A  skót Fergus Suter a kőfaragóból lett profi futballista aki nagy hatással volt az angol labdarúgásra . Hatása nem csak az angol labdarúgó stílus változásán érhető tetten hanem az Angol labdarúgás profi ligává alakulásán is.  A Netflixen  The English Game ( A foci mindenkié) címen elérhető sorozat bemutatása olvasható alább. Felhívom azok figyelmét aki még nem látták a sorozatot de érdeklődnek  a cikkben spoilerek is lehetnek. 

 

A Downton Abbey alkotója, Julian Fellowes nagy mértékben átírta a szereplők magánéletének történéseit de a futball meghatározó eseményein csak néhol történt változtatás.

0_Fergus_Suter.jpg

az igazi Fergus Suter : kép dailymail

Netflix „English Game című sorozat középpontjában Fergus Suter áll. Aki „munkásként érkezett Skóciából Angliába  de mint az első profi labdarúgó vált ismertté.

sutter01.jpg

kép netflix.com / The English game

A futball a 19 század ban alapításától tisztán amatőr játék volt. Ennek eredményeként csak a gazdagabb megélhetéssel rendelkező urak játszhatták , akik brutális taktikára építették fel futballjukat . A sorozat másik főszereplője, Arthur Kinnaird és csapata, a The Old Etonians különösen erről votak híresek, hírhettek .

sutter02.jpg

kép netflix.com / The English game

A sorozat készítője, Julian Fellowes elmagyarázta a Radio Timesnak , hogy Suter mennyire játszott fontos szerepet abban, hogy a skótok sok mozgáson és passzon, összjátékon alapuló játéka megváltoztassa az angol stílust, vagy legalább is hatással legyen rá. Erről így nyilatkozik

"Alapjaiban változtatta meg az angol játékot, Fergus Suter. Az összjátékot  vitte, Angliába, ahol korábban a labdarúgás sokkal közelebb volt a rögbihez. És a futballt is nagyon hasonlóan a nyers erőre alapozva játszották."

sutter03.jpg

kép netflix.com / The English game

A Sorozatból azonban szándékosan hiányzik, és sok részletet is meg lett változtatva Suterrel kapcsolatban, beleértve azt is, hogy miként jött az angol Darwen FC csapatba, és mi történt vele, miután távozott. Mi az igazság?

A sorozatban , Suter és csapattársa Jimmy Love egyszerre jöttek, Darwen FC hez Skóciából a Partick FC ből 1878 ban . A csapat főnöke egy pamutszövöde tulajdonosa James Walsh a film szerint  meglátta  Suter tehetségét és elhozta a klubjába, hogy Darwennek nagyobb esélye legyen a FA kupa megnyerésére.

sutter05.jpg

kép netflix.com / The English game

De a valóságban Suter maga tette meg az első lépéseket  . Miután Jimmy Love a Darwenben játszott, Suter levelet írt a klub titkárának, Tom Hindle-nek, hogy megkérdezze, lehet-e helye neki is a csapatban. A levél meggyőzte a titkárt és Suter a barátja után néhány héttel csatlakozott a Darven Fc hez

A sorozat elején Suter egy pamutgyárban dolgozik, amelyet Darwen FC főnöke, Walsh vezet, aki fizet azoknak akik focizni akarnak. A valóságban azonban el kellett költöznie Skóciából, mert kőfaragóként elvesztette munkáját.

A Glasgow Bank 1878 októberében bekövetkezett pénzügyi összeomlása Suter munkáltatóját, Peter Mckissock-t csődbe juttatta, és arra kényszerítette, hogy hagyja abba az összes építési projekttel kapcsolatos munkáját. A sorozatban azonban nem esik szó erről pedig  Suter , ezért veszítette el munkáját mint kőfaragó.

A Suter 1902-es interjúban a The Lancashire Evening Post kijelentette: „Kőfaragóként jött  , de csak egy-két hétig dolgozott a szakmájában. Ezt követően fizettek neki a játékért. ”

Suter állítása szerint nem tudott kőfaragóként dolgozni Északnyugat-Angliában, mert a Lancashire-i szikla feltöri a kezét . Ez egyszerűen csak egy gyenge kifogás volt. A valóságban mind ő, és Jimmy Love inkább focizni akartak mint a pamutgyárban dolgozni.

