Kezünkbe került az MLSZ szakmai bizottságának a 2020–tól 2025-ig tartó időszakra vonatkozó fejlesztési terve, mely a Koncepció A FÉRFI PROFESSZIONÁLIS FUTBALL ÉS ELIT UTÁNPÓTLÁSKÉPZÉS FEJLESZTÉSÉRE 2020-2025 munkacímet viseli.

 

Ez a terv magában foglalja a szakmai bizottság eddigi tevékenységét 2018-tól., ténymegállapításokat, terveket, és célokat fogalmaz meg. 2019-ben Csányi Sándor MLSZ elnök ígéretet tett arra, hogy a tervet transzparenssé teszi, ami azóta sem történt meg. Információink szerint a tervnek 2019. december 31-ig olyan állapotban kellett volna már lennie, hogy januárban a munkát abból el lehetett volna kezdeni. Sajnos ez sem történt meg. Cikksorozatunkban ezt a tervet elemezzük, és utána járunk, hogy mi az ami már eddig megvalósult - és mi az ami nem. A tervben fellelhető ténymegállapítás az, hogy  brutális mélységben van a Magyar Labdarúgás, és a mentsvárként bevezetett TAO program semmit nem tett hozzá a szakmai felzárkózáshoz. Cikkeink egyetlen célja a szurkolók tájékoztatása a Magyar Labdarúgás valós helyzetéről.

Először a szakmai bizottság tagjait mutatjuk be, és azt, hogy kinek mi is a feladata:

A bizottság elnöke: Nyilasi Tibor

Tagok: Dárdai Pál, Egervári Sándor, Fehér Csaba, Fórián Zsolt, Hajnal Tamás, Gellei Imre, Gera Zoltán, Kovács Kálmán, Lőw Zsolt, Markó Edina, Szabics Imre, Takács Mihály

A bizottság 5 különböző célkitűzést határozott meg :

 • Sportszakember képzés
 • MLSZ szakmai programjainak felülvizsgálata
 • Központi adatbázis létrehozása, tehetségkutatás
 • Grassroots és Bozsik program áttekintése
 • Versenyrendszerek, versenykiírások, szabályzatok véleményezése

A Szakmai bizottság 6 stratégiai témát határozott meg és a témához felelősöket is rendelt:

 • GRAASROOTS ÉS PROFI FUTBALL, BOZSIK RENDSZER ÉS TÖMEGESÍTÉS – Kovács Szilveszter
 • VERSENY-RENDSZER, SZABÁLYOZÓK – Kovács Péter
 • MLSZ ÉS AKADÉMIÁK, AKADÉMIAI AKKREDITÁCIÓ – Takács Mihály
 • TEHETSÉGKUTATÁS ÉS MENEDZSMENT HATÁRON TÚLI MAGYAROK INTEGRÁLÁSA. SCOUT – Hegedűs Henrik
 • KÖZPONTI ADATBÁZIS ÉS MONITORING, TELJESÍTMÉNYDIAGNOSZTIKA, EGÉSZSÉGÜGY – Hegedűs Henrik
 • SZÖVETSÉGI VÁLOGATOTTAK, JÁTÉKSTÍLUS, SPORTSZAKEMBEREK – Gellei Imre

Ezen pontok alapján kellett volna cselekvési tervet, és egy olyan mindent összefoglaló, irányító koncepciót készíteni, ami 2020 január elsején életbe lépve, megkezdhette volna a felzárkóztatást az európai középmezőnyhöz. Nem így lett. A terv nemhogy nem került bevezetésre, hanem csak most készült el, és még hol vannak a határozatok amik elindítják az útján...

Mindez miért? Mert a Labdarúgásunk olyan mélységekben van, ami itt sokan el sem tudnak képzelni, ha csak az M4 műsorát nézik, vagy a mainstream „sportsajtót” olvassák. Csak egy dia a jelentésből ami sok mindenre választ ad.

mlsz_10_éves_mélypont.png

A dián tisztán látszik; 10 év alatt 10 milliárdok elköltése után semmilyen tartós előrelépés nem látható, ami pl. a felnőtt labdarúgó válogatott helyezését illeti, és még akkor hol az utánpótlás ahol brutálisabbak a számok. 

Azt is érdekesnek tartjuk, hogy a szakmai bizottságban semmilyen szerepet, sőt még betekintést sem kapott annak munkájába Sisa Tibor az edzőképzés vezetője, ami azért felvet kérdéseket. Hogyan tudná beemelni az edzőképzésbe a már elérhető anyagokat, ha semmilyen betekintést sem kap a munkába. Addig is képezzék még a régi rendszerbe az edzőket, hogy aztán mindent sutba dobva kezdjék elölről? Ez csak egy kérdés amire természetesen nincs válasz, és talán a számunkra legfontosabb kérdésre sincs, nevezetesen, hogy milyen minőségbiztosítást képzel el a szakmai bizottság, ha számításba sem veszi a szurkolókat a közvéleményt?

A következő részben a szakmai bizottság ténymegállaításai lesznek láthatóak, valamint a  kluboknál illetve, az akadémia rendszerben folyó munkát tekinthetitek meg az MLSZ táblázataiban, amit sajnos elfelejt a már említett sportsajtó megjeleníteni.

Folytatjuk…

 

 

Pin It

Hozzászólások (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Alig várom a folytatást!
Köszönöm!

Zsolt Zsolti
Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

 1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!