Bizony volt idő amikor ilyen tervek foglalkoztatták a szurkolókat klubvezetőket. 1928 Március. A Derbi 30.000 ember volt jelen , úgy hogy komoly gondok akadtak a beléptetéssel. A bécsi sajtó rémhíreket is terjesztett ezek kapcsán. Lássuk mit írt a Nemzeti Sport 1928 Márciusában ban a Derbi kapcsán.

 

"A vasárnapi teherpróba igen nagy feladatok elé állította az újpestiek stadionját, mert a várakozáson felül hatalmas tömeg lepte el minden zugát.
Maga a pálya egyike legharmonikusabban kiépített pályáinknak és a szemre is igen jó benyomást tesz. A legnagyszerűbben megépített pálya sem állhatja meg azonban a vizsgát, ha olyan feladatok elé állítják, ami erejét meghaladja. Húszezer ember számára kifogástalan meccsélvezést nyújt az újpesti pálya, de ha 25.000 ember zsúfolódik bele. Akkor már bajok vannak az elhelyezés, jól látás szempontjából.


Meg kell állapítani, hogy a pálya vezetősége, mindent megtett, hogy megfeleljen az óriási követelményeknek. Ügyes és fürge rendezői gárda vonult fel, a kerékpárpályára rengeteg padot helyeztek el, külön kordont állítottak fel a salakpályán, de ez mind nem volt elég ahhoz, hogy jó helyet és annak nyugodt elfoglalását és elhagyását biztosítsák a tömeg minden tagjának. Zavarólag hatott, hogy a tribün előtti padokra és a kerékpárpályán felállított padokra nem számozott ülőhelyeket adtak ki és aki előbb jött, vagy aki előbb tudott besurranni a pályára, az elfoglalta a helyeket a később jövök elöl.

De különösen kevésnek mutatkozott a három bejárat a tribün alatt, mert a tribünök előtt elhelyezkedő kb. 5000 ember nagyon megtorlódott a mérkőzés végeztével a szűk kijáratokban. Ebből a szempontból csak a nagytribün kifogástalan, mert itt felfelé haladva lehet kijutni és ezért a nagy tribün aránylag igen rövid idő alatt ürült is ki. Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy aránylag ritkán adódik olyan alkalom, amikor ilyen tömeg szállja meg Újpestet, a jövőben azonban ezek az alkalmak mindig sűrűbben fognak ismétlődni és így Újpest vezetőségének, amely eddig is hallatlan áldozatokkal építette ki ilyen nagyra stadionját, további intézkedésekkel kell kibővíteni és praktikusabbá tenni ezt a szép pályát. Az állóhely oldalon nem elég, hogy a lépcsőzetet megcsinálták. nagyobb közökben korlátokat kell majd felállítani, hogy megakadályozzák a hátulról jövő nyomások folytán előálló lavinaszerű előrebukásokat.

Az Újpest - terveit; megismerendő, megkérdeztük Langfelder Ferencet, Újpest igazgatóját, aki a következőket mondotta munkatársunknak: — A vasárnapi tapasztalatok máris munkára késztették Újpest Vezetőségét. Ezentúl minden ilyen nagy mécsesén számozva lesznek a tribün előtti ülőhelyek is és akkor nem fogják illetéktelenek és besurranok elfoglalni a mások által megvásárolt helyeket. Ezúton kérek bocsánatot azoktól a nézőktől, akiket ilyen kel- lemtlenség ért, a jövőben ez nem fog többé előfordulni. — Legelső munkánk lesz, hogy az állóhelyet  megnagyobbítjuk. Hátul felhúzzuk a töltést egészen a vágóhídig. Be is fedjük, még pedig olyan vasbeton konstrukcióval, amelynek r tételén még ülőhelyeket is elhelyezhetünk. Nemcsak az esőtől védjük meg tehát az állóhely oldal közönségét, hanem lényegesen megnöveljük a ülőhelyet. Ez a munka nyár folyamán elkészül és az őszi Hungária- vagy Ferencváros-mérkőzésen már 30.000 nézőt lesz képes befogadni a pálya. — Egyébként a mi pályánk kiépítése csak idő- és pénzkérdés, hiszen a kiképzés lehetősége szinte korlátlan. 60.000 nézőre is kibővíthetjük a pályát, ha kell. — Csodálkozom azon. hogy néhány lelkiismeretlen informátor nyomán olyan hírek terjedtek el Budapesten közvetlenül a meccs után, hogy a tribün beszakadt, igen sok a halott és a sebesült. Becsben is ilyen jó hírek terjedtek el, amikből persze egy szó sem volt igaz. Az állóhely oldalon van egy ideiglenes fabódé, amelynek tetejéről kétszer is lekergették a rendőrök a nézőket, de újra felmentek oda, mire a tető beszakadt alattuk. Erről mi éppen úgy nem tehetünk, mintha a kerítésre felkapaszkodók közül valaki leesik és kitöri a lábát. — Hogy milyen lelkiismeretesen járt el az Újpest vezetősége, kitűnik abból a körülményből is, hogy amikor láttuk a besurranok nagy számát. Az anyagi kárt nem véve figyelembe, 2000 állóhely és 300 ülőhely jegyet bevontunk a pénztáraktól. nehogy olyanoknak adjunk el jegyet, akiknek azután nem tudunk látási alkalmat nyújtani."

NemzetiSport 1928 03 pages49 49

forrás : Arcanum

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!