A rangado.24.hu a Newcastle tulajdonosáról közölt egy cikket azzal a címmel, hogy „Kevés ember képes annyira megutáltatni magát, mint a Newcastle tulajdonosa”. Nos, talán még csak nem is kell nagyon tájékozottnak lenni a hazai foci bugyraiban, ahhoz, hogy eszükbe jusson; van ám ilyen nálunk is! A neve: Roderick Duchatelet…

Jogos az utálat, vagy sem, én nem fogok most ebbe belemenni, de a tisztánlátás végett összeszedtem azokat a fontosabb dolgokat, amik az ő személyéhez köthetők. A történet nem kitalált, az egyes események leírását pedig a korabeli cikkekből vettem át, és a gyűjteményt ezúton átadom!

 

2010, baljós árnyak:

Egy 2015-ben végzett vizsgálat szerint az Újpest FC Kft. átengedte reklámjogait a Plastrum Kft.-nek, majd fél év múlva300 millió forinttal drágábban visszavette azt. A Plastrum az akkori ügyvezetőhöz, Csehi Istvánhoz köthető offshore cégeken keresztül…

 

2011, érkezés:

A Duchatelet-család 2011. október 19-én vásárolta meg az Újpest FC Kft-t. A klub megvásárlásakor a régi idők dicsőségét, az Újpest felemelkedését ígérte a belga család.

 

2011, átvilágítás:

Az MLSz kérte az átvilágítást a 2010. január 11-től 2011. szeptember 30-ig tartó időszakra vonatkozóan. A könyvvizsgálók azt a következtetést vonták le, hogy az Újpest FC rendbetételéhez és további biztonságos működéséhez azonnal 360 millió, az év végéig további 530 millió és újabb fél éven belül még 450 millió forintra van szükség. Ezt a pénzt azonban már nem az akkori tulajdonosok tették a cégbe.

 

2012, NAV-vizsgálat:

A NAV arra a következtetésre jutott, hogy egy szűk üzleti kör offshore cégekből álló hálózatot hozott létre az Újpest körül, akik színlelt szerződések, fiktív számlák, áfacsalás és egyéb más bűncselekmények révén szívták ki a pénzt az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből. Az Újpest FC Kft. addigra 500 millió forintosveszteséget szenvedett el.

 

2013, Vignjevic:

Október 23-án, idény közben, a távozó Marc Lelièvre helyére nevezték ki a lilák élére.

 

2013, Sporttörvény:

Az MLSZ február 11-én, 34/2014. számú határozatában úgy módosította az MLSZ klublicensz-szabályzatát, hogy a sportvállalkozások már a bajnoki év során is átruházhatják a licenszet.

 

2014, UTE-garancia:

Az ÚTE teljesítette az MLSZ által a kedvező döntéshez előírt feltételt, garanciát vállalt az Újpest 550 milliós (kamatok és bírság nélkül 194 milliós), augusztusban esedékessé váló adóhátralékának megfizetésére.

 

2014, Újpest 1885 Futball Kft:

A sporttörvény módosítása is szükséges volt ahhoz, hogy a rövidesen csődöt jelentő Újpest FC Kft. licenszjogát átvehesse az újonnan alakult Újpest 1885 Futball Kft. Ezt technikailag úgy oldották meg, hogy az Újpest FC Kft. visszaadta a licenszet az anyaklubnak (UTE), aki aztán az új Kft.-re ruházta át.

 

2014, Tolnai visszalő:

A volt tulajdonos közleményt juttat el a sajtóhoz, melyben ez áll: „Az Újpest jelenlegi belga tulajdonosának, Roderick Duchatelet-nek az apja, Roland Duchatelet már 2006 és 2011 között is résztulajdonosa volt az Újpest FC-nek - ez a fő állítása annak a közleménynek.”

