Nemrég felmerült a Közép-Európa bajnokság gondolata megint. A nyugati klubok dominanciája és a pénzügyi egyenlőtlenségek vezettek oda, hogy ez egyáltalán ötletként felmerül. Pedig a gondolat nem új. 

 

Meisl Hugó nagyjelentőségű nyilatkozata a Nemzeti Sport számára a Középeurópa Kupa megreformálásáról szinte napra pontosan 85  évvel ezelőttről. Az úgynevezett Mitrópa bajnokságot 4 ország részvételével tervezték Olaszország, Magyarország, Csehszlovákia és Ausztria. Mondjuk volt minőségbeli különbség hiszen akkor a futball elitje pont ez a 4 ország volt. Az ötletet Hugo Meisl tárta a kongresszus elé amiből sajnos nem lett semmi. Kíváncsiak lennék hogyan alakulhatott volna a Magyar Labdarúgás sorsa ha az ötletből valóság lesz.

Az ötletgazda Hugo Meisl az Osztrák szövetség titkára 1935

meisl-monografie-wp-777x437.jpg

 Meisl nyilatkozata 1935 Március 8

"Ezekben a napokban, amikor a bécsi futball arculatára egészen különleges bélyeget rak rá a március 24-i bécsi osztrák olasz válogatott mérkőzés előkészülete, Meisl Hugó olyan új tervet gondolt ki, ami megvalósítása esetén kisegítheti válságából a középeurópai országok bajbajutott futballját.. Telefonon hívott fel Meisl:- - I — Jöjjön, kedves barátom, azt hiszem, amit el fogok magának mondani, élénk visszhangra talál majd Budapesten is. Félórá múlva már ott ültem Meisl szobájában és az osztrák futball vezére a következőket mondotta: — Az a tervem, hogy a Középeurópa Kupa küzdelme helyébe Középeurópa bajnokságát iktatjuk be. A Középeurópa Kupa titkári tisztségében már régóta foglalkoztam azzal a gondolattal, hogy ezt a küzdelmet át kell alakítani, hogy jobban idomuljón a változott viszonyokhoz, főként a gazdasági helyzethez. Sem nálunk, sem Magyarországon, de már Csehszlovákiában sincs meg az egykori mecénásrendszer. A mecénások kihaltak és az egyesületek teljesen a maguk erejére utáltán kénytelenek csinálni a sportot. Gyakran kénytelenek belevágni olyan dolgokba, amik nagy. kockázattal járnak és ha nem ütnek be, könnyen a katasztrófát idézhetik az egylet feje fölé. Tessék csak elgondolni annak a klubnak a helyzetét, amely bejutott a Mitropa Kupába. Boldogan elhárít magától mindén külföldi meghívást, amit mások örömmel halásznak el az orra elöl. Esetleg jelentős összegeken játékosokat szerez magának, hogy felkészülten szálljon a küzdelembe és akkor esetleg a véletlen m ár az első forduló során kitaszítja ezt a csapatot a küzdők sorából. Egy ilyen baleset mindenkivel megtörténhet, viszont könnyen alkalmas arra, hogy a végromlásba taszítsa aztaz egyletet. így jutottam tehát arra a gondolatra, hogy a jövőben ne a kockázatos kiesési rendszer mellett bonyolítsuk le a mi középeurópai külön küzdelmünket, hanem térjünk át az egyfordulós bajnoki rendszerre.

Nézzük csak, miről is van szó? — Június elejétől július végéig le lehetne bonyolítani az egész bajnokságot, mert ha a négy résztvevő országból : Olaszország, Magyarország, Csehszlovákia és Ausztria — négy-négy egyletet veszünk, ezt a 16 egyletet két csoportra oszthatjuk. A csoportokat kialakíthatjuk sorsolás vagy megegyezéses beosztás alapján. Minden csoportban volna tehát négy mérkőzés, azaz minden vasárnap mindegyik ország két meccset kapna hat héten keresztül. Hogy t. i. jobban kijöjjünk a terminusokkal, az egyik héten közbeiktatnánk a szerdai vagy csütörtöki hétköznapra egy fordulót. A két csoport győztese azután kétfordulós döntőmérkőzést játszana egymással és így kapnánk meg annak az évnek „Középeurópa-bajnokát”. -— Ezek volnának tervem körvonalai. - A részletekben persze még lehetne változtatni itt is, ott is ezen az elgondoláson. Azt hiszem, hogy sportbelileg jelentős fejlődés csiráit hordja magában a terv, hogy pedig anyagilag mit jelentene az egyletek számába, azt felesleges bővebben magyarázni.

Minden országnak négy vezetőegylete két teljes hónapon át minden gondtól mentesen élhetne. A kuparendszer kockázatát pedig teljesen kihagyhatná számításaiból. De a többi egylet is előnyhöz jutna, hiszen a külföldi elhelyezkedés lehetősége nagymértékben javulna a 16 legjobb középeurópai egylet elvonásával. Meisl hangja melegen csendül, látszik, hogy egész léikével elmélyedt már tervének anyagába. Éppen hozzáfog, hogy megmutassa a próbaképpen kidolgozott csoportbeosztásokat — persze egyelőre csak elmélet az egész — amikor megzörren a telefon: — Milánó jelentkezik. ’ Mauro dr. hangja dörren bélé a szobába a mikrofonon át: — Giau Hugó! (Szervusz Hugó!) És máris ömlik a szó az olasz futball vezéréből. Már tud Meisl tervéből. Elvbén ’ tetszik neki a dolog, de vannak aggályai is: — Mi lesz -akkor, ha a beiktatott hétközi forduló következtében egy csapatnak majd vasárnap Milánóban, szerdán vagy csütörtökön Budapesten és a következő vasárnap Nápolyban keli majd játszania? Meisl Hugó megnyugtatja Maurot: ■— Ez bekövetkezhetik ugyan, de csak egyszer fordulhat elő és vájjon a mai portyázó világban nem csinálnak még gigantikusabb szarkabetüket egyes csapataink? A terv tehát nyilvánosságra került és előreláthatólag sok szó fog esni róla már most is, de még több majd március 23-án Becsben, az osztrák-olasz Európa Kupa-mérkőzés előestéjén, amikorra valószínűleg egybehívják a Középeurópa Kupa bizottságának kongresszusát. Meisl különben egyidejűleg informálta tervéről a bécsi ligaegyletek képviselőit is, akiknek soraiban erős visszhangra talált Meisl elgondolása. — Ha Budapest, és Prága is ilyen rezonanciával felel — mondotta reménykedve Meisl — akkor rövidesen ráléphetünk erre az új útra, amely sportbelileg is, anyagilag is jobb jövő felé vezetheti Középeurópa labdarugósportját. Csak már látnánk!

Howorka Ottó."

Eddig a cikk. Érdekes volt visszatekinteni kicsit a boldog békeidőkre amikor még számított a futballunk.

mitropa

forrás : Arcanum adatbázis

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!