Az index.hu sportrovatában találkoztam az alább taglalt - számomra újdonságként ható - szabadrúgás-védekezéssel. Az egész nem csak abban az esetben értelmezhető, ha a Real Sociedad tudatosan alkalmazta ezt a felállást Messi szabadrúgásainál, hanem akkor is, ha ez véletlenszerű, vagy ösztönös reakció volt arra, hogy a Barca sztárja ősszel elég komoly mennyiségben szórta a szabadrúgás gólokat.

Én azt gondolom, hogy ez egy tudatos elem, így ezek szerint kezelem. Az alapötlet abból jöhet - és nem is olyan nagy ördöngösség -, hogy amikor nem állított labda ellen védekezik egy csapat, széltében és hosszában tagolt módon helyezkednak a játékosok. Hogy melyik edző éppen melyik formációt alkalmazza a védekezésben, az már más kérdés, de a játékosok tagolt elhelyezkedése mindnél közös. Miért ne lehetne ezt alkalmazni a szabadrúgásoknál is? Nézzük, miről van szó!

messi bajban

Ha ugyanis - egy közeli szabadrúgásnál öt játékos beáll a sorfalba, már csak további öt marad, aki helyezkedésével lereagálhatja azokat a helyzeteket, amikor passz következik, vagy éppen a szabadrúgás megpattan, és egy új szituáció alakul ki. Sőt, az az öt valójában csak négy, mert egy támadót rendszerint elől hagynak az edzők, mert ha esetleg kipattan a labda, vagy gyorsan sikerül megszerezni a szabadrúgás után a kezdeményezést, akkor akár gyorsan leindítható az ellenfél, másrészt ezzel egy olyan játékost is kivon a kapu előtti helyzetből, aki különben támadó pozícióban lenne.

A bemutatott képen pirossal azokat a sávokat igyekeztem bejelölni, ami közvetlen kapura irányuló lövés esetén lehetséges irány. A magas, ívelt labdákat kivettem a képletből, mert arra ott van a két kapufa mellett egy-egy játékos, így nem tekintem opciónak. Persze Messi tud olyat, hogy a játékos feje és a kapufa közé bevarázsolja a labdát, de most a kapu szabad felülete rendkívüli mértékben csökkent, így még nagyobb pontosság kell. Ezért, lehet, hogy még ős is inkább más megoldást választ.

- Ez lehet egy lapos lövés, ami könnyen flipper-asztallá változtathatja a tizenhatoson belüli területet, de ez sem egy tudatosan használható elem, mert az ide-oda pattogó labda útja egész egyszerűen kiszámíthatatlan.

- Lehet egy passz, azoknak a játékosoknak, akik felé meghúztam a kék színű vonalakat. Igen ám, de itt meg az van, hogy még a kapuhoz legközelebbi játékos és a kapu között is van három védekező, a szabadrúgást elvégző és az első támadó között pedig egyenesen négy-öt védő helyezkedik.

Érdekes tehát ez a felállás, és biztos vagyok benne, hogy sok olyan edzőnek megmozgatja a fantáziáját, aki fogékony az újdonságokra! Most - így elsőre - a támadó csapat, aki szabadrúgással jön - azt fogja választani, hogy erőből, laposan belövi a labdát, még akkor is, ha itt lesz egy nagyfokú bizonytalanság. Ennek oka pedig az, hogy ebben a bizonytalan helyzetben a védekező csapat vállal nagyobb kockázatot. Ha így lesz, azért én sajnálni fogom azokat a klasszikus szabadrúgásgólokat, amiket azért ma még szerencsére szép számmal láthatunk.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

Kapcsolódó cikkek

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!