Az első bajnokság, amit hivatalosan is lezártnak kell tekinteni, az a belga Jupiler Pro League, amit tizenhat csapat alkot, és ezek közül tizenegy a lezárásra szavazott. A szövetség döntése értelmében hivatalos végeredmény a jelenlegi tabella alapján hirdetnek, kieső nincs!

Sokan azt mondják, hogy ez csupán formalitás volt, mert arra egyszerűen semmi esély nem volt már, hogy végig játsszák az elmaradt meccseket, és a klubokra is aránytalanul nagy terheket rótt volna a hosszas szünet utáni sűrű menet…

Persze nem a balga bajnokság az, ahol legtöbb pénz forog, de azért ki kell emelni, hogy ehhez mért a klubok költségvetése is, így tartalékokkal ők sem állhatnak jobban, mint más országok béli társaik.

A29. forduló utáni állás alapján tehát bajnok az FC Bruges (és ezzel főtáblás a Bajnokok Ligája következő kiírásában), a Gent az ezüstérmes (és BL-selejtezős), a Charleroi pedig a bronzérmes (és főtáblás az Európa-ligában), míg Royal Antwerp a negyedik lett (és El-selejtezős).

Igen ám, de valahogy meg kell oldani még legalább két problémát. Mert ugye az rendben van, hogy ezzel a lépéssel az igazolási piacot nem hozzák lehetetlen helyzetbe, és az is igaz, hogy a kluboknak nem kell megtartani akkor is a lejáró szerződésű játékosokat, ha végül mégsem rendezik meg a fordulókat, de a feljutó és a kupagyőztes csapat kilétére akkor is választ kell adni.

Az van ugyanis, hogy a kupadöntőbe a Bruges és az Antwerp jutott be, és ha ez utóbbi győzne, akkor nem kellene selejtezőt játszania, hanem alapértelmezetten csoportkörös lenne az EL-ben, ami nagyon nem mindegy ám!

A másik probléma a feljutó kérdése. Ez valamiért nem megoldott, pedig ott is le lehetne fújni a dolgot, és akkor most az első helyezett kerülne fel. Itt a helyzet az, hogy az RE Virton 50 pontjával vezet, míg a második a Westerlo 49 ponttal a második – egyaránt 28 mérkőzés után. Lehet, hogy ez a különbség olyan kicsi, hogy nem lenne sportszerű különbséget tenni, vagy esetleg rájátszás kell az utolsók közül valakivel a feljutáshoz?

Ezt itt most nem fogjuk megfejteni, de az tény, hogy talán ez a legészszerűbb megoldás a bajnokság lezárására. Nem csodálkoznék, ha máshol is ezt választanák, és még abba sem vagyok biztos, hogy ez itthon nem lenne megfelelő megoldás. De majd (mondom? MAJD!) az MLSz kitalálja…

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!