A csakfoci.hu szerint a tavasszal félbeszakadt bajnokság lezárására négy forgatókönyv létezik. Ezeket most sorra vesszük, és kielemezzük, hogy a jelenlegi tabellák alapján a klubokat hogyan érinti az egyes megoldások. Mindenki vesztes, ezt ne feledjük, de – a megoldástól függően – egyik klubot jobban, míg mást kevésbé fog érinteni a befejezés.

 

1. Május közepén folytatódik a bajnokság

Erre most sok esélyt nem látunk, de mindenképpen ez lenne a legjobb megoldás, mert ez azt jelentené, hogy sikerült úrrá lenni a járványon, kockázatok nélkül rendezhető mérkőzések. És persze ez nem csak a foci szempontjából lenne jó hír!

„Nyertesek”:

A szurkolók mindenképpen, de hogy mely kluboknak jönne jól ez a megoldás?

Fradi, Vidi:

A párosnak mindenképpen, mert biztos résztvevői lesznek a nemzetközi kupaküzdelmeknek, és nem túl nagy baj, ha van meccsterhelés a lábakban.

Diósgyőr, Kisvárda:

A két fiatal edző, Feczkó Tamás, és Bódog Tamás az utóbbi időben emelkedő pályára állította a két klubot, így az előzmények alapján nem kizárt, hogy magasabb pozícióba zárnák a bajnokságot, mint a most elfoglalt helyük. Ez a DVTK esetében akár európai kupaindulást is jelenthet!

ZTE:

A zalaiak jól menekülnek az utóbbi időben, de még így is kieső helyen vannak, azonban a lemaradásuk olyan minimális, hogy tartva a felfüggesztés előtti formát kiharcolhatnák a bennmaradást.

Vesztesek:

Újpest, DVSC, Paks:

Mindhárom csapat igen hektikusan teljesít, de nagyon közel kerültek a kieső-zónához, így erősen fenyegetve vannak a kieséssel. Ha formájuk marad a felfüggesztés előtti, a Zete jó hajrája esetén bármelyikük ki is eshet!

 

Bővítenék a létszámot, több kiesővel, kevesebb fordulóval

Lezártnak nyilvánítják a bajnokságot, átmenetileg viszont felemelnék a létszámot 14-re, azzal, hogy nincs kieső, és így a feljutó helyen álló Nb2-es csapatok helyzete is rendeződne. Így – egy évre! – 14 csapatos lenne az élvonal – négy kiesővel a 2020/21-es bajnokság végén!

Ez jó ötlet, de azzal egészíteném ki, hogy én meghagynám a 14 csapatot, és két kör után (mindenki játszik otthon és idegenben is egyszer az összes többi csapattal) alsó és felső házra bontanám a társaságot.

"Nyertesek":

Nem nevezném nyerteseknek a most felkerülő helyeken álló másodosztályú csapatokat, hiszen az, hogy ott állnak, ahol, nem szerencse kérdése volt, márpedig az első kettő feljutó helyet jelent!

Kisvárda, Debrecen, Újpest, Paks, Zalaegerszeg, Kaposvár:

Az utóbbi kivételével (aki már tuti kieső! – a többi csapat is könnyen erre a sorsra juthat, de most a sors ad nekik egy újabb lehetőséget. Ne feledjük; ezt a lehetőséget mindössze egy évre kaják meg az eredeti elképzelés szerint (szerintem pedig örökre – lehet, hogy ez nem fair?).

Vesztesek:

Talán furcsa, de az ilyen módon felkerülő MTK-t és Budafokot ide sorolom, ha csak átmenetileg emelik meg a létszámot. Az van ugyanis, hogy egy feljutó csapat első éve eleve kritikus, de ha ezúttal nem a csapatok 16.66%-a (2 a 12-ből), hanem 29%-a (4 a 14-ből) kieső, akkor nagyobb az esély az újbóli másodvonalas folytatásnak. És – mint tudjuk – a két osztály eltérő szabályozása miatt a liftezésegy rendkívül drága „mulatság”…

 

A mostani tabella szerint véglegesítik a bajnokságokat

Véleményem szerint ez a megoldás van a legközelebb a szövetséghez, amennyiben az 1. pontban vázoltak szerint nem lehet megoldani a problémát, mert erre a megoldásra a ma érvényes MLSz szabályzatok is lehetőséget biztosítanak. Így tehát nem kellene külön – átmeneti – szabályokat alkotni, és annak hibáit is tovább hurcolni minimum egy éven át, hanem minden maradna a régiben.

A nyertesek listája azonos az előzővel, azzal a különbséggel, hogy itt egyetlen csapat különösen komoly hátrányt szenvedne a többiekkel szemben, ez pedig a Zalaegerszeg! Mert bizony ők így kiesők lennének, holott az utóbbi időszakban már éppen kezdtek kikecmeregni a gödörből. Az előtte állók egy-két ponttal többje – egy ilyen kritikus helyzetben – nem azonos értékű a teljes bajnokság alatt szerzett azonos különbségekkel!

 

Törlik a szezont, jövőre “újrajátszás” lesz

Ez megint egy lehetséges verzió, de itt azért sok-sok kérdés merül fel, és leginkább csak hátrányt szenvedőket találok...

„Nyertesek”:

Minden kiesésre álló, vagy potenciálisan még kieshető csapat.

Vesztesek:

Fradi:

Nem lesz meg a következő bajnoki cím, és pontelőnyük, a csapatba fektetett rengeteg pénz feleslegesnek bizonyul… Persze az európai porondon kellenek a jó játékosok, mert ebben az esetben ugye a tavalyi indulókat kellene újra elindítani Európába(?)

Fehérvár:

Elveszik az a minimális lehetőség is, hogy behozza a Fradit, és egy ezüsttel kevesebb lesz…

MTK, Budafok:

A félbeszakításkor feljutó helyen álltak, és bizony az elég sokba kerül már az Nb2-ben is, hogy feljutó keretet alakítson ki egy csapat.

Vasas:

Ősszel, de télen különösen sokat költöttek a csapat megerősítésére, most pedig elveszik az esély, hogy felkerüljenek, mert abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy ez komoly cél Budafokon, és meg mert mostanság tényleg nagyon ütőképesek!

Látható, hogy nem egyszerű a megoldás, és egyik sem igazán jó. Csak rossz és még rosszabb verziók vannak, ami pedig (az 1. verzió) a legjobb lenne, annak valószínűsége igen csekély… Fontos még megjegyezni, hogy nem is említettem minden létező aspektusát ennek a mai helyzetnek, illetve a megoldási lehetőségeknek, így a kérdéssel napi szinten foglalkozó klubok, és az MLSz még ettől is sokkal bonyolultabbnak látja a valós problémákat.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!