Sajtóhírek szerint a csapatok közel állnak a megegyezéshez a Magyar Kupa hátralévő meccseinek lejátszására – egy meccses elődöntőkkel -, ami nem is tűnik kivitelezhetetlennek. Ugyanakkor van egy dátum, ami a bajnokság szempontjából különösen fontos; ez az ún. Ceferin-időpont (ITT)!

Mi nem tetszik már megint? Mostanság alapvetően semmi, de a konkrét témában nekem azzal van komoly bajom, hogy mi van, ha a kupát ugyan lezárjuk (ehhez négy csapat mindössze három meccsének lejátszása kell), de a bajnokságot nem sikerül a június végéig befejezni, akkor ott a mai – félbeszakított – állás lesz a végeredmény.

És igen, a kupát egyszerűbb is lejátszani, és  egy félbeszakítás esetén az állást nem lehet rögzíteni (az egymás elleni párharcokra épülő verseny-jelleg okán), de figyelni kell majd, hogy mi történhet, ha a kupa végig megy, és születik egy bizonyos eredmény, miközben az Nb1 a jelenleg érvényben lévő tabella szerint zár.

A terv:

„Az MTK Budapest – Budapest Honvéd párharcnál az Új Hidegkuti Nándor Stadion akár megfelelő helyszín is lehetne, hiszen idén a kispestiek itt szerepelnek albérletben, így mindkét csapat “hazai” környezetben léphetne pályára.

A Mezőkövesd-Fehérvár elődöntő esetében már nem ilyen egyszerű a helyzet, itt a két félnek kellene megegyezni abban, hogy hol rendezzék meg a találkozót.

Az elődöntőket az eredeti kiírás alapján április 15-én és 22-én játszanák, de az biztos, hogy ezekben az időpontban nem kerül sor a mérkőzésekre. A döntő eredeti időpontja május 20. volt.”

forrás: csakfoci.hu

De nézzük csak, hogy mit mond a szabályzat a kupaindulásról?

„Európa Liga: Az Nb1 második és harmadik helyezettje, valamint a Magyar Kupa győztese jogosult a szereplésre, mindhárom a selejtező első körében kapcsolódik be a küzdelmekbe. Fontos kiegészítés: ha a Magyar Kupa győztese a BL-re is szerez kvótát vagy az EL-részvételt a bajnoki helyezése alapján is kiharcolja, egy magyar EL-kvóta szabaddá válik. Ebben az esetben az indulási jog nem a kupadöntő vesztesére, hanem az NB I negyedik helyezettjére száll át.”

Teszem azt, kupát nyer a Fehérvár, vagy a Kövesd. Felszabadul egy hely, és – jelen állás szerint – kit illet meg az indulás joga? Igen, a Felcsút csapatát. Ez nem olyan bonyolult, de nem tudom, hogy vethető össze egy végig játszott verseny egy – a csapatok önhibáján kívüli ok miatt! – felbeszakadt verseny eredményével! De ez még a kisebbik baj! Mert bizony arra a bizonyos negyedik helyre szép számmal pályáztak, de a Kispest és a Diósgyőr mindenképpen nagy eséllyel volt pályázója egy negyedik helynek…

Mi van, ha a Kispest nyeri a kupát? Ebben az esetben bizony minden olyan Nb1-es csapatnak hátránya származik ebből, aki esélyes volt, de nem tudta megszerezni a bajnokságban a harmadik helyet! Itt nem látok olyan nagy problémát, mert erre kisebb volt az esély a bajnokság felfüggesztése időpontjában, de matematikailag kijöhetett volna akár a Felcsútnak, Diósgyőrnek, sőt még a Kispestnek is! Itt tehát nem olyan nagy a sérelem, de több csapatot érint…

És még egy: a Fehérvár voltaképpen egy kupagyőzelemmel a Felcsút európai belépőjét váltja meg. Ez nem túl egészséges függés…

Ezzel együtt meg kell jegyezni, hogy még mindig ez lenne a legjobb megoldás – feltételezve, hogy biztonságos körülmények között lejátszhatók a kupameccsek. Addig is szurkolok a csapatoknak, hogy kapjanak legalább a kupában lehetőséget egy – kissé gyorsított – versenylezárásra!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!