Most, amikor olyan a helyzet, amilyen… máris sokan elkezdtek dolgozni a „hogy tovább?” kérdés megválaszolásán. Nem az élet egyes területein, hanem úgy általában mindent érintően is. Példa; a fociban az eddig jellemzően fix időpontokhoz kötött kölcsön-szerződések a bajnokságok, kupák halasztásával soha nem látott problémát okoznak a kölcsönvevőknek…

Mint egy korábbi sikkben már említettem (ITT), hogy óriási hiba lenne, ha a járvány elmúltával minden menne tovább, mintha mi sem történt volna. A jól megszokott mederben… Igen? Na, az nem lesz jó – előre szólok! Hoztam is egy gazdasági témát, ami mindenkit érintett kb. tizenkét évvel ezelőtt.

Pontosan! A 2008-as hitelválságra gondolok. Mi történt? Semmi komoly, csak az, hogy az adósok többé nem voltak képesek visszafizetni adósságukat, mert egy olyan fenntarthatatlan piramis alakult a hitelrendszerre, ami csoda, hogy csak 2008-ban dőlt be!  De miért az a sok adósság, mi lett a hitelként felvett pénzzel?

Na itt a baj! Gazdaságpolitikai célokat teljesítettek ezek az adósságok. Csakhogy hibás alapokra épített gazdaságpolitika volt az az alap, ami rendszerbe fogta ezt az egészet. Amikor bukott a mutatvány, mi volt a reakció? Még több pénzt pumpáltak bele a jegybankok a rendszerbe, még több hitelt szórtak el – csakhogy a még nagyobb vírusadag nem gyógyítja a fertőzést, hanem maximum csak elaltatja a betegséget, ami aztán még komolyabban tör rá a gazdatestre…

Ismerős az „OK, boomer!” kifejezés? Nos, ez ennek az egyszerű, generációs ellentétben kicsúcsosodó frappáns megfogalmazása, ugyanis a mondat mögött nem más rejlik, mint az, hogy „Fater, nem dumálj, előre eltapsoltad az én életemet is!”. Mi tagadás, ez pont így van… Na, nem nálunk, mert a mai apákat a rendszerváltozás mélyvize nem juttatta olyan dolce vita-hoz, mint nyugati társaikat. Ugyanakkor – és ebben sikerült megelőzni a fejlett országokat – nálunk egy generációval korábban tapsolták el a jövőt; ez volt a ’70-es, ’80-as évek…

Ma a világ adóssága magasabb szinten van, mint 2008-ban. Ha mától csakis, és kizárólag az adósságok visszafizetéséért dolgozna a világ minden egyes munkaképes korú munkavállalója, akkor három és három hónap kellene ahhoz, hogy mindent visszafizessünk… Nem ettünk, nem ittunk, nem éltünk, semmi másra nem költöttünk! Hoppá…

lehman cikkbe

Mi következik ebből, és hogy jön ide a foci? Semmi különös oka nincs, csak az, hogy a foci is szerves része a gazdaságnak (hol piaci alapon, hol nem…). A foci világa pedig pontosan ugyanazokkal küzd, mint a világ maga!

Matolcsi György, az MNB elnöke a következőt mondta az általa feltételezett forgatókönyvvel kapcsolatban:

„Kína és Ázsia gyorsan visszapattan, év végére lényegében behozza az elveszített első fél év teljesítményét. Az Egyesült Államok és az angolszász világ nem süllyed kínai, dél-koreai vagy olasz típusú válságba, a második fél évben szintén kiheverik az első fél év megpróbáltatásait. Az Európai Unió ugyan még befelé megy a válságba, de az év második felében szintén visszatér a korábbi állapotokhoz, ez azonban csak stagnálás közeli teljesítményt jelent majd.”

Vagy így lesz, vagy sem, majd kiderül, de ha valaki ezekből a szavakból azt vonja le, hogy akkor most egy átmeneti időszak után majd minden megy a régiben, az nagyon téved. Illetve, ha mégse téved, akkor van igazán nagy baj! Visszautalnék most a világgazdaság egészének problémáiról a foci egy – nem is a legnagyobb – problémájára, a kölcsönadásra; ezután nem lehet fi időponthoz kötni az ilyen kontraktusokat!

De, ami még fontosabb; ha egy válság megmutatja, hogy valamit eddig bizony nagyon nem csináltunk jól, akkor a legnagyobb erő ahhoz kell, hogy változtassunk, ahhoz, hogy valamiújat, valami jobbat alkossunk végre. A magyar foci pedig 50-60 éve van válságban, így most már ideje lenne a tüneti kezelés helyett meghozni azokat a döntéseket, amik a permanens válságot végre megszüntetik! Ezúttal nem bohócpolírozás kell – abból elég volt! -, cselekvés kell, értelmes cselekvés, ami elveti a régit, ami rossz, és ápolja azt a hagyományt, ami előrevisz!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!