A dokumentum pontos neve: Koncepció a férfi professzionális futball és elit utánpótlásképzés fejlesztésére 2020-2025. Az utánpótlást érintő anyag első része az eddigi intézkedésekről szól. Mindössze egy ábrával jó összefoglalást ad, így érdemes megnézni, hogy mire jutott az MLSz.

Helyesebben az MLSz és a koncepció összeállításában segítséget nyújtó többi résztvevő. Kik ők? Íme:

up eddigi kép0

Azt nem tudni, hogy az egyes feladatokhoz rendelt szereplők milyen alá-, illetve fölérendeltségi viszonyban dolgoztak. Sőt, igazán még az sem derült ki, hogy egyáltalán együttműködésben végezték el a feladatot, vagy minden résztvevő a saját útját járva működött. Nos, nézzük, milyen intézkedéseket hajtott végre az MLSz a 2011-2019-es időszakban!

up eddigi kép1

Nagyon beszédes a kép, hiszen elsőre mindjárt az ötlik az ember szemébe, hogy a „kormányzati finanszírozás”, mint mennyei manna hullik alá. Megjegyzem, hogy az a bizonyos finanszírozás annyira kormányzati, mint a lőcsei fehér asszony! Azok ott bizony a Tao-milliárdok!

Az ábra bal oldalán nyomul az MLSz, aki – mint valami kommandós-csapat… - beavatkozik!!! Nagyon helyes megfogalmazás, mert az MLSz nem moderátora egy fejlődni akaró futball-társadalomnak, hanem abba – ha kell, ha nem… - beavatkozik, és úgy irányít, hogy valójában köze nincs a folyamatokhoz. Ez utóbbi állítást az anyag helyzetelemzése tartalmazza, nekem nem kell ilyen messzemenő következtetéseket levonnom.

 

És mit jelent ez a beavatkozás? Nézzük tételesen:

 • Pénzügyi eszközök:

Az MLSz ösztönöz és szankcionál. A cél meg… khhhmmm, mikor mi! Évekig nyomta a fiatalokat, most meg egyenesen bünteti… Miért? Mert eddig nem a megfelelő eszközöket alkalmazta, így nem ért el eredményt. Tehát, ha az MLSz nem ér célt, választ egy másikat! A kisebb ellenállás irányába… Ugyanez van a bíráskodás, vagy éppen a szurkolókkal való viszony esetén is, általános jelenség a megúszós attitűd.

 • Feltételek javítása:

Ez azonnal két féle beavatkozás. Az első a tömegesítés. Ha – mint a cím sugallja – professzionális fociról, meg elitről van szó, akkor ez hogy jön ide??? A tömegesítés a „vaktyúk is talál szemet” elvet követi, és ezermilliószor bebizonyosodott, hogy nem működik! Az elitben semmiképpen nem, ami viszont működik (pl. Izlandon), az a magas szintű szakmai munka melletti kiválasztási folyamat! És ez hol van ebben az anyagban?

A másik feltétel, amit az MLSz javít, az infrastruktúra. Nos, ebben a szövetség maximum koordinál, de sok köze bizony nincs hozzá. Esetleg a Bozsik programnál van némi érdemi hatásuk a folyamatokra, de az a program megint semmit nem ér a professzionális sport szintjén.

 • Szabályozás, szervezés, kontroll:

Húha! Ez aztán a komoly falat! A szabályozás kérdéskörét részben már említettem, de – mivel itt ugye beavatkozásokról van szó – csak egyet emelnék ki; a tizenkét csapatos Nb1 erőszakos, és nem is biztos, hogy törvényes kialakítása. A szervezésről csak annyit, hogy nem igazán sikerült még soha összeállítani egy olyan versenynaptárt a bajnoki rajtra, ami a teljes évre vonatkozóan segítette volna a csapatokat és szurkolóikat abban, hogy megtervezzék a következő évüket… De ez csak a jéghegy egy kis részlete (nem is a csúcsa!), ezer ilyen „apróság” van még… Nos, a kontroll viszont teljes; miután a klubokat a mindenféle központi pénzek elosztásán keresztül pórázon tartja a szövetség, azok hűséges pincsiként nyalogatják gazdájuk lába közét! Ez az igazi siker!

 • Képzések, audit, iránymutatások:

A képzésekről annyit, hogy talán a földön nálunk van a legtöbb pro licenszes edző, a focink mégis csak nyomokban tartalmaz labdarúgást. És egy-két képzésen személyesen is tapasztaltuk, hogy a gittegylet egyetemi szint a kreditpontos képzésen tapasztaltakhoz képest! Az iránymutatásról meg annyit, hogy ha a fentieket valaki elolvassa, világos lesz, hogy az MLSz az a szervezet, aki biztosan nem képes iránymutatást adni – vagy ha ad, akkor azt a legjobb, ha elengedi a füle mellett, aki tényleg labdarúgást akar csinálni ebben az országban.

 

Ennyi, nem több! Nézzük az eredményeket (az ábra jobb oldala). Kezdjük a pozitívumokkal:

 • Növekvő források:

Ja, egyre többet költünk a focira.

 • Növekvő játékosszám:

Semmi értelme, ezt már fentebb leírtam. A professzionális sport nem a tömegről, hanem az elitről szól. Csak nézze meg bárki, hogy mondjuk mennyi kézilabdázó, vagy mennyi hokis, vagy vízilabdázó van! Nem a tömegről, hanem a minőségről szólnak arrafelé a dolgok…

 • Magas szintű infrastruktúra:

Igen, az van, de – még egyszer leírom, ha valakinek elkerülte volna a figyelmét – ehhez semmi köze nincs az MLSz-nek!

 

És a negatívum (mert itt csak egy van…):

 • A nemzetközi versenyképesség:

Nem javult (sőt!!!), így az MLSz 2011 és 2019 közötti intézkedéseinek hatása végül egyetlen mondatba összefoglalható:

Rengeteg pénzből nulla eredmény!

Mielőtt valakinek eszébe jutna a szövetségnél telefon után kapkodni; ez a saját anyagukban van, a bizonyítványt maga a szövetség (és segítői) állították ki. Leül, egyes!

 

Megjegyzés:

 • a „pas” szónak az angolban nincs jelentése, a franciában pedig jelentése: „nem”,
 • így „double pas” jelentése „dupla nem”,
 • szemben a „double pass” ”kettős engedély”, vagy „dupla vizsgálat” jelentésével…

Nagyon nem mindegy…

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

 1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!