„Monokultúra: egy adott mezőgazdasági területen csak egyféle növény termesztése hosszabb ideig.” Hogy jön ez ide? Mert van egy olyan érzésem, hogy az Nb2 csapatai – és az élvonal is! – olyan gazdálkodást folytattak eleddig, ami különösen sérülékennyé teszi őket egy előre nem látott helyzetben. Mint a mostani.

Nézzük, mire gondolok! Itt van mindjárt a Siófok esete:

„Maradjunk annyiban, hogy kritikus a helyzet és igen jelentős, drasztikus bércsökkentést tervezünk. Hétfőn a csapat képviselőinek vázoltam a tervet és arra kértem őket, hogy lehetőleg péntekig adjanak választ. Bízom benne, hogy a játékosaink is átérzik a helyzet súlyosságát és meg tudunk velük egyezni. Amennyiben ugyanis nem fogadják el az új ajánlatot, úgy a klub csődbe mehet.”

Az idézet György Tamástól, a BFC Siófok tulajdonosától hangzott el, a csakfoci.hu-nak nyilatkozva. Majd így folytatta:

„Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok klub kisebb összegből tud majd gazdálkodni a jövőben, a játékosok bére pedig konszolidálódni látszik. A tulajdonosokat és a szponzorokat már vagy elérte a járvány okozta negatív gazdasági hatás, vagy majd el fogja érni. Az NB II-es csapatok egy jelentős része a túlélésért fog küzdeni.”

Margitai Zoltán, a Gyirmót FC Kft. cégvezetője is hasonló helyzet elé néz, de talán már közelebb vannak a megoldáshoz (forrás: csakfoci.hu):

„Sajnos a jelenlegi helyzet úgy néz ki, hogy itt már tavasszal nem lesz bajnoki mérkőzés. A bajnoki szünet miatt tárgyaltunk a játékosokkal, akik elmondták, hogy megértik a rendkívüli helyzetet, és saját maguk ajánlották fel, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel részt vesznek a veszteségek közös teherviselésében. A klub-, és a szakmai vezetés is hasonló véleményen volt, így ezekkel a szakemberekkel is megtörténtek a megállapodások.”

Nem is kell tovább folytatni, hiszen ez a két klub talán még jobb helyzetben is van – békeidőben! -, mint a többiek a másodosztályban. De mi történt? Az, hogy a klubok a nagy pénzeső alá álltak, amit lehetett gyorsan ki is fizettek, el is költöttek, de senkinek nem jutott eszébe (és őszintén szólva, a finanszírozási rendszer sem támogatta ezt!), hogy tartalékot képezzenek a nehezebb napokra.

Persze, egy ilyen járványra senki nem készült fel, ez eddig érthető is, de – mint tudjuk - a fociklubok esetében lehetnek teljesen más okból előálló válsághelyzetek is! És bizony azt nem lehet mondani, hogy erre nem volt példa, és nem kellett volna éppen ezért más kárán tanulni! Ott van mindjárt a Balmazújváros esete! De volt – sajnos! – más is!

Számomra két igen elképesztő tanulsága van ennek:

  • A tulajdonosok ezek szerint semmilyen anyagi támaszt nem jelentenek, csak eddig, amíg jöttek az ingyenpénzek, azt osztogatták el, és csak ennyi volt a gazdálkodás a kluboknál?
  • Ilyen gyenge kezekben van a magyar foci, hogy a tulajdonosok egy nem várt helyzetet képtelenek – átmenetileg! – kifinanszírozni?

Nem tudjuk egyikre se a pontos választ, de az azért nekem semmiképpen sincs jól, hogy most, amikor a klubok gazdálkodása láthatóan dobott egy jó nagy hátast, akkor senkinek nem jut eszébe, hogy talán a szurkolókkal is kellett volna foglalkozni, mert ők talán nagyobb támaszt jelentenek gazdasági téren, mint ahogy az utóbbi jó pár évben kezelték azt a klubok.

Persze, most, amikor baj van, a szurkolók segíteni fognak, ez nem kérdés, de mára olyan kisszámú az az elkötelezett, aki segíteni tud, hogy az sem jelent feltétlen garanciát a túlélésre. Sajnálom, hogy egy ilyen kataklizmának kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy (talán!) ráébredjenek a klubok a szurkolók fontosságára…

Ideje lesz felhagyni a monokultúrás gazdálkodással, és elkezdeni kiépíteni a klasszikus, több lábon álló modellt (Szurkolók + teljesítmény alapú bevételek + jogdíjak). AA szurkolók partnerek ebben!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!