Aki azt hiszi, hogy az MLSz szorgos csinovnyikjai ölbe tett kézzel üldögélnek a Kánai úti rezidencián, az nagyot téved!  Szorgos munka folyik, csak egy dolog állandó: a folyamatos átszervezés. Ennek sok értelme ugyan nincs, de el lehet adni, mint fejlesztés... Én úgy tudom, hogy ha van egy lyukas kabátom, amin átfúj a szél, mindegy, hogy gombolom, mindenképpen megvesz az isten hidege nagy mínuszokban! Nézzük, most éppen hogy gombolkoznak az urak!

Előzmény

A Gödöllőn tartott évkezdő MLSz találkozón a Brazíliában rendezett U17-es VB kapcsán elhangzott, hogy igen gyenge az utánpótlás, az akadémiák egyszerűen silány minőséget termelnek. Az akadémiák viszont azt mondják, hogy már ők is gyenge alapanyaggal dolgoznak, mert az akadémia előtti képzés olyan gyenge, hogy még a legjobbak sem igazán ütik meg a kívánt szintet. Ismerjük; mindig lehet visszafelé mutogatni. Nos, akkor nézzük meg, hogy mi van visszafelé!

Az akadémia előtt

A gyerekek részt vesznek/vehetnek a Bozsik Program keretében szervezett tornákon, versenyeken, majd pedig következik az U12 és U13 időszak, amikor már közvetlenül az MLSz által szervezett bajnokságokban vesznek részt a gyerekek. Kicsit leegyszerűsítettem a dolgot, de ennyit éppen elég tudni ahhoz, hogy lássuk, kire/mire mutogatnak az akadémiák (elhárítva ezzel magukról a felelősséget...).

A szálak összeérnek

Tudjuk, hogy tavaly év végén a kormány egy határozattal kivette az MLSz kezéből a kiemelt akadémiák feletti kontrollt, gyakorlatilag közvetlenül az EMMI alá helyezve azokat. Ennek oka nyilvánvaló; a legmagasabb szinten is világossá vált az MLSz totális alkalmatlansága! Logikus lenne, ha a szövetség tiltakozna, hiszen, ha pontosan tudja, hogy kompetenciáit megfelelően használja (???), akkor jeleznie kell, hogy az utánpótlás helye nála van, és nem az "emberminiszternél". De nem történt ilyen... Ennek okát akár le se kellene írnom, teljesen világos!

Mégsem árt, ha kicsit részletezem; mivel az MLSz szakmai érveket nem tud bevetni egy kormánnyal folytatott vitában, és persze a talpnyalászat az egyik kedvenc foglalatossága, más utat választott. Vita helyett fejleszt!!! A szövetség gondolkodásában a fejlesztés valójában az átszervezést jelenti. Persze közben ügyelni kell arra, hogy a status quo nem sérüljön, senki ne kerüljön kényelmetlen helyzetbe azok közül, akik a körön belül vannak, és persze ha lehet, még egy kis szeletet ki kell kanyarítani azoknak, akik a leginkább támogatják a hozzá nem értő vezetést. Az történt tehát, hogy a 2020/21-es bajnokságra az U12 és U13 korosztályok számára is kiírásra kerül egy kiemelt, országos szintű bajnokság, ahol - feltételezéseink szerint - a kiemelt akadémiák, vagy az azokhoz kapcsolódó utánpótlás egyesületek csapatai indulnak majd. A szálak itt is összeérnek, ugyanis az előzményekben említett rendezvényen azt mondták, hogy ez az átszervezés (ők a fejlesztést szót használták...) majd megoldja a problémákat!

Bárcsak úgy lenne! Persze előre nem jelenthetjük ki, hogy a lépés semmin nem fog változtatni, de én mégis azt mondom, hogy teljesen felesleges az erőlködés! Az átszervezésnek ugyanis éppen az a lényege, hogy mindig el lehet mondani; "ehhez idő kell", "várjuk meg, amíg kiforrja magát", "hosszabb stratégia mentén gondolkodunk", és hasonló bullshitek... Nem! Nálam betelt a pohár, nincs több hitel, nincs több megelőlegezett bizalom, azt ugyanis már régen elkártyázta a sportágvezetése (még csak nem is ez a vezetés, hanem 30-40 éve mindegyik...), így csak azt tudom mondani, hogy ha lyukas a kabát, akkor ne foltozgassuk, ne gombolgassuk, hanem végre vegyünk újat! Csak mondom; pénz kb. mindenre van a fociban...

Ha nem lenne világos: tessék végre elmenni egy megérdemelt hosszas szabadságra (mondjuk úgy 50-60 évre!), és átadni a helyet azoknak, akik értik a szakmájukat, és tényleg tenni akarnak a magyar football-ért! A mai MLSz ezzel segítené legjobban a fejlődést, és ezzel támogatná például a tehetséges fiatalok fejlődését!

Aki esetleg a részletekre kíváncsi (itt megtalálja, hogy az MLSz készül a videobíró és virtuális les-technológia bevezetésére is):

  • A hivatalos értesítő a döntésről (ELN-84/2019 (11.25.) számú határozat): KLIKK IDE!
  • ELN-84/2019 (11.25.) Versenykiírás: KILIKK IDE!
Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!