… van valami jó. Aki napi szinten követi a haza labdarúgást, annak minden egyes kicsi és nagyobb eseménye érdekli, és igyekszik gondolatokat közvetíteni, tájékoztatni, attól talán nem meglepő, hogy a járvány idején is keresi a pozitívumot. Igen, kell valami, ami reményt adhat, kell valamit találni, ami a bajban kitartásra sarkall!

Tudom, hogy most nem ez köti le mindennapjainkat, de máris látható, hogy a kisebb emberi aktivitás jót tesz a levegő minőségének. Igen ám, de ami öröm az egyik oldalon, az a másikon termelés-kiesés, bizonytalanná váló munkahelyek és bezárkózó, bizalmatlan társadalom.

 mindenrossz cikkbe1

Sajnos egyszerre mindent nem lehet, de igenis vannak olyan jelek, amik arra mutatnak, hogy a járvány jó irányba terel bizonyos folyamatokat. Ilyen például utóbbi időszakban gombamódra szaporodó irodaházak helyett az otthoni munkvégzés! Figyelem, itt most nem arról van szó, hogy most hirtelen minden cég – ahol erre lehetőség van a munka jellege miatt – nagybevásárlást tart és ez teremti meg a lehetőségét az otthoni munkavégzésnek, hanem egyszerűen csak most végre kihasználja az eddig is rendelkezésére álló lehetőséget!

Hogy érthetőbb legyek; egy-egy komoly irodaházban több ezer munkavállaló jelenik meg nap mint nap. Ahol dolgozom például, ott hozzávetőleg 3.000 ember mozog minden nap az otthona és az iroda között. Átlagosan napi egy órát autóznak (!!!), átlagosan 30 kilométert megtéve minden nap Ez azt jelenti, hogy bizony csak ennek az egy irodaháznak az eléréséhez szükséges napi;

  • 3.000 óra utazás,
  • 30.000 km autózás,
  • 6 – 6.500 liter üzemanyag.

Mindez úgy, hogy ennek a 3.000 munkavállalónak minimum a fele otthonról is el tudná végezni munkáját! Fontos, hogy az adatok csak egyetlen irodaház egyetlen napjára vonatkoznak, így azért könnyen kijön, hogy mondjuk egy Budapest méretű városban összességében a fenti számokhoz képest két nagyságrenddel nagyobb értékeket kapunk.

De miért nem használták ki eddig ezt a lehetőséget a cégek? Nem hiszitek el, de egyszerű a megoldás, leírok pár okot, amik szorosan összefüggenek egymással:

  • bizalomhiány (otthon majd nem dolgozik a kolléga),
  • főnöki hatalom szóródása (nem lehet egy termen végig nézve azt mondani; „Az ÉN embereim!”),
  • lustaság (a főnököknek távmunka esetén nagyobb kontrollt kell tartaniuk – és egyéni szinten! -, ez több munkával jár…),
  • hagyomány (a szó rossz értelmében; begyöpösödés, mert csak azért kell így dolgozni, mert hosszú generációk óta járnak az emberek a „dolgozóba”).

Van még egy pár ilyen ok, de ha jobban belegondolunk, ezek mindegyike bőven eltörpül a fenti számok mellett. Nagyon remélem, hogy ha a távmunka nagyobb teret nyer a járvány okán, a vész elmúltával ennek pozitív tapasztalatait felhasználva a cégek végre eltekintenek attól, hogy üveg-beton kaptárakba tereljék dolgozóikat.

Ha már itt tartunk: az iskola feladata nem csak a tanulás/tanítás, hanem a szocializáció is itt megy végbe. Ezt pedig távoktatásban nehezen lehet megoldani. De! Itt jön képbe a sport! Mert bizony végre visszakaphatná a sport azt a szerepét, amit eredetileg is szántak neki. Azt, hogy neveljen, társas viselkedésre tanítson, és persze közben egészséget adjon! A csapatsportok esetében egyértelmű a helyzet, de azt hiszem, hogy az egyéni sportok esetében is fennáll az állítás, még ha ez elsőre nem is tűnik olyan egyértelműnek.

És igen, nem minden munkára, és nem minden munkakörben alkalmazható a távmunka (és ne feledjük; távoktatás, amivel pontosan ugyanez a helyzet!), de – ezt komolyan állítom! – a munkahelyek minimum harmad része elvégezhető lenne anélkül, hogy minden nap el kellene égetni egy valag benzint…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!