Ferenczi Attila facebook bejegyzésében találtam az alább idézett cikket, mely a nool.hu-n jelent meg. Sisa Tiborról szól, aki az MLSz Felnőttképzési Intézet (edzőképzés) egyik vezetője, de valamiért nem tagja a Szakmai Bizottságnak. Úgy tölt be fontos pozíciót, hogy közben mintha csak úgy kötelező jelleggel adnának neki valamilyen pozíciót, hiszen – az idézett cikk tanúsítja! – az UEFA instruktorának nevezte ki.

Nem is szaporítom a szót, de azért megjegyzem, hogy ha a Szakmai Bizottság nem szerez információkat az edzőképzésről, és az edzőképzés vezetője nem tudja, hogy milyen irányba akarják terelni a dolgokat a Szakmai Bizottságban, akkor hogy lesz ebből egy koherens program, és hatékony működés?

De nézzük a cikket, mely teljes terjedelemben ITT érhető el. Én csak pár mondatot szeretnék idézni.

Itt kiderül, hogy az edző az egy szakma mestere kell, hogy legyen. Sokaknak az sem világos, hogy ez egy szakma, inkább csak, mint az aktív pályafutás levezetéseként tekintenek rá:

„Egy biztos, hogy tanulni, érteni kell az edzőnek a munkájához és a játékosai képességét, tudásszintjét figyelembe véve kell edzéseit levezetnie. Folyamatos visszacsatolásaik révén önmagukat is fejlesztve és rábízott gyerekeket támogatva kell dolgozniuk.”

A mai fiatalkoról, és helyzetükről, amit nem ők, hanem szüleik, valamint környezetük alakít olyanná, amilyen…:

„A baj inkább az, hogy mikor végig járták a csapatokat vagy szülei végig hordozták klubról klubra és mikor 19 évesen látják, hogy nem férnek be az NB I.-be, akkor nem küzdenek a célért, mert ott a „verda” alattuk és a „kéró kulcsa” és már kapják az új utasítást, hogy akkor menj egyetemre, dolgozz a vállalkozásban vagy van egy jó kis munkahely számukra. Aztán már nincsenek is a labdarúgásunkban.”

ÉS itt van a magyarázat arra, hogy miért nem tagja a Szakmai Bizottságnak (egy edzői felelősséget firtató kérdésre adott válasz):

„Úgy indul, hogy az edzőknek nem lehet megkerülni a felelősséget. De itt is van ám sok érdekesség. Egy példával úgy ábrázolnám, hogy a labdarúgás szekere beragadt a sárba. Ezt képletesen egy lánccal kell kihúznunk. Természetesen ezeknek a láncszemeknek össze kell kapcsolódnia, mert különben enélkül esély sincs. Sajnos már az összefogás is kérdés, hogy össze van-e kapcsolva minden láncszem mindenkivel.”

És mi van a külföldi edzőkkel?

„Így levonhatunk akár egy olyan következtetést is, ha húsz év alatt nem léptünk előbbre a külföldiekkel és munkáikkal, akkor legalább rosszabbak nem vagyunk. Nehogy félre értse senki, nekem semmi bajom a külföldiekkel, főleg azokkal, akik hozzátettek a focinkhoz … Én is külföldön kerestem meg a pénzemet, igaz azért le kellett tenni az asztalra valamit.”

A fentiekben választ kapunk arra, hogy miért nem kell becsicskulnia feltétlen. Talán van biztos anyagi bázisa, ami nem feltétlen a focihoz köthető, több lábon áll.

Nem idézgetek többet, érdemes elolvasni a teljes cikket. Egyébként azt kell, hogy mondjam, az MLSz is hírt adott az UEFA-kinevezésről, a tőle megszokott távirati stílusban… Ebből nem idézek, de ITT elolvashatja, aki kíváncsi arra semmitmondó pár sorra!

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!