Bizony, elég kevés, mert a sok szurkolóhoz kell egy és más. Bár a foci egyre inkább a pénzről szól, mégis van egy olyan szegmense, amit még (!) mindig nem sikerült megvásárolni senkinek: a szurkolók! Jó ez, vagy sem? Hosszas vitát lehetne nyitni erről, de olyan érvet még nem hallottam, ami a szurkolók nélküli csapatok mellett szólt volna.

A napokban Luciano Slagveer, a Felcsút támadója nyilatkozott, és szerintem ő sem tudja hova tenni azt a klubot, ami őt alkalmazza. Elnézést, ez nem az ő hibája, de még csak nem a klubé, hanem azé a finanszírozási rendszeré, ami életképessé tesz olyan klubokat, amik valójában nem azok, míg másokat ellehetetlenít! Miért gondolom ezt? Nézzük a nyilatkozat egyes részeit!

Most majd jól szét lehet cincálni, amit írok („kiragadja eredeti kontextusából”), de előre vettem azt, ami a nyilatkozatban nem elsőként hangzott el:

„Örülök annak, hogy olyan nagyvárosban élek, mint Budapest. Egy kis faluban nem hinném, hogy boldog lennék.”

Ez világos beszéd, mindenki másképp csinálja… Ugyanakkor máris itt van az a probléma, ami nem kerülhető meg; hogy lesz így minimum egy olyan „local heroe”, akivel azonosulni tud az a szurkoló, aki kilátogat a meccsekre? Megmondom: sehogy! De menjünk is tovább!

„Üres volt a stadion, de őszintén szólva, itt szinte sosincs telt ház, szóval nem volt olyan különös. Már láttam olyan meccset, ahol kevesebb mint száz néző volt a lelátón.”

A játékos ezt a legutóbbi, a Kövesd ellen játszott meccsel kapcsolatban fejtette ki. Azaz: Felcsúton nem egy nagy történet, hogy nincs néző, hiszen – lásd az előbbi pontot -, még csak egy darab helyi vagány sincs a csapatban. Miért is lenne? Erre még visszatérek. Ami a másik részét illeti; ahol száznál kevesebb néző volt, az a meccs nem is biztos, hogy zártkapus volt… De egy külföldinek nem kell ezt értenie. Dehogynem! Tudja már, hogy hol van! De tovább!

A Leeuwarder Courant (az interjút közlő holland honlap) megemlíti, hogy a játékos klubja egy olyan településen működik, ahol mindössze 1.700 lakost számlálnak. Mondjuk, szerintem van egyfajta kritikus tömeg, ami kell a nézősereghez, de ezt már sokat fejtegettük. De még itt sincs vége, mert Slagveer magyarázattal szolgák bizonyos olyan, általam nem focipályára gondolt dolgokra, amit a Felcsúttól láthattunk pár esetben:

„Azt is észrevettem, hogy a játékvezetők gyakran ellenünk fújnak, ez sokszor okoz nehézséget, hiszen az NB I-ben nincs VAR. Az ellenfelek kezezéseit gyakran figyelmen kívül hagyják és könnyen kapunk sárga lapokat.”

slag

Nos, nem tudja hol van, nem tudja, hogy amit az edzője (vagy valaki, akit nem ismerek…) olyan téveszmét táplál bele, aminek egyenes következménye, hogy csapata az egyik legsportszerűtlenebb a hazai élvonalban.

Ez nagyon nincs rendben így, rossz az irány, pedig igenis nagy dolgokat lehetne véghez vinni a magyar fociban a soha nem látott mértékű támogatások mellett.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!