Az előző év utolsó napjaiban jött a bejelentés arról, hogy a legmagasabban jegyzett magyar játékvezető visszavonul. Pályája során 323 élvonalbeli meccsen bíráskodott, de megmutathatta magát nemzetközi szinten is. Érdekes - és lehet, hogy sokan nem értenek egyet kijelentésemmel -, de tény, hogy harminc éves pályafutása során magasabb szintre jutott, mint bármely játékosunk, vagy éppen csapataink. Ebben az időszakban football-szakma egészét tekintve hozzá mérhető magasságokba talán csak Dárdai Pál, és Lőw Zsolt jutott (elnézést kérek, ha valakit kihagytam!). A bírók - foglalkozásuk sajátságai okán - eleve megosztó személyiségek. Kassai különösen ilyen; emlékezetes pár esemény, illetve ismertsége, na meg az, hogy fontos meccseken vállalt szerepet az egyik legtöbbet kritizált alakja lett labdarúgásunknak.

Teszek egy kísérletet arra, hogy megpróbáljak belehelyezkedni az ő szerepébe, és ezáltal megérteni az embert, akit mi bíróként ismerünk. Kezdem az elején; a bírói szakma nem egyszerű terep! Vannak olyan szakmák - mint pl. a parkoló-őr, vagy a közterület felügyelő, és még sok más -, amik természetüknél fogva konfliktusosak, nem népszerűek, ugyanakkor nélkülük nagyon nehéz lenne rendet teremteni, és tartani. Nem hiszem, hogy létezik olyan meccs, ahol nincs "hülye-vagyozás", ahol minimum egy-két sértő szó el nem hangozna a bírót, és tevékenységét minősíti. Ez bizony nem gyenge idegrendszerű embereknek való feladat!

De lássuk be, hogy bár az MLSz igyekszik izolálni a bírókat, igenis nem árt a kontroll! Az persze nagyon nem mindegy, hogy ez milyen, de egy szintig bőven figyelembe kell venni, hogy a szurkoló felfokozott lelkiállapotban van kritikai megnyilvánulása idején, a meccs alatt - máskor pedig egész egyszerűen nincs lehetősége kifejteni álláspontját. Pedig nem ártana, ha erre volna más lehetőség. Ez már csak azért sem lenne rossz, mert - biztos vagyok benne! - a bírók számára is könnyebbé tenné az életet. Képzeljük el ugyanis azt az eszmecserét, ahol pro- és kontra érvek hangoznak el, nem pedig - egyirányú kommunikációval... - csak mocskolódás megy. Abban a pillanatban ugyanis, amikor érvek mentén, két irányú módon működik egy valós kommunikáció, totálisan más emóciók maradnak meg a résztvevőkben. Addig viszont amíg nincs így, a szurkoló és a bíró (ki, ki a maga eszközeivel) csak acsarognak...

Tovább! Van tehát egy alaphelyzet; amit leginkább a "szép lehetsz, de okos nem" idézettel tudnék jellemezni. Ennek következménye az a fajta emocionális leterheltség, ami egy játékvezetőnél állandósult módon jelentkezik, és előbb-utóbb személyiség-beli változásokat generál. Nem feltétlen rombol, előfordulhat, hogy inkább erősebbé, keményebbé tesz. A kérdés az, hogy ez miként történhetett Kassai Viktor esetében? Azt gondolom, hogy ez is, az is; idővel mintha bizonytalanabb, ugyanakkor agresszívabb is lett. A bizonytalanságot egyértelműen a működése során elszenvedett lelki terhelés okozta, míg agresszivitása megingásai kompenzálása okán fokozódott.

