly szakmai felkészültségű játékos-megfigyelő hálózat,
  • és ha az első kettő egyszerűen lehetetlen, akkor a saját utánpótlás megerősítése úgy, hogy a bekerülő fiatalok ne terhet, hanem húzóerőt jelentsenek a felnőttek között.

Most úgy tűnik, éppen a harmadik út a legnehezebb, és a leg időigényesebb, ezért aztán az első kettőt próbálják erőltetni. Ez nem baj - ha lesz folytatás, és előbb-utóbb majd jönnek azok a fiatalok az utánpótlásból!

Addig is sok sikert kívánok Zubkov - nak!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!