 

2014, kizárás a nemzetköz porondról:

Elutasította az Újpest fellebbezési kérelmét a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fellebbviteli licencadó bizottsága pénteki ülésén, így a Magyar Kupa-győztes klub nem kapta meg a nemzetközi kupaszerepléshez szükséges UEFA-licencet, s nem indulhat az Európa Ligában. Az MLSZ kiemelte, csak az UEFA adhat felmentést a "hároméves szabály alól", és mivel ez mostanáig nem történt meg, a bizottságnak nem volt lehetősége az UEFA-licencet megadni. A hároméves szabály azért lépett életbe, mert jogilag egy új egyesület jött létre, amikor átvitték a licenszt az Újpest 1885 Football Kft-be, márpedig nemzetközi porondra csak az a csapat léphet, ami mögött három éves működés áll.

 

2015, utánpótlás-bajok:

Az újpesti futballklub tulajdonosa, a belga Roderick Duchatelet által működtetett Újpest 1885 Futball Kft. egyoldalúan felmondta az UTE-vel az utánpótlás nevelésére velük kötött szerződést.

Őze István, az UTE klubigazgatója erről így nyilatkozott:

„Érdekes, hogy amíg a klub szegény volt, addig nem kaptak kritikákat, de amint megjelent a tao (a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszere), illetve 2010-től az önkormányzati támogatás, célzottan kezdték a klubot piszkálni. A szerződés felmondásával az utánpótláspénzeket akarja lenyúlni, és ezzel biztosítani azt, hogy az állami pénzek indirekt módon külföldi befektető zsebébe vándoroljanak.”

 

2016, stadion-felújítás:

Az eredeti tervek szerint már szeptemberben birtokba kellett volna vennie az Újpest FC-nek a felújított Szusza-stadiont, ám egyelőre csúszik az átadás, így a csapatnak a fővárostól száz kilométerre, Kecskeméten kell játszania a hazai meccseit.

 

2016, kizárás az átigazolásokból:

A klub hivatalos honlapján tudatta, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egy 2014 év eleji átigazolás miatt sportfegyelmi szankcióval sújtotta az Újpestet, amely így a soron következő két átigazolási időszakban nem regisztrálhatott új játékosokat. Történt ugyanis, hogy David Andrade – aki korábban a CD La Equidad játékosa volt – klubjával nem állapodott meg a távozásról, így nem igazolhatta volna le más csapat. Az Újpest mégis leigazolta, majd – alig fél év után – kikölcsönözte az akkor még a család érdekeltségébe tartozó Standard Liège-nak, egy évvel később pedig 2 millió euróért el is adta neki. A büntetést az első igazoló klub kapta (Újpest), a Liège-t nem érintette az ügy.

 

2017, stadion-felújítás:

Január közepén a Szusza Ferenc Stadion bejárásán a állapították meg az illetékes hatóságok - ÁNTSZ, mentők, rendőrség, katasztrófavédelem -, hogy;

    • a stadion nem felel meg a sporttörvény előírásainak,
    • nem működik a stadion biztonsági és beléptető rendszere,
    • nem fejeződött be a műszaki átadás-átvétel,
    • nincs használatbavételi engedélye.

 

2017, stadion-felújítás:

A Szusza Ferenc Stadionba – cca. egy év után – 2017. március 1-én egy kupameccsel tér vissza a lila-fehér csapat.

 

2017, címer:

Június végén megjelenik egy felhívás a klub honlapján, ahol három tervet mutatnak be, mint a klub új, lehetséges címerét. Egy hétre rá bemutatják az új (ún. WC-deszka) címert. Az UTE már korábban jelezte, nem járul hozzá az Újpest FC címerének megváltoztatásához, s hozzátette, a futballklub jogszerűen nem is teheti meg az engedélye nélkül. Az FC közleményében nem írt az UTE ellenkezéséről.

