Verebest nem értették, de féltékenyek voltak rá. Csak azt látták, hogy egy „kívülálló” valami olyat tud, amit a magyar foci akkori megmondó-emberei – akik szenté avatása csak a szocializmus okán maradt el… - nem tudnak megmagyarázni, csak azt látják, hogy magasan tesz az MLSz szovjet mintára előírt egyen-edzésekre! Ezt csak súlyosbította a tény, hogy a nagy ETO előtt is kizárólag vidéki csapatokat edzett – ami pedig akkoriban lenézett dolog volt…

Erre – láss csodát! – már a Videotonnal is jól szerepelt, hiszen ’79 és ’81 között két negyedik helyezést is elért az akkor pedig nem éppen erős anyagiakkal megáldott együttest. Már ekkor kikezdték, és hozzáfogtak ahhoz az aknamunkához, ami végül ahhoz vezetett, hogy mindössze 58 évesen – két kapitányság után! – teljesen kiesett a pixisből…

Igen, volt aztán szövetségi kapitány, de előbb még azért nyert két bajnoki címet az ETO-val, majd ezt egyszer megismételte az MTK-val is, így nyilvánvalóvá vált, hogy az „aknamunkások” nem tudnak többé ellene tenni. Meg nem is igazán foglalkozott ezekkel, pontosan tudva azt, hogy a munkáját kritizálók szakmai felkészültsége messze nem éri el az övét.

De mi volt mégis az, amivel ilyen sikeres tudott lenni, és miért szúrta ez sokak szemét?

Azt már említettem, hogy a kötelezően előírt edzésmunkát nem volt hajlandó elvégeztetni csapataival. Ennek egyszerű oka volt; határozott elképzelése volt arról, hogy mit szeretne látni a pályán. Azt is pontosan képes volt felmérni, hogy egyes játékosokat hogyan kell motiválni, és ezekből a motivált játékosokból miként is kell ütőképes csapatot faragni.

Az akkori – a Makarenkói elvekre épülő – edzői stílussal szemben ő nem olt hajlandó játékosait hajcsárként űzni, és közben ócsárolni, fenyegetni az edzésmunka elvégzése érdekében! Voltak ugyanis ennél sokkal jobb eszközei. Képes volt elhitetni akár kiégett játékosokkal is, hogy igenis van értelme a munkának – ezt aztán az eredmények vissza is igazolták! Ez akkoriban nem volt szokás…

A következő ilyen pont a Verebes-féle játékstílus. Igen, ezt is utálták, mert nem voltak képesek arra, amire a Mágus igen. A ’78-as VB-t látva meggyőződött arról, hogy mi a helyes irány. Igen ám, de ehhez nem voltak szakkönyvek, azokhoz akkoriban nem lehetett hozzáférni… Ezért saját maga állította elő azt a fajta játékot, amit a végül ezüstéremmel záró hollandok játszottak! Igen, ez volt a totális futball, amit ráadásul nem csak átvett, lemásolt, hanem bizonyos értelemben tovább is gondolt – már csak azért is, mert kénytelen volt improvizálni, amikor ki kellett találni, hogy miként is kell ezt a fajta játékot megtanítani játékosainak.

A szemére vetették, hogy anyagias… Hát igen, már akkor is pénzből élt az ember, és aki Magyarországon bajnokcsapatot csinál, az joggal várhatja el ennek anyagi ellentételezését. Csakhogy ez – mondom még egyszer – ez a szocializmusban volt… A valóság azonban az, hogy a Videotonnál nem, vagy csak részben kapta meg járandóságát, így a későbbiekben mindig kínosan ügyelt arra, hogy ne kerüljön még egyszer ilyen helyzetbe! Akkor ezt valamilyen kapitalista csökevénynek igyekeztek beállítani – jellemző módon arra a gyomorforgató korra.

Taktikai érzék. Igen, ezt a is a szemére vetették, mert nem ismerték fel, hogy csapatai több hadrendben is képesek játszani, azokat a meccs során hatékonyan változtatni. Mit szűrtek le mind ebből? Azt, hogy szerencsésen cserél. Mondták mindezt annak ellenére, hogy szerencsével nem lehetett már akkor sem bajnokságot nyerni, és – ezt is meg kell jegyezni! – az akkori irányított igazolások rendszere nem engedte meg az ETO-nak, hogy elhozza a vetélytársak legjobbjait…

Szókimondó volt – ezt pedig már akkor sem szerették! Na, ebben nem sok változott, a fiatalabbak is pontosan tudják mire gondolok. A sportsajtó egy idő után utazott rá, amire rosszul reagált, és szabályos háborúba kezdett, de ezt nem nyerhette meg. Mintha ilyet is hallottam volna már, ugye gyerekek?

Mi lehet az üzenet?

Amit leírtam; minden egyes, ellene felhozott „vád” kitalálója már akkor is csak a fociból, és nem a fociért élt! Már akkor sem volt tehát jobb a helyzet, de a Mágus mégis képes volt sikereket elérni csapataival. Egész élete bizonyíték arra, hogy nem szabad feladni, mert minden körülmény ellenére is lehet jobbat alkotni, mint azt a nagyhangú megmondóemberek gondolják…

És talán a legfontosabb; az edzőnek legyen karaktere, gondolkodjon a futballról, legyen elképzelése arról, hogy mit szeretne látni a pályán, és ahhoz hogyan és mit kell oktatni, hogy létrejöhessen. Most ugyanis azért tartunk ott, ahol még a bányászbéka segge is elérhetetlen magasságban van felettünk, mert fogalmatlan edzők domináltak az elmúlt húsz évben.

Ennek pedig nem kisebb oka van, mint ugyanaz, ami már Verebes fénykorában is; a sportági vezetés nem szakmai alapon működik és működtet! De nem csak, hogy a helyzet nem változott, hanem az egyes szereplők sem nagyon változtak. A megmondóemberek ugyanis nagy túlélők…

Ha már az a helyzet, hogy az élet kizökkenti foci világát az eddig magától mozdulni képtelen állapotából, akkor a válság után már úgy kell(ene) újrakezdeni, hogy ezt a működést, és ezeket az embereket a járvánnyal együtt átadjuk a múltnak!

Köszönjük a tanítást Mágus!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!