Előre elárulhatom: nem kell választani! De menjünk sorjában! Sokadszor - és egyre többször - hallom, hogy a Barca már csak egy üzleti vállalkozás, hiszen régen elvesztette gyökereit, az utánpótlás nevelésben valami megtört a La Masia-n, stb., stb. Igen, van ezekben némi igazság, de most történt valami, ami rávilágít, hogy a klub messze nem vesztette el identitását, és ha van is némi törés e tekintetben, minden igyekezetükkel próbálják korrigálni a hibákat! Nem "csak" szurkolóknak érdemes továbbolvasni!

Történt, hogy Valverde-t menesztették az Atletico Madrid elleni kupamérkőzésen elszenvedett vereség után. Azzal együtt, hogy Valverde 66% feletti eredményességgel vezette csapatát, egyre több kritika érte. A kritikák oka a nem megfelelő eredményesség miatt jöttek (pl. az európai kupa-kiesések, illetve a mostani vereség). Még akkor is, ha Valverde két és fél év alatt két bajnoki címet, egy Spanyol Kupa- és egy Spanyol Szuperkupa-győzelmet hozott össze. Ez a Barca szintjén nem kiemelkedő, de nem is mondanám, hogy példa nélkül álló gyenge teljesítmény – volt már ilyen.

Az érdekesség most következik, kérem figyeljen minden magyar klubvezető!!! Figyelem; a gyengébb szereplés okát a katalán vezetés (és a szurkolók) a klubstílustól, az alapvető Barca-filozófiától való eltávolodásban látják!

Miért gondolom ezt? Nos, azért, mert most, amikor Valverde utódját keresték, akkor - mint eddig is egyébként! - olyan edzőt kerestek a csapat élére, aki magáénak vallja a klub filozófiáját, aki csapataival a megjelenített stílus tekintetében közel azonos a Barcelona-val (de legalábbis azonos gyökerű, beilleszthető a Barca filozófiai körébe). És itt kell most nagy hegyezni a füleket! NEM A SIKERESSÉG ALAPJÁN VÁLASZTOTTAK EDZŐT!

Nézzük csak meg! Az a Quique Setién lett a befutó, aki visszavonulása után kisebb csapatoknál dolgozott, az első osztályban pár éve a Las Palmasszal ért el sikereket, 2015 és 2017 között. Az elmúlt két szezonban a Betist irányította, a nyáron közös megegyezéssel távozott onnan, azóta nem volt klubja. Ne feledjük el, hogy a jelöltek között volt Xavi, a klublegenda is, akiről szintén nem mondható el, hogy jelentős sikereket ért volna el edzőként... De! A két név azt jelenti, hogy olyan edzőt kerestek, aki képes megjeleníteni a pályán a Barca-stílust, mert pontosan tudja a klub vezetése, hogy ez a sikerekhez vezető út egyik - ha nem a legfontosabb - eleme!

Xavi-t nem nagyon kell magyarázni, de Quique Setién esetében el kell mondani, hogy többször hitet tett a Cruyff-féle játék mellett, és ezt korábbi csapataival – a Barca-hoz nem mérhető sikerességgel… - pályára is vitte! Hogy állításunkat még jobban alátámasszam, nézzük meg, hogy kikkel tárgyalt még a klub. Ronald Koeman azonnal „nem”-et mondott, de a felkérés nem volt véletlen! Pontosan ismeri a totális foci hagyományait, játékrendszerét, ismeri - hiszen évekig játszott a csapatban - a Barca-stílust.

A következő jelölt a Tottenham Hotspurtől másfél hónapja elküldött Mauricio Pochettino volt, de - itt az Nb1-es edzőkeringő sztárjai figyeljenek!!! - ő azt mondta, hogy a Barcelona-t soha nem irányítaná az Espanol-hoz és a Madrid-hoz való kötődése okán! Lámcsak... Még az edzők is értik azt, hogy mit jelent a szó; KÖTŐDÉS!

Mi a tanulság ebből? Mit tanulhatunk a Barca-tól?

Nos, azt, hogy a vérprofi, vezető európai klubok között bizony szép számmal van olyan, ami/aki bizony stílusban gondolkodik. Annak pedig különleges jelentősége van, hogy most ez éppen a Barca esetében bukott ki! Ugyanis, ha teszünk egy merész gondolatkísérletet, és az Aranycsapat játékát a mai viszonyok közé illesztjük, könnyen lehet, hogy egy Barca-hoz nagyon hasonló játékot látunk! Magyarul: igenis, a magyar foci akkor önazonos, ha stílus alapon gondolkodik, ha labdarúgásunknak, és persze a kluboknak stabil identitása van! Ebből pedig egyenesen következik a stílus, ami – kell jobb bizonyíték a Barca-nál??? – a siker egyik alapfeltétele!

A másik fontos tanulság, hogy bizony el lehet mondani; „a profi játékos, edző, bármilyen football-szakember oda megy, ahol megfizetik”, de - lám, lám... - mégis van még jelentése a kötődésnek, a klubhűségnek, és hasonló dolgoknak, a tényleg vérprofi világban! Itthon ezeket az erkölcsi normákat sokan csak elcsépelt maszlagnak tartják…

Ezek után természetesen nem várok mást, mint hogy a hazai klubok, edzők, játékosok végre elkezdenek hasonló koordináták között gondolkodni, az MLSz-től pedig azt, hogy ezirányú törekvéseiben erősen támogassa a klubokat, és teremtse meg a lehetőséget arra, hogy a mindenkori szövetségi kapitány munkáját azzal (is) segíti, hogy rendelkezésére bocsát egy leírást a magyar football-stílusról! Fontos megjegyezni, hogy ez nem kerül pénzbe, hiszen "csak" és kizárólag gondolkodás, és tettek útján is megvalósítható mindaz, amit a fenti Barca-edzőcsere példája mutat számunkra!

HAJRÁ MAGYAROK!!!

HAJRÁ MAGYAR FOCI!!!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!