Most még nem nagyon tudjuk, hogy milyen károkat okozott a járvány a fociban, azt meg végképp nem tudhatjuk, hogy mi következik… Sajnos a fociklubok gazdálkodása nem túl transzparens – nem csak nálunk, szerte a világban így van ez. Van azonban egy iparág, ami hasonló a focihoz; nagy tőkét mozgatnak, de kevés tartalékkal (helyesebben rengeteg hitellel) működnek, így nagyon érzékenyek a gazdasági ciklusokra. Ez nem más, mint az autóipar!

A Jato Dinamics az autópiacot folyamatosan monitorozza. Pár nappal ezelőtt jelent meg az európai februári értékesítési adatokat tartalmazó tanulmánya. Érdekes dolgokat láthatunk ebben, és – hozzá kell tenni – valami hasonlóra lehet számítani a klubok esetében is. A vezess.hu-t idézzük:

„A gyenge januárt nem sokkal erősebb február követte az európai újautó-piacon. 7,0 százalékkal kevesebb autót adtak el az év második hónapjában – dacára a szökőévből adódó extra napnak.”

jato1

Éves alapon 7% volt az eladások csökkenése, ami bizony semmi jóval nem kecsegtet, különösen akkor, ha tudjuk azt, amit a JATO Dynamics elemzője, Felipe Munoz mondott:

„A koronavírus-járvány február 29-én még nem játszott szerepet az eladásokban: erről majd néhány hét múlva, a márciusi forgalom elemzésekor tudunk érdemben nyilatkozni.”

A baj tehát abban van, hogy az európai gazdaság már akkor sem volt túl jó bőrben, amikor a járványnak még híre sem nagyon volt a kontinensen!

jato2

„Mindössze hat piacon nőttek az eladások, ám ezek a legkisebb forgalmú régiókból tevődtek össze, így esély sem volt a hanyatlás megfordítására. Magyarország mínusz 1%-kal a legjobbak között teljesített – sőt, eddigi 2020-as eredményünk mérlege is pozitív, bár éppen csak (+1%).”

jato3

„A tíz legerősebb márka közül csak kettő (Toyota és BMW) tudta tartani januári lendületét. Folytatja ellenben a zuhanást a Suzuki, a Ford, a Dacia, a Mazda és az Opel. Ami a modellek közötti versenyt illeti, a Renault Clio hajszállal megelőzte a Volkswagen Golfot, a két típus így helyet cserélt a dobogó két felső fokán. Hasít az új Peugeot 208 és testvérmodellje, az Opel Corsa; az ötödik helyre pedig feltornázta magát a modellfrissítésen átesett Fiat Panda.”

Sajnos nincsenek jó hírek azóta sem… Bár adatok még nincsenek, de azt pontosan tudni lehet, hogy a szalonok konganak az ürességtől. A kereskedőktől nem viszik az autókat, ezért ők sem rendelnek a gyártótól/generál-importőrtől, a gyárak pedig egyébként sem igazán tudnak termelni a kialakult helyzet miatt… A Volkswagen, a Daimler, és a többi gyártó máris elbocsátásokat, kényszerszabadságokat rendelt el, de ahol esetleg lenne igény a termékekre, ott sem tudnak teljes kapacitáson működni.

A fgociban sajnos nagyon hasonló a helyzet; a klubok nem sokáig bírják bevételek nélkül, nincs tartalék, gazdálkodásuk nem válságálló! Persze senki nem számíthatott ilyen helyzetre, de most már a kluboknak, a nemzeti szövetségeknek, illetve az UEFA-FIFA párosnak is át kell gondolnia azt, amit konzervatív (avagy defenzív) pénzügyi tervezésnek neveznek. A járvány elmúlik majd, de tanulni kell belőle; sokkal komolyabb tartalék-követelményeket kell bevezetni!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!