Abe Sindzó japán miniszterelnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke most már egyetért abban, hogy egy évvel el kell halasztani a tokiói olimpiát. Most mondjam azt, hogy napok óta ezt szajkózzuk? Nem, sokkal fontosabb ez a dolog, mint hogy a nagyságunkat építgessük. Már csak azért is, mert a végső lökést – nyilván! – nem mi adtuk a döntéshez.

Történt ugyanis, hogy már az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC) is csatlakozott azon szervezetekhez, amelyek a koronavírus-járványban a halasztást tartják a legjobb megoldásnak a tokiói nyári olimpia esetében. Eddig úgy tűnik, hogy – mint ITT írtunk róla – a többi ország nem volt elég a döntéshez…

Korábban is jelezték ugyan az amerikaiak, hogy a halasztás pártján vannak, de miután ezt hivatalosan is bejelentették, nem volt más döntési lehetőség, mint a 2021-es időpont! A döntés így jó (a legkisebb rossz!), még akkor is, ha közben befutottak olyan hírek, hogy a BoJ (Japán Jegybank) technikai csődbe is mehet a pénzügyi terhek okán. Na nem az olimpia miatt, hanem a már egyébként is túlvállalt gazdaságpolitikai lépései miatt…

Megvan tehát, hogy a japánok miért ragaszkodtak ennyire a teljes olimpia megrendezéséhez, de azt s el kell mondani, hogy egy jegybank csődje egyszerűen lehetetlen! Technikailag értelmezhető, de ha egy adott bank az ország egyedüli kibocsátója az ország bankjegyeinek, ez egyszerűen nem következhet be.

Persze lesznek következmények, de ez nem az olimpia rovására írható, hanem annak tulajdoníthatjuk, hogy az elmúlt években már egyébként is rendkívüli pénzkiáramlás volt, hiszen a jegybank számolatlanul vette a most akár csődbe menő vállalatok kötvényeit…  

A döntés mindezzel együtt is a legkisebb rossz, mert a japánok megtakarításai a legmagasabbak a világon, így nem kell tartani attól, hogy nagyon durva társadalmi problémákat okozna a gazdaság gyengélkedése, arra viszont felhívja a figyelmet, hogy a japán modell egyszerűen nem fenntartható!

És a végén: 2021-ben pontosan ugyanúgy fogunk szurkolni, mint idén tettük volna!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!