Nem kell agysebésznek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, a járvány miatt felfüggesztett bajnokságok és nemzetközi sorozatok komolyan érintik ez európai klubokat (is). Nézzük, hol lehet a legnagyobb a baj, és mi lehet ennek a következménye!

A kérdés megválaszolásához au UEFA 2018-ra vonatkozó anyagát vettem alapul. Azóta lehet, hogy elkészült a 2019-es is, de abban sem lehet nagy meglepetés az előző évhez viszonyítva – hacsak az nem, hogy az olló a legszegényebb és a leggazdagabbak között tovább nyílt. Persze, ilyenkor lehet azt mondani, hogy nem a mi kockázatunk, hiszen mindenütt vannak tulajdonosok, majd megoldják! Nézzük, kikre vár a feladat, hogy a minden bizonnyal jelentkező pénzügyi nehézségeken úrrá legyenek:

bevétel kép1

Európa 55 UEFA tagállamában elég vegyes a kép, a magántulajdon és az állami tulajdon kb. azonos arányt képvisel a kontinens egészét tekintve. Érdekesség, hogy – várakozásaimmal ellentétben – nem a keletről nyugatra haladva változik a kép, a tulajdoni arányokat mutató képzeletbeli Európa-térkép elég pepita lenne. Nálunk 67/33 az arány, jellemzően az önkormányzati szerepvállalásnak köszönhető az állami/közösségi tulajdon egyharmados aránya.

bevétel kép2

A magántulajdonú elsőosztályú klubokat vizsgálva azt látjuk, hogy Európai átlagát tekintve kb. 80%-os a belföldi magántulajdonosok száma, nálunk ez 75% volt ekkor, de azóta már Hemi papa távozásával ez a szám 87,5%-ra emelkedett.

Szóval most úgy néz ki, hogy az élvonalban – számolva a Kispest tulajdonos-váltásával is – a problémák megoldása 25%-ban állami/közösségi feladat, 75%-ban magántulajdonosokat terhelnek a várható veszteségek, akik közül mindössze egy van, aki nem magyar állampolgár (állítólag kettős). OK, ez eddig rendben, de milyen veszteségek érhetik a klubokat? Íme egy kép a bevételekről:

bevétel kép3

A top-bajnokságokban 50-60% körüli a jegybevétel, és a közvetítési díjakból származó bevétel, így ha valahol komoly kiesés lesz a bevételekben, akkor ezek pont a top-bajnokságok! ÉS mi a helyzet nálunk? Tévés bevétel nincs – de ez valószínűleg eltűnik az egyéb bevételekben, mert ugye a jogtulajdonos az MLSz, de ő valamilyen elv szerint leoszt ezekből a pénzekből (egyesek állítják, hogy idén már nincs leosztás, de én erre nem találtam sehol adatot). És ha már egyéb; nekem ez a kategória azt jelenti, hogy kb. senki nem tudja honnan és miből, vagy azt, hogy itt vannak a Tao-milliárdok (inkább ez a második), de erre ugye nincs európai gyakorlat, így külön ilyen megnevezésű bevétel nem is került be a kimutatásba.

A lényeg tehát:

A jegybevétel mindössze 3%, kb. érdektelen, és a két meghatározó bevételi forrás a Tao, és a szponzoráció/hirdetési bevétel. Ezutóbbit – ha ez piaci alapon menne… - kinyírhatná a vírus. Nem fogja… A Tao-láb viszont egy érdekes elem, ugyanis azt csak akkor lehet kihasználni, ha van vállalati nyereség! Ebben azért lehetnek mostanság nagy bizonytalanságok, de hogy ennek komoly hatása legyen, ahhoz hosszan elhúzódó válságot kellene feltételezni, ami nem feltétlen reális, és nem is akarok ilyen feltételezést elfogadni!

A végére megállapíthatjuk, hogy a magyar bajnokság válságálló, mert nem piaci alapú, így amikor a piacok az összeomlás szélén táncolnak, köszöni szépen, de a magyar élvonal él és virul! Miután nem számít se a tévés pénz, se a jegybevétel (ez egyébként is látszik a klubok mindennapi viselkedésén…), az állami szponzoráció/reklám továbbra is adott, egyetlen függőség a Tao-tól van. Tudtuk ezt, de hogy ennyire…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!