A horvát labdarúgó-bajnokságot 18 pontos előnnyel vezető Dinamo Zagreb elbocsátotta első csapatának teljes szakmai stábját, sőt - Bjelicán kívül – sok játékost is. Mert nem mentek bele a fizetésük csökkentésébe - írja a nemzetisport.hu. A dolog több kérdést is felvet.

Nem fontos a felnőtt csapat?

Jogos a kérdés, mert a dél-szláv modell arra épít, hogy az utánpótlásból eladják a legjobbjait, akik jellemzően nemzetközi szinten is jól teljesítenek. Ha ez mégsem sikerül – mert vannak mondjuk későn érők -, akkor irány az első csapat, amit azért tartanak, mert még az i jó lehetőséget kínál a majdani eladásokra. Nem tudjuk, de tény, hogy totálisan más a megközelítés, mint nálunk.

 

Veszélyben van a megélhetésük azoknak, akik nem mennek bele a csökkentésbe?

Reméljük, hogy nem, már csak aztért is, mert a horvát lapok szerint 100, illetve 800 ezer euró körül van a játékosok szerződés szerinti éves alapbére. Ennek a forintban számolva 35 és 300 millió körüli összegnek a harmada is normális megélhetést biztosít (havi 1 és 3,5 millió közötti összeg).

 

A klub tényleg csak a transzferekből él?

Igen, bevételeik döntő hányada a kinevelt, és értékesített játékosok eladási árából jön össze. Ha így nézzük, fontosabb egy ifjú tehetség, mint egy kivénhedt, a horvát bajnokságban még mindig megfelelő játékos. Alátámasztja ezt maga a klub döntése.

 

A stáb nem fontos?

Miután a vége még messze nem látható, és edzések sincsenek – de vannak egyéni edzéstervek -, a stáb most nem tud sokat hozzátenni, nincs is értelme tartani – legalábbis ez egy lehetséges megfejtés. Van benne igazság – és van benne nem kis önzés is. De ha a klub fennmaradása a tét, érthető.

 

Megbukik a dél-szláv modell?

Talán ez lehet a legnagyobb veszély, mert mint tudjuk, minden egyes csapatban játszik minimum eg …ic szerte Európában, nélkülük viszont hiányoznának a vízhordók, meg az a pár igazán klasszis, akik a legnagyobbak közt is megállják helyüket.

 

Tanulság?

Az bizony van bőven, de a legkomolyabban azt kell venni, hogy az európai elit nem tudja már tovább folytatni a kizsákmányolást, Kelet-Európa köszöni, de most neki is éppen elég sok problémája van ahhoz, hogy most szarjon az egyébként is válságmenedzsmenttel működő nagy klubok problémáira.

Nagyon durva átrendeződés jön, ahol különösen nagy szerepe lesz (megint) a saját nevelésnek, a hazai játékosnak, a hazai bajnokság színvonalának! Nálunk sem lesz ez másképp.

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!