Nem gondolom, hogy többet tévedett volna, mint más bírók, azt sem állíthatom, hogy nemzetközi szinten nem volt kiemelkedő teljesítménnyel lehozott mérkőzése, de azt igen, hogy nemzetközi szinten nem tartozott a hosszú ideig kiugróan jól teljesítők közé. Ennek oka pedig nem másban keresendő, mint a hazai viszonyokban. A mérkőzések színvonala, irama, a pályán tapasztalható hangulati tényezők összessége bőven nem mérhető egy EL, BL, vagy éppen EB, vagy VB szintjéhez, így persze "napi szinten" egész egyszerűen nem volt meg a lélektani - és akár fizikai - kondíciója a nagy nemzetközi megmérettetések játékvezetői feladatainak ellátásához. De ezt semmiképpen nem varrnám a nyakába, a hiba nem az ő készülékében van!

A működése idejéről sok emlékezetes pillanat van, de van pár, ami igencsak megmozgatta a sajtót, és média-fogyasztót - akár globális értelemben is:

Itthon nagy felzúdulás volt a Kassai kontra Lipták üggyel kapcsolatban. A játékos szerint csapattársára több alkalommal rasszista kifejezéseket használt a sípmester, aki viszont azt állította, hogy semmi ilyesmi nem történt, és végül Liptákot elmarasztalta a bíróság, mert nem látta bizonyítottnak a rasszizmus vádját. A jog igazsága ez, azt pedig, hogy a valóságban mi történt, mindkét fél pontosan tudja, maradjunk ennyiben!

A 2012-es Európa-bajnokság második mérkőzésén, az ukrán-angolon nem adta meg a hazaiak találatát, noha a labda túljutott a gólvonalon. Emiatt nem kapott újabb feladatot a tornán. Ez a tévedés jelentősen felgyorsította a gólvonal-technológia, illetve a videobíró bevezetését. Ez utóbbi szinte egybeforrt nevével, hiszen ő volt az, aki a foci történelme során először, egy klub világbajnokságon alkalmazta.

Természetesen rengeteg más nagy esemény is volt Kassai életében, és szép sikereket is magáénak tudhat, de most a friss hírek szerint új vizekre evez. Aktív pályafutása lezárását követően ugyanis Kassai választották Alekszandr Jegorov utódjának az orosz játékvezetők testületének élén. Azt nem tudjuk, hogy milyen perspektíva lehet egy ilyen megbízatásban, de azt azért sejtjük, hogy jól megfizetett állásról van szó. De nem ez a lényeg! Sokkal inkább az, hogy Kassai Viktor ezzel - egy időre biztosan! - kivonult a hazai foci világából. Ki, ki ítélje meg ezt vérmérséklete szerint, de nekem erről az jut eszembe, hogy talán jó, mert sokan nem tekintik hitelesnek, és mert mégiscsak hazánk hírét öregbítheti külföldön, és rossz, mert lehet, hogy a hazai játékvezetői testület vezetőinek le kellene már köszönniük, ő pedig - mint nemzetközi tapasztalatokkal is bőven rendelkező bíró - alkalmas lenne a feladat ellátására.

Ami pedig a saját szempont lehet; Oroszországban egy nagytudású, tiszteletreméltó volt játékvezetőt látnak benne (aki Putyin legnagyobb örömére elvett egy gólt az ukránoktól...), és ez egyfajta tiszta lap helyzetet teremt, ami megadja a lehetőséget arra, hogy visszanyerje valamikori önmagára jellemző döntésképességét, ezáltal pedig levetkőzheti agresszivitását is. Mint említettem, én az embert próbálom megérteni, és az aktív évek lezárása, valamint az orosz szerződés ebből a szempontból érthető döntések. Szerintem kiváló irányt talált magának, azt meg csak remélni tudom, hogy ez valamilyen módom majd a teljes labdarúgásunk számára pozitív hozadékot jelent. Ennek szellemében; Sok sikert Kassai Viktor!

És a végére maradt a kérdés: innovátor, vagy önörvényű? Ez a kettő gyakran együtt jár, egyik a másik nélkül sokszor nem is létezik! Vagy ha igen, akkor egy életpályán hol egyik, hol másik kerül előtérbe. Én most azt gondolom, hogy az innovátor-én erősödhet meg, az öntörvényűséget pedig - már csak a vállalt munka természete okán is! - háttérbe fogja szorítani.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!