Több cikkben is foglalkoztunk már a nyírség fővárosának csapatával (pl. ITT), és a honlapokról készült sorozatunkba is bekerültek (ITT). Csak röviden: ritka jól szervezett a klub, és ez a létező identitásra épül! Mostanában nincsenek kiugró eredményeik, de sokak véleménye szerint ennek oka nem csak saját játékukban, hanem az MLSz-szel folytatott (kizárási) vita „eredménye” is.

Minden esetre azt tapasztaljuk, hogy a klub nem tétlenkedett akkor sem, amikor pedig elég volt a pénzeső alá állni, és számolgatni a bankókat! Erre most újabb példára hívja fel figyelmünket a tény; a Szpari második csapatot indított - a legalacsonyabb, megye3-as szintről. Most – 15 meccsen 15 győzelemmel – 133-6-os gólkülönbséggel vezetik a tabellát. Mondhatják sokan, hogy azért ezen a szinten illik is hozni a meccseket, de itt most nem is igazán ez a lényeg!

szpari cikkbe

A lényeg az, amit Németh Károly, a Bozsik József Labdarúgó Akadémia (a Szpari akadémiája) igazgatója mond a céljaikról:

Azt akartuk elérni, hogy máshogy gondolkozzanak a játékosok. Nem magáért a megye hármas győzelemért játszanak, hanem azért, hogy akik majd utánuk jönnek, reményeink szerint egy-két éven belül már a megyei első osztályban szerepelhessenek. A mostaniak teszik meg az első lépést ebben a folyamatban. Megértik, hogy egy család vagyunk, magukévá teszik a klub gondolkodását.”

Ugye mennyire fontos, hogy legyen egy filozófia a klubnál? Ugye milyen egyszerű igazodási pontot jelent? És ezt ideében minél kisebb kortól kell kezdeni. És bizony nem elég elmondani, hanem – nevezzük így – „próbákkal” is lehet erősíteni. Most ez egy ilyen próba, ami több szempontból is erősíti a fiatalok elköteleződését. Németh Károly erről így beszél:

„Mindenképp hasznos volt, mert több célt elértünk. Bármennyire is „csak” megye három, de legalább felnőttmezőnyben játszanak a fiatalok. Ez egy plusz játéklehetőség, ami azért is kell, mert vannak olyanok, akik az utánpótlás-bajnokságban kevesebb lehetőséget kapnak szombaton. Visszajelzést kapunk, hogy ki az, aki szeret futballozni, aki nem megsértődik azon, hogy szombaton nem játszott, hanem vasárnap játékra jelentkezik. Továbbá fontos megjegyezni, hogy a felnőttbajnokság légkörét semmilyen ifimeccsel nem lehet átadni, a gyerekek így nagyobb eséllyel tudnak belépni a nagy csapat öltözőjébe, mert nem titok az sem, hogy akik jobban szerepelnek a felnőttmeccseken, azokat szépen finoman odasegítjük a felnőttek edzésére.”

És így folytatja:

„A fiatalok érezhetik, hogy milyen kimozdulni az össz­komfortból, megtanulják, hogy bizonyos körülmények befolyásolhatják a teljesítményt. Több néző előtt játszanak, mint ifimeccseken, így több a beszólás, a provokáció is. Ezt is meg kell tanulni kezelni. Ők a Spartacust képviselik, ha egy-egy nehéz helyzetet szimpatikusan oldanak meg, azzal a klub imázsát is építik, ellenkező esetben ronthatnak rajta. Összességében tehát nem csak szakmai, hanem nevelési előnyei is vannak, hogy indítottunk egy ilyen csapatot.”

Azt hiszem, ehhez nem kell sokat hozzá tennem, de azért - bármilyen hihetetlen – meg kell jegyeznem, hogy ez egy unikális dolog a magyar fociban; a játékosok számára pontosan meghatározott rövid- és hosszútávú elé célokat tűznek ki, kimozdítják őket komfort-zónájukból, ezzel pedig a klub iránti elkötelezettségüket erősítik, valamint pontosan megismerik fiataljaik fizikai és mentális képességeit egyaránt!

Újabb gratuláció a Szparinak!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!