Érdekes filmet láthat aki megnézi a Netflixen az Ultrákat. Kényes a téma és azt le kell írni, ami a film elején is megjelenik, hogy a Nápolyban játszódó filmhez semmilyen segítséget nem nyújtottak az ultrák. Ezzel egyes vélemények szerint a hitelessége is sérülhet, viszont fenntarthatja a készítők jogát arra, hogy úgy jelenítsék meg a látottakat, ahogy a készítők látják. A téma megkerülhetetlen mégis nagyos kevés azon munkák száma ahol megérthetnék ezt a zárt világot azok akik kívülről látják.

 

Olvastam kritikát máshol is és egyetértek azzal, hogy maga történet nem egy világverő sztori, de a képi megjelenítés realitása mellbevágó. Mert ebben a filmben nem egy jóléti társadalomban élő, az ultramozgalmat csak hétvégén megélő emberekről van szó mint néhány hollywoodi alkotásban. A napról napra tengődő dél-olasz társadalom jelenik meg a filmben, akiknek mindenük a közösség, az együtt sírás együtt nevetés, a minden egy lapra való feltétel.

 Sajnos attól tartok, hogy  ezt a filmet is félre fogják itthon magyarázni és kérdés nélkül egyenlőségjelet fognak tenni az itthoni szurkolók és a filmben megjelenített csoport közé. Nekik mondanám azt, hogy ez nincs így. Minden szurkolói kultúra más és más, mert ezt  az adott népcsoport/ nemzet identitása kultúrája és a szociális helyzete és sok más tényező hatása teszi egyedivé. Természetesen vannak kapcsolódási pontok de a már említettek tényezők miatt egy-egy adott szurkolói kultúra markánsan elkülöníthető egymástól. Ezért kéretik ezt az alkotás filmként kezelni.

A film központjában egy ultracsoport áll annak belső konfliktusaival , hatalmi harcaival, és útkeresésével. A csoporton belüli feszültséget a generációváltás okozza, mert a régi öregek már vagy nem is tudnak meccsre menni a kitiltásuk miatt, vagy nem vállalnak már be mindent, vagy csak egyszerűen belenéztek a tükörbe és rájöttek elvette az életüket egy olyan eszmény ami nem is  létezik. Persze itt is vannak tettvágyó hataloméhes , bosszúvágytól fűtött fiatalok , akik a régi öregek legendáin nőttek fel és önmaguk is azzá akarnak válni.

Hogy kinek ajánlanám a filmet? Semmi esetre sem azoknak akik a popcorn kultúrán felnőve akció filmet keresnek. Talán azoknak akik a reális képi megjelenítést kedvelik a filmekben, és egy más közegben szocializálódott társadalomban élő - és  annak peremén késélen táncoló - csoport mindennapjaira kíváncsiak.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!