Mára ott tart a koronavírus járvány, hogy Olaszországot gyakorlatilag lezárták. Nyilván nem volt más megoldás, első az emberélet védelme. Ugyanakkor idén foci EB és Olimpia is lesz. Vagy nem lesz...

Rendkívül nehéz helyzetben vannak a szervezők,amíg csak lehet, nem jelentenek be halasztás, vagy rendezvények elmaradását. Érthető, hiszen egy-egy ilyen sportrendezvény rendkívül magas kiadásokat jelent a rendezőnek, a szervezőnek, és nem utolsó sorban a rendezvényt meglátogatni kívánó sportrajongóknak.

A szervezők ugyan hallgatnak, de az biztos, hogy a háttérben lázas munka (de rossz ez a szókapcsolat most...), hiszen minden eshetőségre fel kell készülni. Apropó, minden eshetőség... Bizony vannak esetek, amire nem lehet felkészülni, ezt nevezik vis maiornak, amikor senki nem tehető felelőssé azért, mert például valaki egy szolgáltatást nem tud teljesíteni.

Az a rossz hírem van, hogy a foci EB a szurkolók számára, akik jegyet vettek (de aki nem, annak is) egy szolgáltatás, a kivédhetetlen külső erő pedig maga a vírus.

És itt jutunk el egy olyan pontra, ami a szurkolók számára is igen kockázatossá teszi az egész helyzetet. Egy utazással felvállalt egészségügyi kockázat saját döntés (nem biztos, hogy a jobbik fajtából), ugyanakkor a nem-utazás komoly anyagi rizikót jelent.

Az van ugyanis, hogy ha valaki nem utazik el, és vesz részt  szurkolóként egy sporteseményen, arra sem biztosítás, sem a szolgáltató nem kártalanít, abban az esetben viszont, ha vis maior okok miatt elmaradnak a sportrendezvények, szintén nem jár visszatérítés. A helyzet azért nem ennyire drámai, hiszen az tény, hogy ebben az esetben nem köteles a rendező., szervező kártalanítani, ugyanakkor a megrendelő (nevezzük így a nézőt, szurkolót) kárának csökkentése elemi feladata.

Mit jelent mindez? Ahogy ma állnak a dolgok, és nem lesz komoly változás a járvány terjedését illetően három verziója van a foci EB-re történő utazásnak, és stadionlátogatásnak:

- Elmarad/elhalasztják az EB-t, utazásról, helyszíni szurkolásról szó sincs --> jelentős anyagi kockázat!

- Megrendezésre kerülnek az események, de - feltételezve, hogy a helyzet nem javul -, nem utazik el a jegy tulajdonos --> egyértelmű anyagi veszteség!

- Megrendezésre kerülnek az események, és ennek ellenére is megtörténik a kiutazás, meccslátogatás --> jelentős egészségügyi kockázat!

Egyik sem jó, de majd - ha megtartják az eseményeket - mindenki el tudja dönteni, hogy mit képes/akar felvállalni a kockázatok közül. Sajnos itt még nincs vége, mert még akár az is lehet, hogy zártkapuval oldják meg a helyzetet. Ebben az esetben marad a jelentős anyagi kockázat, ráadásul a döntés lehetősége is elvész...

Mindenkinek jó egészséget, a betegeknek mielőbbi gyógyulást!

Sikeres foci EB-t, és Olimpiát!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!