Véleményem szerint nagyon nincs rendben, hogy az összes ország, amiket a történelem és a földrajzi fekvés hasonló történelmi megpróbáltatásokon ment keresztül, totálisan más stratégián van, mint mi. Csak röviden: a környezetünkben lévő minden más ország nettó exportőr, míg mi importra szorulunk (???) labdarúgó játékosok terén. Persze, hallottam az MLSz prominenseitől: nincs elég tehetséges fiatal... Nos, ez lehet, hogy így van, de amit a számok mutatnak az egészen elképesztő!

Az van ugyanis, hogy a FIFA 2018/19-re vonatkozó adatai szerint kiugróan magas a profik száma, ezen belül pedig a külföldiek aránya közelíti a 30%-ot (egész pontosan 29%). Nos, ez így önmagában nem is tűnik olyan nagyon soknak, hiszen más országokban is látunk ilyet. De nem Kelet-Európában! Ez persze egyenes következménye a nettó importőri státusznak, de ne gondoljuk ám, hogy a dolog csak ennyi!

A jelentés szerint ma Magyarországon az első és második vonalban szerepelnek profik (az UEFA így definiálja), de - mint tudjuk - az Nb2-ben nem jellemző légiósok szerepeltetése. Nos, ha jobban belegondolunk, akkor egész egyszerű kikövetkeztetni, hogy ha az Nb2 húsz csapata nem, vagy csak igen kis számban foglalkoztat külföldieket, akkor az a 339 légiós bizony 90-95%-ban az Nb1-es klubok kötelékébe tartozik. Ugye, ugye! Ha így nézzük, akkor máris könnyen kimatekolható, hogy az élvonalbeli klubok rettenetesen magas légiós-arány mellett dolgoznak! Számításaim szerint a légiósok aránya meghaladja a 60-65 %ot az Nb1-ben!

Ez bizony óriási baj, mert:

  • A hazai játékosok nehezen tudnak az élvonalba kerülni, igazából kisebbséget alkotnak a légiósokkal szemben.
  • Ez a "kisebbsége lét" nem csak sportszakmai, hanem pszichológiai szempontból is rossz helyzetet teremt.
  • Ha a magyar játékosok nehezen tudnak az élvonalba kerülni, akkor máris érthető, hogy miért nem alkalmaznak nagyobb számban akadémiákról kikerülő fiatalokat.
  • Lehet ugyan, hogy az akadémiák "kibocsátása" nem megfelelő minőségű, de ha olcsóbb (vagy "kifizetődőbb") a légiósok alkalmazása, szinte lehetetlen feladat elé állítják a 18-20 éves hazai fiatalokat.
  • Ha egy csapat ingázik (pl. MTK), akkor jelentős többlet-költséget okoz, hogy az Nb1-hez - ezek szerint - sok külföldi kell, de ha kiesés van, akkor meg hazai keretet kell kialakítani - ez a sok váltás rengeteg pénzbe kerül, és a szakmai munkában sem lehet egy előre eltervezett stratégia mentén haladni.

Talán nem is soroltam fel az összes problémát, viszont azt gondolom, hogy ennyi is éppen elég ahhoz, hogy érezni lehessen a helyzet súlyosságát. Véleményem szerint az oka mindennek az, hogy az MLSz egész egyszerűen képtelen megugrani azt a szintet, olyan szabályokat működést, oktatást, versenyeztetést, finanszírozást kitalálni és koordinálni, ami kivezet ebből a helyzetből. Mert most - lássuk be! - a haza adófizetők jelentős anyagi áldozattal aránytalanul sok külföldi illetőségű játékosokat fizetnek meg az MLSz-en, illetve a mindenféle központi támogatási rendszeren keresztül!

Nem fogok itt most "egészségügyezni", meg "oktatásozni", én az ilyen demagógiának tartom, de azt azért el kell mondanom, hogy a rossz stratégia (helyesebben a stratégia teljes hiánya!) most olyan helyzetet teremt, ami egyes kluboknak dicsőséget, hírnevet hozhat, ugyanakkor a hazai sportot, illetve a válogatottunkat totálisan leépíti. Sajnos ma nem tud senki rendszerként gondolkodni a honi labdarúgásról, a legtöbb szereplő csak a saját kisebb szegmensét igyekszik jobb helyzetbe hozni - ezzel pedig az egészet sodorva a még mélyebb válság felé... Magyarul; ennyi pénzből sokkal, de sokkal többet kellene, kellett volna viszontlátni a pályán, játékban és eredményekben is!

Ha az eddigiek nem győzték volna meg a döntéshozókat még egy adalékkal szolgálhatok; térségünkben brutális összefüggés rajzolódik ki a transzfer egyenlegek és a világranglista helyezések között! Ezek szerint; az az ország ahol jelentősen pozitív az egyenleg (kb. játékos-keltetőként működnek) a nemzeti válogatottjuk szintjén is sikeresek, de minél kisebb a pozitívum (vagy, mint nálunk, negatív az egyenleg!), annál inkább gyengébb az a produktum, amit az ország válogatottja le tud rakni a nemzetközi színtéren. Magyarul; nem a többiek mennek szembe a forgalommal!!!

Tehát valami nagyon nem stimmel! Lehet, hogy a FIFA adatai nem pontosak, de ha én most lefelezném a légiósok számát, akkor sem változna sokat a helyzet! Ideje lesz tehát beállni a forgalom irányába, és elvégezni azt a munkát, ami normális esetben egy szövetség, a klubok, edzők és csapatok feladata lenne - a szurkolók jönnek!!!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!