Most jött a hír, hogy sok csapatnál fizetéscsökkentés jön az Nb1-ben, mert „A kluboknak és a sportvezetőknek egy hosszú, elnyúló válságkezelésre kell felkészülniük”. Ezt a mondatot dr. Róka Gézától kölcsönöztem, aki a DVSC ügyvezetője, de ami fontosabb, az MLSz-nél ő képviseli a 12 élvonalbeli klubot, mint az Nb1-es csapatok bizottságának vezetője.

Ma reggel jeleztük (ITT), hogy az MLSz komoly korlátozásokat vezet be a tao-val kapcsolatban, Az eddigieknél jóval szigorúbb szabályozásra azonnal meg is jött a válaszlépés: fizetéscsökkentés! Nem kell hozzá különösebb képzelőerő, hogy összekössük a két dolgot: miután egy, másfél éve már folyó kiadásokra is elkölthető a tao (na meg okosba’ is lehet ezt csinálni…), a mostani pánikszerű lépések arra utalnak, hogy bizony komoly pénzek transzformálódtak tao-ból fizetéssé.

Hogyan? Azt nem tudjuk, de nem is kell semmit e mögé gondolni, elég, ha csak józan parasztésszel átgondoljuk; ha komolyabb az ellenőrzés, ha már csak az eddig megkötött szerződések alapján lehet fizetni, és új megrendelés, új kontraktus már nem fér bel, ahogy új beruházások sem, akkor kisebb lesz az a nagykalap, amiből aztán mindenféle költségeket ki kell majd fizetni!

Amit tudunk: 30-40%-os csökkentés jöhet, ami azt jelenti, hogy nagyjából ennyi tao-pénzt sikerült valamilyen formában fizetéssé alakítani. Nem tudom, de valahogy úgy vagyok vele, hogy nem tudok ennek (se) örülni, mert ez nem egy stratégiai döntés eredménye, hanem egy világ-járvány „kellett” hozzá…

Alapvetően viszont azt gondolom, hogy nem lesz egyedül a magyar bajnokság ezzel, a fizetések világszerte csökkenni fognak (és nem csak a fociban), de a focinak – bizton állíthatom! – jót fog ez tenni! A különbségek a fizetések csökkenésével szintén csökkenni fognak, így végre kicsit versenyszerűbb lehet a verseny.

És még az is eszembe jut, hogy ezeket a kieső pénzeket most majd pótolni kell valahonnan. Nos, ha valamiben van tartalék, az bizony a szurkolói réteg, hiszen egy nézőszám emelkedés bizony már jelentkezne a kluboknál! Ezt videóinkban is elmondjuk/elmondtuk, amikor a lehetséges hatásokat elemeztük, és most sem gondolom másképp!

Csak röviden: a mostani 1-3%-ról meg reálisan elérhető lenne a 10-15%-os arány! Mármint az a részesedés, amit a szurkolók képesek lennének összedobni a klubnak, ha többen lennének, és jobb kiszolgálást kapnának, valamint végre fontosnak érezhetnék a jelenlétet a stadionokban.

És egy kis matek a végére: egy közepes klub költségvetése olyan 1,5-2 milliárd forint. Ez azt jeleni, hogy jelenleg a szurkolói bevételek 15 és 60 millió forint közé tehetők (ezek átlagok, nyilván van, aki lefelé, van, aki felfelé lóg ki). Nos, a fent említett növekedéssel ezek az összegek feltornázhatók 150 és 225 millió körüli szintre. Ez bizony már komoly summa, akárhogy is nézem!

Persze van egy nagyon komoly feltétel! A szurkolót támogatónak, ha úgy tetszik szponzornak kell tekinteni (ezért szeretem az angol supporter kifejezést, mert az támogatót – is – jelent!), minden kívánságát lesni kell, és láss csodát, többen és többet fognak költeni! Na de ez ma még science fiction-nak tűnik, ugyanakkor nem mondhatja senki majd egy fél év múlva, hogy nem szóltunk!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!