Az MLSz utánpótláskoncepciójáról írt előző cikkünkben az eddigi intézkedésekkel foglalkoztunk. A szakmai bizottság tényként rögzítette, hogy a bővülő anyagi források a játékosok számának emelkedésében, és az infrastruktúrában jelentkeztek, míg a foci minősége tovább romlott. Most ez utóbbit nézzük meg alaposabban az anyag helyzetelemzés fejezete segítségével.

Mután Csányi Sándor 2010-ben került az elnöki székbe, illetve egy-két évvel később született meg a finanszírozás mai koncepciója, a testület a témát 2010-től kezdődően taglalja. Elsőkét a felnőtt válogatott FIFA-ranglista helyezését elemezték:

helyzet kép1

Nem kell sokat vesződni az értelmezéssel, világosan látszik, hogy csak a 2016-os EB-re kijutó – egyénként erősen kifutott… - csapat tudott egy átmeneti javulást hozni. Olyan játékosokkal, akiknek semmi köze nem volt a Csányi vezette MLSz-hez, különösen pedig annak utánpótlás koncepciójához.

Miután az értekezlet az utánpótlásra koncentrált, ez még csak egy bevezető volt, ezért térjünk is rá a következő diára, ami már a korosztályos válogatottak teljesítményével foglalkozik. Előre szólok, itt sem jobb a helyzet…

helyzet kép2

Persze kicsit differenciáltabb a kép, hiszen három korosztályt vizsgálnak. Itt azt látom, hogy még az U17 és U19 csak-csak mutat valamit, addig U21-esek már durván lemaradnak, és a teljesítmény az idő előre haladtával romló tendenciát mutat. Ne feledjünk, hogy nagyrészt a 2016-ben javuló pályára lépő U17-es játékosok alkotják 2019-ben az U21-et! Tehát itt nem ám különböző csapatokról van szó, hanem egy-egy válogatott keret évek alatt mutatott teljesítményét látjuk. És mi az oka annak, hogy mire az U21-be lépnek a játékosok, totális csődhalmazzá válnak? A következő kép ad egyfajta magyarázatot:

helyzet kép3

Az van ugyanis, hogy a utánpótlás korú játékosok nem nagyon kapnak szerepet a hazai első osztályban! De mondom, ebben a formában nem teljes a kép, mert van még itt pár adat, amit illik tisztába tenni, mielőtt a klubokra ráhúznánk a vizes lepedőt (de ez is meg fog történni!).

Fontos tények a tisztább képhez:

  • 2015 őszétől tizenkét csapatos az Nb1.
  • Az, hogy a teljes játékpercek száma mennyi, nem szól arról, hogy hány up.-játékos szerepelt az Nb1-es csapatoknál.
  • Nem is olyan biztos, hogy olyan nagyon szörnyen kevés ez az arány.

Részletesebben:

  • A 12 csapat 30 forduló alatt 43.200 percet, míg a 12 csapat a 33 forduló alatt csak 35.640 percet játszik összesen (meccsenként 90 perccel számolva).
  • Bár csak előfeltételezésekkel számolható ki, hogy hány utánpótláskorú játékos lépett pályára, nekem 27 és 39 közötti szám jött ki (alább részletesen kifejtem), de talán nem is a konkrét számok, hanem azok időbeli alakulása lesz az érdekes.
  • Az arány – bár alacsonynak tűnik – mégis azt jelenti, hogy az U21-nél az Nb1-ből számításba vehető játékosok száma kiad egy számosságát tekintve jó keretet. Persze kérdés, hogy például a posztok eloszlása milyen, és ezek a játékosok mennyire képesek csapatként működni, stb.

Most – miután egy sor nem befejezett gondolatot vetettem fel – megpróbálom bemutatni az okokat. Nem nehéz a dolog, csak nem úgy, és nem azt kell bemutatni, mint amit az MLSz! Mert bizony az rettenetesen félrevisz… Először nem értettem, hogy miért százalékokkal operálnak, de aztán rájöttem, hogy bizony ennek semmilyen más oka nincs, mint elfedni a valóságot! Ehhez két egy két chart-ot tartalmazó ábrát mutatok be. Az MLSZ-ábra (felső) a már bemutatott ábra klónja, míg a másik az ST által készített diagram (alsó). Van némi különbség…

helyzet kép4

Ugye-ugye… Azzal, hogy százalékban mutatták be a lejátszott perceket, sikerült elérni, hogy úgy tűnjön, mintha csak az utóbbi két évben vettek volna rossz irányt a folyamatok (MLSZ ábra). Miért volt erre szükség? Mert bizony az irányt ott vétette el a szövetség, amikor bevezette a tizenkét csapatos Nb1-et! Mert bizony azzal, hogy nem kevesebb, mint 17,5%-kal csökkent a bajnokság össz-játékperce, automatikusan közel azonos mértékben csökkent az up. korú játékosok száma az élvonalban!

Hogy ezt teljesen konkrétan megmutassam, megpróbáltam lemodellezni, hogy hány up. korú játékost jelentett mindez az Nb1-ben az évek során. Azzal a feltételezéssel éltem, hogy minden up.-játékos a teljes 90 percet a pályán töltötte, összetételük pedig nem változott, így 27 és 39 közötti értéket kaptam. Azaz, egy-egy adott évben ennyien játszottak az Nb1-ben. Tudom, a feltételezés nem feltétlen életszerű, ugyanakkor a trendet kiválóan bemutatja! Íme:

helyzet kép5

Ez az egyetlen ábra pontosan megmutatja, hogy az MLSz most egy olyan problémát akar megoldani, amit önmaga gerjesztett, de legalábbis a már egyébként is fennálló folyamatokba olyan dilettáns módon nyúlt bele, hogy azzal csak tovább rontotta a helyzetet! És akkor most dolgoznak ezerrel a megoldáson…

Talán a legjobb lenne, ha a szövetség megpróbálna nem csinálni semmit, mert azzal kevesebb kárt okozna, mint így! Mert most mi megy; generálnak egy problémát, mert alapvetően nem értik a folyamatokat, így eleve rossz helyzetelemzésre építve hoznak meg döntéseket, majd – amikor kiderül, hogy csak még rosszabb lett a helyzet -, nem ismerik fel hibájukat, hanem – egy újabb hibás helyzetelemzésre építve… - meghozzák a következő nagy horderejű döntésüket. Ez így megy évek óta, és aki benne van ebben az egészben, csak azt veszi észre, hogy rengeteget dolgozik!

Könyörgöm, inkább ne tessék dolgozni!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!