„Hangsúlyozni szeretném, hogy aminek nincs ára, annak nincs értéke. Nem lehet egy doboz sör áráért kétszer tizenegy játékost edzőstől, pályástul fenntartani. Ez a bűne annak a sportfinanszírozásnak, amely azt mondja, hogy a közpénz kiszorítja a piaci pénzt. A közpénznek a piacépítést kell szolgálnia.” Az idézet Muszbek Mihálytól van, egy éve mondta egy előadása kommentjeként, ahol örömmel jelentette, hogy egyre több a pénz a magyar fociban.

Ő is csak úgy van vele, mint a partvonalra került játékosok. MLSZ-elnökként ő sem nagyon tett hozzá a dolgokhoz (nem tudom miért és hogyan, ma már talán nem is érdekes…), de most – sportközgazdászként – megosztott pár érdekes gondolatot. És – láss csodát!!! – a gazdasági szakember pontosan azokat a gondolatokat fogalmazza meg, mint a szurkolók, pedig nézőpontja alapvetően teljesen más!

Nekem az a lövésem, hogy ha sokan, több oldalról, más irányokból közelítve ugyanazokra a következtetésekre jutnak, akkor abban már van valami… Persze van egy szereplő, aki ezt nem hajlandó meghallani… A neve: MLSZ.

De nézzük, miről is beszél Muszbek Mihály! A teljes interjú ITT elérhető, de én azért egy-két fontosabb gondolatot kiemelek:

„Lényeges változást várok. Ez a szó nem fejezi ki, hogy semmi sem lesz a régi – más lesz, lényegesen más lesz.”

Egészen nyilvánvaló, hogy ez még csak egy óhaj, és annak a felismerése, hogy ha már egy ilyen helyzet adódott, ami… akkor éppen itt az ideje, hogy átgondolják az egész finanszírozási rendszert A-tól Z-ig.

Közben megjelenik egy felirat a képernyőn:

„A 6 támogatott látványsport 2019-ben több mint 124 milliárd Ft-nyi tao-pénzt kapott”

Hoppá, hoppá! Ez azért már szabad szemmel látható összeg, és azt kell mondja, hogy ez a pénzeső bizony nem a teljesítményekben csapódott le…

„Ez a fajta új gondolat, ez hosszútávon a játékosok szerződtetésében, játékjog vásárlásban, vagy akár a szurkolóknak való bérletek eladásában is meg fog jelenni…. Rövidebb távú szerződések fognak létrejönni, mert ez a veszély folyamatosan fenn fog állni.”

„Már semmi sem lesz ugyanúgy. Én ezt szakmailag helyesnek is tartom, egy újragondolást, egy revidiációt, és – bár az államnak továbbra is segítő kezet kell nyújtania – ezen belül is elsősorban a nem látványsportoknak, ahol a piac nincs jelen.”

Nocsak… Ugye, hogy igazunk volt, amikor folyamatosan azt próbáltuk megértetni sokakkal, hogy a klubok nem, hogy a piac felé lépnének, hanem attól egyre inkább távolodnak? Persze annak, aki éppen a pénzeső alatt áll, és ettől önbizalma nagyobb lesz, mint az Empire State Building, nagyképűen leereszkedve csak annyit tudott mondani (ha egyáltalán szóba állt velünk…), hogy nyugi kispofák, nálam a lóvé – enyém az igazság! Most remélem, hogy ezek a nagy arcukkal előre esnek a betonra a tizedikről!

„A látványsportoknál pedig elsősorban az akadémiai rendszer újragondolása, és az ahhoz kapcsolódó követelményeknek a sokkal szigorúbb megfogalmazása, ami változás lesz.”

Követelmény-rendszer! Szigorúság! Ahha, mintha ezeket is sokszor emlegettük volna! És mi volt a válasz? Róth Anti a seggét mutogatta, a helyi MLSZ-huszár meg valami kamu-dumával jött ki, amikor rákérdeztem, hogy talán nem kellene a szövetségnek valamit tennie azért, hogy az akadémia az ne pénztemető, hanem TÉYLEG játékos-nevelde legyen?

„A családomban van olyan sportoló, sportvezető, aki a tao-ban érintett, és ővele tegnap azt közölték, hogy várhatóan a 2021 márciusától terjedő tao-időszakban a jelenlegi források 25%ával számolhatnak.”

Figyu! Az a tulaj, aki inkább kivett eddig, semmint betett, még most gondolja át, hogy mihez kezd most, mert bizony olyan szinten földhöz baxkodták az arany tojást tojó tyúkot, hogy örülhetnek, ha valaha trombitaréz lesz belőle, nem pedig a tyúkok folyékony végterméke! Szóval; kilépni a rendszerből, amíg lehet! Most lehet, sőt; kell!

Muszbek ezután elmondja, hogy 2.000-2.500 sportgazdasági szakembert tanított, és adott nekik diplomát, azonban aki tényleg a sportban tevékenykedik, közülük jó esetben 100, ha van, a végzettek 5%-a…

„Szükség van egy olyan típusú személyi rendszerváltásra, amikor ezek az emberek valóságos pozícióba kerülnek.”

