Igen, a Barca-t is elérte a járandóságok csökkentése. A négy csapatkapitány egyeztetett a klub vezetésével, és gyorsan megállapodásra jutottak. Nagyvonalú gesztus a klub irányába, hiszen ezek a játékosok olyan anyagi körülményeket teremtettek – a klub által -, hogy most egy kiesés igazán nem nagy ügy. De mi van itthon?

Európa top-bajnokságaiban azért van igen komoly baj, mert olyan pénzekkel számoltak (teljesen érthető módon) a bevételi oldalon, amik most kiesnek, de legalábbis minimálisra csökkennek. A modell az, hogy a pénzt a csapatoknak a meccsek jelentik, hiszen ezek után kapnak közvetítési pénzeket, a szponzorok itt látják biztosítottnak megjelenésüket, a meccs-napon ezerrel pörög a shop, a stadionban esznek, isznak az emberek, és természetesen a versenysorozatokban, ezeken a meccseken elért eredmények után premizálják a klubokat.

Ezek a bevételek adják a költségvetésük 60-90%-át. Így ad absurdum könnyen lehet, hogy ha a jelenlegi helyzet sokáig fennáll, a klubok bevételei az ötöd, tized részére esnek. Persze ott vannak a tulajdonosok is, de ők meg olyan skizó helyzetbe kerülnek, hogy pont akkor kell a legtöbb pénzt beletolni a csapatba, amikor nincs bevétel… Nehéz döntés, és hosszabb távon nem fenntartható az ilyen működés.

Nálunk teljesen más a helyzet; a Tao-pénzek, és mindenféle más központi pénz sokkal kevésbé teszi függővé a csapatokat a meccs-napi bevételektől. Ezek nálunk pár százalékot jelentenek, elmaradásuk nem komoly érvágás. Komolyabb tétel a tévés bevételek területe, na meg a pontok, helyezések után járó pénzek, és az – állítólag – irányított szponzorok támogatása. Na meg ott van a szerencsejátékból befolyó összeg is.

Nézzük; a tévés bevétel, és a fogadásból befolyó pénzek kilőve, a központi pénzek nagy része viszont megmarad, ahogy a Tao is. Igen ám, de ez utóbbi a gyenge láncszem, ugyanis a vállalati nyereségek ebben az évben biztosan erősen csökkennek majd – és sokan egyenesen veszteségesek lesznek… És még egy tényező; amikor komoly problémák vannak az ország gazdaságával, a vállalkozások vajon egy (vagy több) klubnak adják majd a befizetendő adójukat, vagy inkább a társadalmi szintű segítség alapját jelentő költségvetésbe fizetik be azt adóként?

Bár most úgy tűnik, hogy kicsit jobb helyzetben van a foci (és a többi látványsport is), de ez csalóka lehet, a helyzet romlása könnyen kirúgja azokat a lábakat a klubok alól, amikre most pénzügyi értelemben támaszkodhatnak. Megoldás?

Igen, lehet érteleme egyfajta fizetéscsökkentésnek, de azt is látni kell, hogy ezt végre valahogy úgy kellene szabályozni, ami nem fokozza tovább a klubok közt már így is egészségtelen mértékű különbségeket. Biztos vagyok benne, hogy egy maximált szint bevezetése sokat jelentene. Ne feledjük, hogy bár nálunk is jól keresnek a játékosok, de ha arra gondolok, hogy egy 18-20 éves – egyébként sem a legjobban fizetett – játékos bérét ugyanúgy csökkentik, mint azokét, akik a bérköltség nagy részét jelentik, akkor az egyes csapaton belül sem jó megoldás.

ÉS akkor ott vannak a tulajdonosok. Szerintem ma Magyarországon a tulajdonosok anyagi ereje nem mérhető a top-bajnokságok tulajdonosaihoz – még akkor sem, ha nekünk, egyszerű dolgozó emberek számára felfoghatatlan mennyiségű pénz felett diszponálnak! Másrészt – éppen a magyar foci finanszírozási rendszere okán – egyszerűen nincsenek ahhoz szokva, hogy jelentős összegeket kelljen beletenni egyesületeikbe, egyik napról a másikra, és természetesen nekik is a fent említett skizó helyzetben kell dönteniük…

Fontos! Nem a focisták, vagy a tulajok zsebében turkálok, az ötlet éppen azért merült fel, hogy ne legyenek csődök, ne legyen olyan, hogy valakik nem kapnak fizetést, és hogy a vész elmúltával is legyen hol focizniuk a játékosoknak! Ettől még lehet, hogy nagyot tévedek…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!