Az európai labdarúgó-bajnokság továbbra is felfüggesztésre kerül, és a játékosok nyomást gyakorolnak a fizetéscsökkentésekre. Az európai bajnokságok, illetve a nemzetközi meccsek elmaradása egyre nagyobb nyomás alá helyezi a játékosokat, fizetéscsökkentésekről érkeznek hírek egyre-másra.

Van, ahol ez önkéntes alapon megy, mint például a Borussia Mönchengladbachnál, ahol a játékosok maguk kezdeményezték a klubnál járandóságaik csökkentését. Van viszont, hogy nincs választási lehetőség; a skót Hearts minden játékost és más teljes munkaidős alkalmazottat esetében 50%-os fizetéscsökkentést hajtott végre. Amennyiben ezzel nem értenek egyet alkalmazottjaik, szerződés-felmondás vár rájuk.

Talán nem kell mondani, a csökkentések oka az, hogy hirtelen kiesett forrásaik nagyrésze. Bár még nem készült részletes felmérés ezügyben, de azt tudjuk, hogy a Gladbach a múlt héten játszott zártkapus meccsén a klub becslése szerint mintegy 2 millió euró bevételtől esett el. De ez csak a meccsnapi bevétel, ettől még nagyobb kiesés televíziós adások díjainak, a szponzorálásból és a jegyértékesítésből származó jövedelem elmaradása, amelyek mindegyike csökkent, vagy teljesen megszűnt.

A Bundesliga szerint a klubok összeomlanak, ha nem folytatódik a bajnokság. Ne feledjük, a Budesliga szabályai minden más bajnokságnak komolyabb pénzügyi fegyelmet vár el csapataitól, így könnyen lehet, hogy más országokban még sokkal súlyosabb a helyzet!De a németek a csökkentésekben élen járnak; a másodosztályú Karlsruhe játékosai csökkentett fizetést kapnak márciusra, és áprilisra, míg Thomas Hitzlsperger, a Stuttgart vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a fizetéscsökkentés náluk is napirenden lesz.

Svájcban sem tétlenkednek! A klubok egyenesen arra kérték a játékosokat, hogy jelentkezzenek a be a szövetségi kormány által támogatott munkanélküliségi biztosítási programba. Pénteken a Sion bejelentette, hogy kilenc játékost kirúgták a megállapodás megtagadása miatt! A franciák nem ennyire kemények, de ott is megkezdődtek a technikai jellegű elbocsátások; egy minimális fizetés mellett az állam pótolja ki a játékosok fizetését.

Az olaszoknál akkora a baj, hogy ezzel most nem tudnak foglalkozni. Így nyilatkozott erről Damiano Tommasi a labdarúgó szövetség elnöke:

"Tudjuk, hogy foglalkozni kell a szerződésekkel, de nem most. Először is fel kell mérni a károkat, de ez csak akkor lehetséges, ha biztosan tudjuk, hogy a szezon befejeződik-e vagy sem. A bérek csökkentésének problémáját kellő időben meg kell oldani.”

Az UEFA egy hónappal kitolta az eredetileg március 31-i határidőt, mikorra a kluboknak be kell mutatniuk, hogy nincsenek fennálló adósságaik és befizetetlen adóik.

A pénzügyi fair play rendszerében legalább három évre visszamenőleg vizsgálja meg azon klubok pénzügyi helyzetét, amelyek jogosultak játszani a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában. Akik nem képesek egyensúlyban tartani a kereskedelmi jövedelmet, valamint az átutalásokra és bérekre fordított kiadásokat, szankciókra számíthatnak, ami legsúlyosabb esetben való kizárást jelent.

A mostani helyzet előre nem látható körülményeket teremtett, amelyeket „figyelembe vesznek a klubok eseti alapon történő értékelésének részeként” – azaz szinte minden egyes esetben egyedileg mérlegelnek, és olyan tényezőket is figyelembe vesznek majd, amiket eddig nem. Azt csak remélni lehet, hogy ez nem „pofára megy” majd, hanem tényleg megmarad a realitás talaján a szövetség.

Sőt! Ahogy most áll a dolog, lehet, hogy el is kellene engedni egy időre a bevett gyakorlatot, persze ügyelve arra, hogy ez ne okozzon még nagyobb kárt a klubok felelőtlenné váló gazdálkodása miatt! Azok a klubok, akik talán az utóbbi 50-70 évben nem voltak ilyen nehéz helyzetben… Mi lesz a megoldás? Talán az UEFA kialakíthatna most egy fizetési sapka jellegű rendszert, arra az átmeneti időre, amíg nem rendeződik a helyzet. De hát az UEFA nem a gyorsaságáról híres…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!