Elmondom kicsit érthetőbben: Ma a sportban dolgozó gazdasági vezetők fogalmatlan alakok, akiknek sem végzettségük, sem képességük nincs arra, amit csinálnak. Ezzel mondjuk nem lógnak ki a sorból, a fociban az összes pozícióban ilyen emberek dolgoznak, a Kánai úttól Alsótakonypusztáig!

„Azt várom, hogy a fizetéscsökkenés – beleegyezéses alapon, normális mederbe, megértő módon -… de be fog következni.”

„Azt kell végig gondolnia a magyar sportnak, hogy szükség van- ennyi és ilyen mértékben túlfizetett idegenlégiósokra, illetve azokra a magyar sztárjátékosokra, akik külföldön megízleltét a jól kereső sportolónak az imázsát és a pénztárcájukon is érezték, hazajöttek, és ugyanazt kérték és kívánták egy sokkal kisebb és nyomottabb piaci környezetben.”

Nem kell ezen sokat gondolkodni! A Juhász Roli, meg Hajnal Tomi féle fogatlan oroszlánokra semmi szükség nincs, ahogy a szponzor-autóval járvány idején hazafurikázó, csökkent értelmi képességű, déliesen ostoba alakokra sem.

„Az élcsapatainak az ötmilliárd körüli, az éves 25-30 játékost foglalkoztató költségvetése nyilvánvalóan nem tartható, mint ahogy az sem tartható, hogy 20 millió euróért vegyen valaki 3, vagy 5 évre játékos-keretet. Mert ez a két számnak sem ma, sem pedig a jövőben nem lesz meg sem a közpénz, sem pedig piaci fedezete.”

Igen, ez eddig is egy vicc volt, de nekünk ugye ehhez egy világméretű pofon kell, magunktól nem tudjuk felismerni a nyilvánvaló dolgokat sem… Nem is érdemes ezzel foglalkozni, de azért van még itt némi érdekesség:

„Puritánabb körülmények között, nagyobb szakmaisággal kell az utánpótlást képezni.”

Nocsak… Talán most majd érteni kell a szakmájához még egy edzőnek is? Nem lesz elég, hogy a haverom haverjának a haverja vagyok? Hogy mik vannak? Szinte hihetetlen! Ferike, Elemér, na meg a nyelvművelés koronázatlan királya – hogy csak az ismertebb neveket említsem – tessék akkor még most valami polgári állás után nézni. Bár egy éjjeli őr pozíciójában nem lehet túl sokat keresni, de a feladat mennyisége nagyjából azonos lesz, így nem kell kilépni a komfortzónából!

„Az idegenlégiósok számát pedig a mostani egyharmadról egyötödre javasolnám csökkenteni.”

Nem kell ehhez javaslat; ha majd többet kell melózni kevesebb pénzért eltolják ők a cangát vissza a Balkánra, ott kevesebből is kijönnek majd!

„Van egy politikai akarat. Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondja a költségvetés alapján, hogy ennyi és ennyi adótartalmat tudok kiengedni a rendszerből ezen és ezen az ágon, ez évi nagyjából 80 és 120 milliárd forint körüli számról beszélünk, és ez a szám egyesül az egyéb költségvetési rovatokban megjelenő egyéb forrásokkal, a kettő együtt ma nagyságrendileg 400 milliárd forint. Ez a GDP-nek most szűken véve 1%-a körüli számról beszélünk. A kérdés az, hogy ebből a 400-ból ez a 100 milyen lesz.”

Nocsak… Ezek szerint az egész tao-rendszer nem is annyira az önkéntes segítségre épül, és nem is a sport iránti rajongás működteti? Lehet, hogy ez mégiscsak állami támogatás, szépen csomagolva? Jajjaj, ki gondolta volna… De nem ám ilyen egyszerű a dolog, jól ki van ez találva, odaless, hogyan is működik!

„Azok a szereplők, akik eddig kijelölt módon befizették a tao-t, mert rámutattak egy állami vállalatra, vagy egy olyan típusú vezetőre, aki részese volt ennek a szisztémának, hogy légy szíves, ne a NAV-nak utald, hanem erre a csatornára utald.”

Na neeeee! Tényleg? És amikor mi ezt találtuk mondani nem egyszer, akkor mi voltunk maga a megtestesült gonosz! ÉS „aki részese volt ennek a szisztémának”, az meg ki lehet? Helyesebben kik? Ezt az olvasóra bízom, aki pontosan tudja, hogy kikről van szó.

 

Nos, erről ennyit, érdemes meghallgatni a riportot, mert bizony olyan – egyébként sokak számára nyilvánvaló – dolgokat mond ki Muszbek, melyek boncolgatásáért már nem egy ember került körön kívülre, nem egy embert járattak le, és nem egyszer kaptuk meg mi is a magunkét!

A foci persze mindig is nagy királyság lesz. De most a király MEZtelen!!!

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!