A minap olvastam egy kivonatos összefoglalót, majd pedig meghallgattam a teljes riportot, melyet az InfoRádió készített Dénes Ferenc sport-közgazdásszal (elérhető ITT), aki korábban szerepet vállalt az Orbán-kormány munkájában, természetesen sport-témában. Amiért tollat ragadtam: a szakértő közgazdász - tisztán pénzügyi, felülnézeti - elemzése szinte pontról pontra azokat a problémákat veti fel, amiket a szurkolók immár évek, évtizedek óta szajkóznak.

Nézzük meg azt a pár mondatot, ami megmutatja, hogy a szakember véleményében pont oda lyukad ki, mint a szurkoló, aki nem végez tudományos elemzést, nem számol, nem kreál grafikonokat, egyszerűen csak van véleménye arról, amiben, amiért él! Íme:

"... jelenleg arról kellene beszélni, hogy a tokiói olimpián meglesz-e a kézilabdás nők dobogós helye, ezzel szemben most azon izgulunk, hogy egyáltalán kijutnak-e az ötkarikás játékokra. Szerintem kint leszünk, és még így is meglehet az érem, mert a magyar sport ennyire esetlegesen mozog jelenleg, rengeteg pénzzel a háta mögött. Rendkívül esetlegesek és bizonytalanok a kimenetek abból a szempontból, hogy jól megyünk vagy sem. A forrásokkal nem tudunk mit kezdeni."

Hoppá! Csak nem azt mondja a szakember - az ő zsargonjában természetesen szépen csomagolva -, hogy feleslegesen sok pénz öntünk bele a sportba? Csak nem azt akarja mondani, hogy sportolók, vezetők, edzők érdemtelenül sokat keresnek, és csak nem azt, hogy az eredményekhez mérten túltoltuk a sport finanszírozást? És persze azt, hogy a mai kiemelten támogatott sportágak (látvány sportok) nem képesek továbblépni, sőt, mintha kontraproduktív lenne a több pénz... Ez meg hogy lehet? Nos, szerintem az a probléma, hogy egészen egyszerűen nincs koncepció! Mára ott tartunk, hogy a vízilabda is megindult lefelé, mert a rengeteg pénzt a klubok arra használták, hogy rengeteg játékost importáltak, és importálnak. Így pedig elsikkad az utánpótlás, kevesebb figyelmet kap, és persze kisebb a kényszer a hazai fiatalok beépítése terén. De ugyanez játszódik le kézilabdában is. Talán a jégkorongnál van pozitív hatás, mert lehet, hogy ott van koncepció (?).

"Tegyük fel, 10 aranyérmet szerzünk Tokióban, ebből 8 olyan volna, amely már a jelenlegi fejlesztési program, illetve a tao részese volt. Ha nem jön össze ez az éremtermés, akkor felvetődhet majd a kérdés, mire költöttük el a pénzt."

Hasonlóan az előző idézethez, Dénes Ferenc azon elmélkedik, hogy hol, miként lehet lemérni a sportfejlesztés eredményét. Hol máshol, mint a sportpályán, és miben másban lehetne mérni, mint érmekben, sikerekben. Ehhez csak egy nagyon fontos megjegyzésem van; a minap Róth Antal egy előadásán szurkolói kérdésre azzal talált válaszolni, hogy az elégedetlenség abból adódik, hogy a szurkolót semmi más nem érdekli, csak az eredmény... de egyszerre mindig, mindenki nem nyerhet! Nos, itt két fontos félreértést kell tisztázni;

  1. A szurkoló ma már odáig engedte le igényszintjét, hogy a győzelem csak a pont az "i"-re! Elsősorban azt keresi, hogy milyen tudatos játékot, milyen elképzelést, netalán stílust lát a pályán, ami szerinte csapatát kell, hogy jellemezze! Tehát az állítás eleve marhaság, a szurkoló nem így működik. Ideje lenne tehát megismerni őt, szóba állni vele, és meghallani azt, amit mond!
  2. Akárhogy is nézem, a tudatlanságból lesajnált statisztikai adatok (sokan nem tudják értelmesen alkalmazni, elemezni hasznukra fordítani a ma már ezer, meg ezer féle adatot!) közül van egy, aminek minimum nem illik megkérdőjelezni létjogosultságát! Ez pedig a tabella, ami sorrendet felállítva végül ítéletet mond az elvégzett munka mennyiségéről és minőségéről. Aki tehát azt gondolja, hogy nem fontos a siker, az talán szervezzen bemutató tornákat, de semmiképpen nincs helye a versenyport környékén sem!

"Van futball-Eb-nk, van csodálatos stadionunk, a magyar válogatottnak ott kell lennie. Ne beszéljünk mellé! Nagyon jók vagyunk abban, hogy valami ezért, azért meg amazért nem sikerült."

