Remélem, hogy konstruktív javaslat! Arról van szó, hogy Újpesten továbbra is rémes a helyzet, de most újabb fordulat jött. Történt ugyanis, hogy a korábbi álláspontot kissé átdolgozta az ÚFC, így már mintha kissé finomabban közlekedik a kerületi porcelánboltban. Ezen a ponton két komoly vitára okot adó téma találkozik: az Újpesten működő két utánpótlás (ÚFC és UTE), illetve a címer-ügy...

 

Az érem egyik oldala

Berta Csaba az Újpest Média adásában ismertette azt a koncepciót, miszerint egy új céget hoznának létre az Újpest FC és az UTE egyaránt 50-50 százalékos tulajdonrésze mellett, és ez felelne a jövőben az újpesti utánpótlás-nevelésért. Így a szakmai döntéseket, a játékosok és az edzők kiválasztásától kezdve az ÚFC és az UTE közösen hoznák meg, az anyagi oldalra pedig teljes rálátást kapna mindkét fél.

Berta elmondása alapján a transzparencia kulcskérdés: „Mindenkinek belátása lenne ebbe. Az ideérkező potenciális támogatások, legyen az állami támogatás, TAO-támogatás, önkormányzati támogatás, illetve minden lehetséges bevétel ide folyna be. Mindkét fél pontosan láthatná, mégis mennyi pénzből gazdálkodunk, mire vannak ezek a források költve, megfelelően vannak-e ezek elköltve.”

Érdekes felvetés, csak ott van az egésszel a nagy probléma, hogy a címer és az utánpótlás anomáliái semmilyen szinten nem összefüggő dolgok - és nem is voltak soha! Helyesebben! Volt egy olyan minimálisan se hihető Duchatelet-érvelés, hogy a címer-csere éppen az utánpótlások megkülönböztethetősége miatt volt szükségszerű. Ha ezt elfogadjuk, akkor ott és akkor, amikor ez az érv elhangzott, az azért történt, mert éppen Duchatelet szerette volna megkülönböztetni a két utánpótlást, hiszen nem sokkal előbb alapította meg saját akadémiáját.

Tehát; ha éppen el akar különülni, akkor új címert kreál a belga tulaj, majd pedig - mintegy gesztust téve... - visszaállítja azt, ha elfogadja az ellenérdekelt fél a javaslatát. Nem tudom, hogy ez mennyire volt egy mesterterv része, de - így utólag - eléggé egylényegűnek tűnik a dolog. És - tegyük hozzá! - Duchatelet szavahihetősége amúgy sem túl acélos, így nem is értem, ha csodálkozik a másik fél vonakodását látva.

 

Az érem másik oldala

A másik pedig az, hogy az UTE már jóideje nem képes kinevelni kellő számban olyan minőséget jelentő játékosokat, akik megállják helyüket az élvonalban. Ez már azelőtt is így volt, hogy Roderick Duchatelet felmondta volna az UTE-vel kötött megállapodását, ami a gyerekek átvételéről szólt. Vannak városi legendák, amik arról szólnak, hogy az UTE esetében sem a sportszakmai célok a lényegesek, sokkal inkább bizonyos pénzügyi érdekek mentén működik a klub. Nem nehéz kitalálni a sejtelmesen előadott elméletekből, hogy itt bizony a Tao-ra, és annak felhasználására gondolhatnak azok, akik célozgatnak a témára.

A mostani ajánlatban foglalt működés viszont kizárólag a mindkét fél részéről fennálló alapvető transzparencia mellett lehet értelmes, hiszen, ha ezen a ponton bukik a dolog, akkor egész egyszerűen nem lesz működőképes a modell. Nem tudhatjuk, hogy mi a pontos ok, de talán ezért ódzkodik az UTE az ilyen jellegű együttműködéstől? Mert bizony jó érvet - helyesebben ellenérvet - nem hallottunk Őze úrtól, amikor az ilyen ajánlatok rendre nem találnak partnerre benne.

 

És akik büszkék az érmekre

Ez az érem két oldala, de van egy olyan szereplő is a klubok életében, akik bizony nem nagyon kapnak semmilyen szerepet, pedig az UTE sokszor hangoztatja (amikor számára kedvező...), hogy ők bizony egy társadalmi egyesület, az ÚFC pedig - kár lenne tagadni! - szurkolói nélkül és egyetlen igazi címere csak egy nyomokban Újpestet tartalmazó gyenge utánzat. És ez nem marad szó nélkül a szurkolók részéről: tüntetésen, bíróságon, bojkottal, nagyköveti levéllel - és mindig a jog adta kereteken belül maradva! - minden irányból nyomást gyakorolnak a résztvevőkre, hiszen nekik egyetlen érdekük van, ez pedig az ÚJPEST!

 

Most, az Újpest 1885 Szurkolói Klub által közölt irat arról tanúskodik, mintha kimozdulna a holtpontról az Újpest-ügy. Azt persze nem tudjuk, hogy mi lesz a vége, de ha a Berta Csaba által kezdeményezett közös szervezet létrejön, az mindkét fél esetében komoly előrelépés lenne a városi legendák cáfolatára. És persze - miért ne??? - jöhetnek a következő lépések!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!