 

2017, tüntetés:

Július 08.-ra a lila-fehér szurkolók tüntetést szerveztek, ahol azt követelték, hogy hozzák nyilvánosságra a címerszavazás végeredményét, illetve a címer megváltoztatásának valódi okát. Az UTÉ-tól pedig azt akarják megtudni, milyen lépéseket tettek az FC-vel való megegyezés felé, és hogy miért nem törekednek megegyezésre a címer jogi használatának feltételeiről.

 

2017, pálya-bérlet:

Megszületett a megállapodás az UTE-val, az Újpest a következő 25 évben is használhatja a Szusza Ferenc Stadiont – jelentette be hivatalos honlapján a lila-fehér labdarúgócsapat. Az UFC a következő NB I-es idény rajtengedélyéhez Szolnokot jelölte meg hazai mérkőzéseik helyszínéül, mert a Megyeri úton a felújításkor nem helyeztek el pályafűtést a gyepszőnyeg alatt, márpedig az MLSZ licencfeltételei között ez is szerepel.

 

2017, Duchatelet címerről, szurkolókról:

„Ez a csere nem hirtelen felindulásból fakad. Nagy klubot akarunk faragni az Újpestből. Ahhoz, hogy klub fejlődjön, ez a logócsere szükséges volt.”

„Számomra ők nem szurkolók, hanem tüntetők. Erőszakosan lépnek fel, aminek nincs helye a futballban. Nem akarok velük beszélni többet, mert a múltkori tüntetésen is részegen, nem szalonképes állapotban jelentek meg.”

 

2017, személyiségi jogi per, elsőfok:

Az UTE személyiségi jogi pert kezdeményez, de augusztus végén a bíróság az alperes (UFC) számára kedvező döntést hoz. A felperes (UTE) bejelenti, hogy tovább viszi az ügyet.

 

2017, cégbíróság - kérelem:

A szurkolók civil személyek törvényességi felügyeleti eljárás megindítása iránti kérelemmel fordultak a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságához.

 

2017, személyiségi jogi per, másodfok:

Wintermantel Zsolt, akkori újpesti polgármester ezt írta:

"Győzelem másodfokon! A háromtagú bírói testület az UTE címerügy személyiségi jogi perében megváltoztatta az elsőfokú döntést és az UTE-nak adott igazat! Roderick Duchatelet a Kúriához még fordulhat, de ha van egy kis esze, még ma bejelenti, hogy visszaáll a régi rend! Hajrá Lilák és csak az Újpest!"

 

2018, cégbíróság – döntés:

Januárban döntött Fővárosi Törvényszék Cégbírósága:

„Azzal, hogy a társaság taggyűlés tartása nélkül ügyvezetői hatáskörben döntött a címer lecseréléséről, nem tartja be a létesítő okiratban foglaltakat. Mindezért a bíróság a társaságot 300 ezer forint pénzbírsággal sújtja. Kötelezi a bíróság a társaságot, hogy külön felhívásra fizessen meg 100.000 Ft felügyeleti illetéket a Magyar Államnak.”

 

2018, Windecker-ügy:

Az UFC közleménye:

„Hatos számú játékosunknak a további együttműködés reményében havi nettó 2 millió forint feletti alapfizetést, lakást, kocsihasználatot és étkezést ajánlva szerettük volna meghosszabbítani a június végén lejáró kontraktusát, ezt Windecker József nem fogadta el. Sőt, az úgynevezett magyar szabállyal érvelt, miszerint nélküle csapatunk nem tudja az MLSZ által ajánlott törekvési elvet tartani.”

Az ügyet az indította el, hogy a játkos nem akart hosszabbítani, csak kitölteni a még nyárig tartó szerződéses időszakot (az eset január végén pattant ki).

 

2018, a torinói lepel:

Az MLSZ idei versenyszabályzata kimondja, csak pályafűtéssel rendelkező csapatok indulhatnak el az első osztályban. Újpesten hiába zajlott le egy 800 milliós ráncfelvarrás a közelmúltban a stadionban, nem fektették le a fűtéscsöveket. Az indulási jogot végül csak úgy kapta meg az Újpest, hogy garantálta, belga mintára vállalja egy fűtött műanyag paplan – de nevezhetjük párnának is – lefektetését a gyepre, ha nagyon hidegre fordul az idő, netán esik a hó.