Nos, itt van a kutyus elhantolva... Amikor a fent említett football-vezető generálta szövegeket hallgatom, mindig az jut eszembe, hogy persze értem, amit mond, értem, hogy miért mondja, de azt nem értem, hogy miért nem egyszerűbb megalkotni egy stratégiát, végig vinni azt, esetleges korrekciókat alkalmazni, azaz folyamatosan építkezni, és erre alapozni az eredmények elérését, mint mellébeszélni??? Hol van az leírva, hogy a magyar sportban (leginkább a fociban!) talán arra megy el a legtöbb energia, hogy megmagyarázzák a megmagyarázhatatlant? Sokszor van olyan érzésem, hogy ha a fociban dolgozók egy része igazán szeretné sportágát, messzire elkerülné azokat a pozíciókat, ahol hatást ki tud fejteni footballunkra!

"A decemberi kormányrendeletek, határozatok egyértelmű irányt mutattak: emlékeztetnék arra, hogy a sportakadémiák új rendszerét a miniszterelnök a sportági szövetségek és a Magyar Olimpiai Bizottság helyett Kásler Miklós miniszterre bízta, tőle várjuk azt, hogy megújítsa, új pályára állítsa a sportakadémiai rendszert. Vélhetően a miniszterelnök elégedetlen, és politikai megoldást akar ebben a dologban"

Nocsak! Talán vége felé tart az a kegyelmi állapot, amikor teljesítmény nélkül lehet nagy pénzekre szert tenni? Talán tényleg az van, hogy a Miniszterelnök úr megelégelte a sikertelenséget? Ez bizony nagyon könnyen lehet. Szurkolói körökben már évek óta hallom, hogy "ha én lennék a Viktor, akkor már régen kitekertem volna x és y nyakát, mert azzal a rengeteg pénzzel sem ér el eredményt, de láthatóan jól él!". Miért tenne ilyet bárki? Nos, amikor a kormány, illetve kormánypárt immár nem félreérthető üzeneteket kap a választóktól arra nézve, hogy a sportfejlesztések (és az ezzel szembeállítható eredménytelenség) visszatetszést keltenek bennük, akkor könnyen belátható, hogy már csak ezért sem tartható a mai helyzet! Képzeljük csak el; a kormány pontosan tudja, hogy politikai kockázatokat vállal a sportfejlesztéssel, de mégis a prioritási lista elején tartja, és cserébe nem kap semmit... Se sikert, se közösség-építést, se a magyarság-tudat erősödését (hanem sok esetben inkább ezek ellenkezőjét...). Így már teljesen érthető, a következő idézett mondat:

""Ez egyértelműen azt mutatja, hogy a magyar kormány a saját kezébe akarja venni a történéseket. Most már nemcsak elvi, stratégiai, strukturális megalapozó szinten, hanem konkrét működési szinten is."

A közgazdász azt mondja tehát - egyetértésben a kormánnyal! -, amit a szurkoló is: ez így nem mehet tovább! A kormány - természeténél fogva - központosításban, a saját magához vont feladatok elvégzésében látja a megoldást, mert - mint az utánpótlás akadémiák gyökeres átszervezése, közvetlen állami irányítás alá vonása is mutatja! - a kormány egész egyszerűen nem bízik az MLSz hozzáértésében, nem hiszi már el, hogy képes lenne megvalósítani a hatékony, a felnőtt csapatok számára jó alapanyagot termelő utánpótlásképzést.

Mi kell még, hogy az MLSz leszálljon a magas lóról? A Miniszterelnök, a kormány, a szurkolók, a sport-közgazdász mind-mind ugyanazt állítja; a jelenlegi MLSz alkalmatlan feladatai elvégzésére, alkalmatlan azon stratégiai célok megvalósítására, amit a kormány kitűzött, és/vagy, amit a szurkolók elvárnak egy valaha volt nagy football-nemzet válogatottjától. Helyette meg megy a süketelés... Igazán nem fenyegetésként, hanem sokkal inkább felebaráti jótanácsként mondom; aki még most le tud lépni a színről, gyorsan tegye meg, mert ha egyszer tényleg kezébe veszi az ügyeket a kormány, és annak hivatalai, akkor csúnya világ köszönt azokra, akik ma még magas lóról beszélik a semmit!!!

Ui.:

Dénes Ferenc a piaci viszonyokban látja a megoldást. Én ezt a felvetést azzal egészíteném ki, hogy a tisztán piaci alapú, rentábilis működés ma egész egyszerűen elérhetetlen a fociban. De! Igenis el lehet indulni, lehet olyan kereteket, szabályokat alkotni, ami a piaci működés irányába mozdítja végre a klubokat (hogy mást nem mondjak, eredmény-alapú finanszírozás behozása a rendszerbe). Igenis, a szabályozónak ezt a feladatot kell ellátnia, ez lenne a kötelessége! De erre nem (sem) képes az MLSz...

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!