Az idén 40 éves klasszis a katari al-Szadd jelenlegi vezetőedzője, de nincs kétség, hogy előbb-utóbb visszatalál Barcelona-ba! A minden sztárallűrtől mentes egykori játékos egyetlen extrémitása az enyhe barna heterochromia, azaz a két szeme színe nem azonos. Ezen kívül „csak” annyit róla, hogy minden valószínűség szerint ő az egyik utolsó hordozója a Johan Cruyff-féle genetikai állománynak – amit mostanában mintha kikopna a katalánoknál…

Csapattársai is csodálták, hiszen olyan képességekkel rendelkezik, mint kevesen; olvassa a játékot, mindenki előtt jár fejben, azt is látja, ami még meg sem történt. Így nem kellett istentelen izomtömegeket növesztenie, vagy mindenkinél gyorsabbnak lennie, mégis megelőzött mindenki mást!

xavi cikkbe

Kitől tanult, hogy lett belőle korszakos sztár? Ezt így fogalmazza meg:

„Apám játszott és edző volt, ő nyitotta meg a Jabac gyermekfoci-iskolát. Korán fel kellett nőnöm, mert igazán profi akartam lenne, és emellett nem fért bele más az éltembe. Apán egyben edzőm is volt, egy igazi bálványszámomra. Cruyff is nagy hatással volt, de mellette termslzetesen apám, és különösen Joan Vila, aki többet tudott a cruyffizmusról, mint maga Cruyff!”

Nem éppen gyenge névsor, és tudni kell, hogy már játékosként is érdekelte, sőt mindennapjait átszőtte a fociról való gondolkodás, az a fajta elméleti megközelítés, ami filozófiai magasságokból indítja, és vezeti le a játékot. Igen, ő az aki a legalkalmasabb arra, hogy egyszer újra génazonos Barca-t lássunk a pályán!

Erről elég csak egy mondatot idézni:

„A barca egy vallás, Cruyff a football istene, aki megváltoztatta ez egész sportágat!”

Nem véletlen tehát, hogy amikor arról volt szó, hogy keresi a Barca az edzői pozíció betöltésére, azonnal kész volt elvállalni, de – mint mondja:

„Azt láttam, hogy mindent egyedül kellett volna elvinni, és én nem ebben gondolkodom, hiszen a klubnál most is kiváló szakemberek dolgoznak, akikkel csapatban lehet igazán komoly eredményeket elérni!”

A mai csapatról azt mondja, hogy alapvetően jó a váz, az alapemberekkel nincs különösebb baj, de kellene egy Neymar féle extravagancia is, na meg olyan perememberek, akikben több potenciál van, mint a mostaniakban. Azt csak én teszem hozzá, hogy valószínűleg arra gondolt, hogy most túl sok az iparos a csapatban…

A lényeg az, hogy Xavi visszatérése meghozza majd a Barca számára az újabb arany-korszakot! Legalábbis szerintem, mert még mindig hiszek benne, hogy a hagyomány nem egy vitrinbe való dolog, hanem arra jó, hogy tanuljunk a múltból, vigyük tovább, fejlesszük, ápoljuk, mert egy csapat csak akkor igazán sikeres, ha győzelmei önazonos módon éri el. Különben – különösen a Barca-hoz nem méltóan – izzadtságszagú lesz a dolog...

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!