Ahogy korábban is jeleztük, a finanszírozási rendszer mai formája nem fenntartható. Nem „csak” a mai áldatlan állapotok között, hanem „békeidőben” sem volt az – egy pillanatig sem! Most azonban a járvány okozta gazdasági problémák lépéskényszerbe hozták a szövetséget és a klubokat!

Tudomásunkra jutott ugyanis, hogy az MLSz felszólított a klubokat, hogy csakis és kizárólag az indokoltan felmerülő költségeket számolják, számolhatják el! Ez azt jelenti, hogy az eddigi pénzeső most enyhe szitálássá szelídül, a klubok csak tényleg indokolt esetben nyúlhatnak a Tao által biztosított forrásokhoz. De nézzük, mit jelent ez közelebbről!

2020 március közepétől nem számolhatók el – többek között – a hazai- és nemzetközi tornákkal, edzőtáborral kapcsolatos költségek. Ez érdekes intézkedés, ugyanis – miután ilyen események nincsenek! – azt kell, hogy gondoljam, korábban senki nem ellenőrizte, hogy azok a pénzek, amiket ilyen jogcímen hívtak le, ténylegesen tornáka, vagy edzőtáborra fordítódtak! Ez azért elég súlyos…

Sőt! A már kifizetett előlegeket vissza kell kérni! Nos, erről azt gondolom, hogy az előleget vagy vissza tudják kérni – és kapni – a klubok, vagy sem… És ez nem egy központi intézkedés, hanem a megkötött szerződések függvénye – ami annyi féle lehet akár, ahány klub csak van!

Ezen túlmenően a hosszútávú szolgáltatási szerződések csak akkor számolhatók el, ha az azokat megalapozó szerződések március 15. előtt születtek meg é s ezt természetesen dokumentumokkal igazolják a klubok. Nem lennék meglepve, ha most hirtelen előkerülnének korábban megkötött szerződések, amelyekre most hívnak le először pénzeket…

Hasonló szabályok léptek életbe a sportszakemberek fizetése és költségtérítése esetében is; csak azok a kifizetések teljesíthetők, amelyek márrcius 15. előtti megáállapodás rögzít, és csak arra vonatkozóan, amit az akkor megkötött szerződés tartalmaz. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy bérstop-ot vezetett be a szövetség, hiszen a március 15. utáni időszak – ellenkező rendelkezésig – szerződéseire nem teljesíthető Tao-forrásból történő lehívás – azaz egy esetleges béremelésről születhet megállapodás, de azt vagy más keret terhére lehet csak kifizetni, vagy ha a most életbe lépő rendelkezések hatályukat vesztik.

Összegezve tehát; működési költségek nem fizethetők Tao terhére, a bérek is csak a március 15, előtti állapot szerint és a hosszabb távú szerződések – melyek például pl. a létesítmény-fenntartás, állagmegőrzés céljából köttettek - csakis a március 15. szerintiek szerint fizethetők.

Hosszabb távú hatásokat is igyekeznek felmérni; a megyei szintről felkerülésre esélyeseket megkeresik a kérdéssel, hogy ki az, aki vállalja, és ki nem az Nb3-as szereplést. Ez bizony azt jelenti, hogy van egyfajta gondolkodás arról, hogy a 2020 tavaszt azzal engedi el az MLSz, hogy az addig lejátszott meccsek alapján végeredményt hirdet.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!