Szakértők szerint Japánnak 670 milliárd jenbe (1,9 billió forint) kerülne a nyári tokiói olimpia és paralimpia elhalasztása a koronavírus-járvány miatt, írja az MTI. Így már érthető, hogy miért akarnak mindenképpen teljes olimpiát? Igen ez sok pénz, forintban 1.600 milliárd, de Japánban ez probléma?

Igen, ennyi veszteség még Japán számára is komoly problémát jelent, ugyanakkor látni kell, hogy gazdaságuk mérete – ha már forintban számoltunk, hasonlítsuk össze! – a magyarnak a 35-szöröse (!!!). Ha tehát a veszteség mértékét megpróbáljuk lefordítani a magyar gazdaság méretére arányosan, akkor 54 milliárd forintot kapunk.

Nos, ez az összeg giganagy, nem kétséges, ugyanakkor egy ilyen veszteséget a magyar költségvetés minden további nélkül kibírna, átcsoportosításokkal pedig nem is kellene különösebb kiadáscsökkentést végrehajtani!

De más oldalról is megfoghatjuk a problémát! Egy 2013-as cikkből idézek:

„Az elképzelések szerint évi 60-70 ezer milliárd jennel akarják bővíteni a pénzforgalmat az inflációs cél mielőbbi elérése érdekében, miközben értékpapír-állományának megduplázására készül.”

Mi is ez? Csak annyi, hogy a BoJ (Japán Jegybank) évente ennyi pénzt tervezett beleönteni a rendszerbe a recesszió elkerülése és a gazdasági növekedés beindítása érdekében. Hoppá! Csak nem egy ezerszeres összegről beszélünk??? Jó-jó a kötvényvásárlás nem éppen kidobott pénz, mert az majd – kamatokkal együtt – végül a tulajdonosa számára kifizetéseket is biztosít, de az biztos, hogy a szakértői becslés szerinti veszteség igenis elviselhető a Japán gazdaság számára!

Közben jött a hír, hogy Japánban kinyitnak az iskolák, és az élet hellyel-közzel visszaáll a korábban megszokott keretek közé. Hááát… Remélem, hogy ez azt jelenti, megfékezték a kór terjedését, de nekem akkor is kérdéses marad, hogy például ki menne medencébe a nyilván olimpiai szereplő olaszokkal, vagy spanyolokkal egy pólómeccsre? Nem hiszem, hogy bárkit is el lehetne marasztalni azért, mert erre nem hajlandó…

Ebből pedig az következik, hogy lehet Japánban olyan csoda, hogy hirtelen megfékezik a járványt, de olyan csoda már nincs, ami az olimpia biztonságos megrendezéséhez szükséges: a járvány GLOBÁLIS megfékezése! El kellene engedni végre ezt a 670 milliárd jent.

Pin It

Hozzászólások (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Hali!
Az első sorban 1,9 billió (ami 1900 milliárd) van írva a negyedikben 1600 milliárd szerepel.
Márton

Márton
Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!