The Lancashire Evening Post interjújában Suter elmondta: "Nem kaptunk fix bért . Amikor alkalom volt rá beszéltünk a pénztárnokkal és pénzt kértünk 2-3 hetente, alkalmanként 10 fontot kértünk."

Ez jelentős összeget jelentett abban az időben, amikor az átlagos munkabér kevesebb, mint heti 2 font volt. A klub 1879-ben  szervezett is egy jótékonysági mérkőzést  Suter és a Jimmy Love számára, hogy többet lehessen fizetni  nekik a  rendszeres béreik mellett.

A játékosok fizetése ellentmondásos kérdés volt, és sokan úgy vélik, hogy ellentétes volt az akkori játékszabályokkal. Amikor ez a hír eljutott az újságokhoz  akkor a  Footballstage  szerkesztője  levélben kérte Darwen titkárát, Tom Hindle-t, hogy adjon magyarázatot Suter csapathoz igazolásáról  és munkájáról, főleg mivel  Suter nem kőfaragóként dolgozott.

Suter két idény után elhagyta Darwent majd a Blackburn Rovers. kapitánya lett, később testvére csatlakozott hozzá a Partick FC-ből.

A film azt sugallja, hogy pénzre volt szüksége, hogy segítsen anyjának és nővéreinek elmenekülni alkoholista erőszakos  apjuktól, de erre nincs bizonyíték. Suter egyszerűen elhagyta Darwent, mert több pénzt akart.

Ehelyett Andy Mitchell történész elmondott  egy másik lehetséges okot. A skót sporttörténetről szóló cikkben Mitchell így ír

"Egy családi legenda szerint ő [Suter] teherbe ejtett egy  szolgálólányt akinek  már volt egy törvénytelen fia, és a Blackburnbe való költözésének ideje nagyjából pontosan egybeesett azzal a felfedezéssel, hogy újra teherbe esett."

Addigra több más csapat is kezdtt a játékosoknak fizetni. A sorozatban a The Old Etonians megpróbálják betiltatni a Blackburn-t olyan játékosok profiként való alkalmazás miatt mint , mint Suter. Több a csapatot, mint például a Preston North End és az Accringtont, kizárták a bajnokságból a játékosok fizetése miatt de a Blackburn Rovers-t a FA nem juttatta erre a sorsra.

Az English Game azzal ér véget hogy Suter és Blackburn 1884-ben megnyerte az FA-kupát az Old Etonians ellen. Valójában Suter majd csak 1885-ben és 1886-ban nyertemeg az FA-kupát a Blackburn-kel.

1888-ban létrejött a professzionális labdarúgó bajnokság , de addigra az első fizetett játékosként ismert Suter abbahagyta a játékot. A visszavonult Suter, vendéglősnek állt .

1916-ban Suter feleségével, Martával  Blackpoolbe költözött, rákban halt meg.

A skót labdarúgó stílus megértéséhez Fergus Sutter nyújt segítséget aki a szigetország legelső pénzért futballozó játékosa volt. Ezt nyilatkozta 1916 ban nem sokkal halála előtt:

"A mi skótok kisebbek voltunk mint az angolok akik állami iskolákba jártak és rendes és rendszeresebb táplálékot kaptak , Így erősebbek és nagyobbak voltak nálunk. Mi skótok mondja Sutter ha felvettük volna az angolok erőszakos stílusát összetörtek volna minket. Ezért mi  folyamatosan mozogtunk körülöttük és a rengeteg passzban hittünk. A brutalitás helyett mi a csapattársak segítsében láttuk a győzelem kulcsát."

 

Források :https://www.digitalspy.com/

                 https://www.mirror.co.uk/

fordította : Kolárik József

A Klasszikus Magyar Stílus kulcsfigurája is egy világvándor skót volt Akit Jimmy Hogannak hívtak . Hatása  a Magyar labdarúgó stílus kialakulására hasonló nagyságrendű mint amit Suter játéka vitt Angliába. De ez már egy másik történet.

 

attachment1571399007.jpeg

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!