 

2018, pálya-bérlet:

Júniusban jött a hír, hogy nem kell költöznie az Újpestnek (korábban arról is szó volt, hogy esetleg Szolnokra lesznek kénytelenek költözni a lilák a pályafűtés hiánya miatt, majd haladékot kapott a klub) egyelőre – derül ki az FC csütörtökön kiadott közleményéből.

 

2018, Baku:

Az olcsóság jegyében harminc fős kisgéppel utazik a csapat Bakuba. A gép kétszer megáll tankolni, egy egész nap az út. Litauszki Róbert – mivel nem intézték el rendesen a vízumát – a reptéren éjszakázik, hajnal kettőre kerül ágyba, Alassane Diallo és Obinna Nwobodo pedig nem is kaptak vízumot, így nem léphettek pályára. Eredmény: 3 – 1 nem az Újpestnek…

 

2019, személyiségi jogi per, Kúria:

A Kúria közleményének részlete (május 29.):

„A cég működésére vonatkozó kötelezettségek megszegésével okozott sérelem azonban személyiségvédelmi igény keretében nem érvényesíthető. A felperes a keresetében lényegében a személyiségi jog megsértésének jogkövetkezményei alkalmazásával kívánta az alperes szerződésszerű magatartását kikényszeríteni. A személyiségi jogsértés miatt igénybe vehető szankciók azonban nem alkalmazhatók a gazdasági társaság működésére vonatkozó szabályok megszegésének orvoslására.”

 

2019, Wintermantel:

Az akkori polgármester a következőket mondta:

”…a cégbíróság kimondta, hogy törvénytelen volt a címer lecserélése. Ezért 100 ezer forintra büntette az ÚJPEST 1885 Kft.-t, és kimondta, hogy állítsák vissza a címert. De látjuk: nem állította vissza! Az UTE végig vihetné ezt, újra megállapítanák a jogsértést, nagyobb lenne a büntetés, ha pedig a belga nem engedne, a vége az lenne, hogy felszámolják az Újpestet. De hát ezt nem akarjuk! Ezzel a helyzettel élnek vissza, és ezért teheti meg, hogy feltételekhez akarja kötni a címer visszaállítását. Nem vagyok jogász, de ezt a grundon zsarolásnak hívják.”

 

2019, pályafűtés:

Június végén (három hetes késéssel) elindult a Szusza Ferenc Stadion felújítása, így az újpesti csapat a szezon elején biztosan az Illovszky Rudolf Stadionban fogadja majd ellenfeleit.

 

2020, pályafűtés:

Az MLSZ a 2020 tavai első forduló után (Újpest-Videoton) azt állapította meg, hogy a pálya talaja nem alkalmas a meccsek megrendezésére. A szövetség még egy független szakértőt is kirendelt, aki megállapította, hogy egy szabad szemmel nem látható hiányosság miatt - a gyepesítést lezáró utolsó műveletet, a műszálak kötözését a kivitelező cég még nem végezte el - a pálya ilyen állapotban sérülésveszélyessége miatt nem alkalmas a játékra.

Most ott tart a dolog, hogy elkészült a hiányosan kivitelezett gyep, de kb. minek…

 

2020, utánpótlás:

Roderick Duchatelet hajlik a szurkolók által követelt korábbi klubcímer visszaállítására, ám ennek feltétele, hogy a jelenleg egymással is versengő újpesti UP-csapatokat sikerüljön egyesíteni. Az Újpest FC és az UTE egyaránt 50-50 százalékos tulajdonrészt kapna, a szakmai döntéseket, a játékosok és az edzők kiválasztásától.

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

 1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!