Óriási mák, hogy a fociban sokkal komolyabb gazdálkodás folyt az elmúlt években, mint a kéziseknél, így nem csak az eredmények sokkal jobbak, hanem van tartalék is. Így most nem kell ilyen problémákkal foglalkoznia a szövetségnek. Sajnos a kézilabda a csapnivaló eredmények mellett még gazdaságilag sincs rendben… Vagy nem pont így van?

A Sport TV új sorozattal jelentkezett, mely a Kézivezérlés extra címen fut. Ezúttal dr. Szűcs Ernő Pétert, a MOL-Pick-Szeged elnökét hívták meg, aki meglehetősen érdekes dolgokat mondott… Lehet, hogy a fociban is vannak ilyenek? Á, dehogy…

A teljes adás ITT érhető el. Kivettem belőle egy pár mondatot, és nem az elhangzásuk, hanem tartalmuk logikai sorrendjében idézem – és természetesen nem marad el pár keresetlen szó sem a részemről…:

„Maradjunk annyiba, hogy a játékosoknak túl sok súgójuk van, és ebből fakadóan számomra nem biztos, hogy egy olyan megállapodás született, amit én jónak tartok. Nyilván ez változhat még, nagyon-nagyon remélem, hogy nem azért kell, hogy változzon, mert még rosszabb helyzetbe kerül bárki is, nem csak mi.”

„Nem akarom, hogy a beszélgetés ebbe az irányba menjen el, de egy menedzser fel nem hívott minket azóta, hogy ez a helyzet kialakult, hogy hát mit tudnak segíteni, vagy hogy hogyan alakuljon ki bármilyen konszenzus. Ilyenkor valahogy nem jelentkeznek. Általában szezon elején a számláik beküldésekor sokkal nagyobb aktivitást mutatnak.”

Ez biztosan nincs így a fociban, mert a stadionok környékén hírből sem tudnak menedzserekről! Ilyen pénzéhes csürhéről meg végképp nem, a fociban a közvetítők (!) maximum a költségeiket kérik el, de a legtöbben még azt sem, hiszen nem a fociból, hanem a fociért élnek! NA meg a másik; tuti nem beszélnek a játékosokkal, nem súgnak nekik, hiszen mindig és mindenkor a klubok – ezzel együtt a szurkolók – érdekeit tartják sem előtt! Mi megy ebben a kézilabdáben…

„Mi 30%-ot kértünk, és – miután, hogy ugye jelentős az árfolyam-veszteségünk is -, mert ugye, bár forintban egyeztünk meg, de annak van egy eurós alapja, ezért kértük annak egy fix összegben való megállapítását. Ehhez képest a játékosok először 20, aztán próbáltunk egyezkedni 25%-ban vagyunk most megállapodva – azzal, hogy nem járultak hozzá az ráfolyam fixálásához.”

Nem tudom, hogy ez sok, vagy kevés, minden esetre alku tárgya volt, és végül úgy néz ki, hogy lesz egyfajta konszenzus a klub és játékosai között. Szerencsére a foci Nb1-ben nem nagyon kell ilyenekkel foglalkozni, mert pénz az van, így nem kell lealacsonyodni olyan szintekre, hogy érvényes szerződések módosítását kéri a klub… Vagy mégis? Annak bizony komoly oka lehet, a megfejtés pár idézettel alább olvasható.

„Halljuk azt az érvet is, hogy azért kell a játékosoknak sokkal kevesebbet engedni adott esetbe a fizetésükből, hiszen ők otthon edzenek. Most ez egy picit olyan, olyan érzésem van, hogy egy multicégnek az igazgatóját hazaküldenék, hogy monopolizzon, hogy képben maradjon a vállalat irányításával.”

Na megint; ilyen a fociban nincs, a játékosok megkétszerezett erővel készülnek, és igazán nem tehet róla senki, hogy a kézilabdásoknak nincs a FIFA-hoz hasonló pixelrendezgetős játékuk, mert akkor bizony ők is edzésben maradhatnának! Na de így… Nem is tudom miben bíznak!

„Mi az elmúlt jó pár évben felelősen gazdálkodtunk, aminek a tartalékai most rendelkezésünkre állnak.”

Nocsak! Ezek szerint nem költötték el az utolsó vasukat is arra, hogy erősítsék a csapatot? Nem vettek még két-három légióst? Micsoda dolog már ez??? A szurkolókat átverik holmi világbajnokokkal, meg BL-győztesekkel, mikor az Albán másodosztályból is igazolhattak volna? Most itt az eredmény… A fociban ilyen sem történhet meg!

„Csak feltételezhetem, hogy van egy ilyen szemlélet is, hogy biztos most a klub az így akar a mi fizetésünkön gazdagodni, holott nem, mert hiszen, ha ép ésszel bárki is belegondol, csak a Szeged kapcsán micsoda jegybevétel-kieséssel számolhatunk. ugye lett volna három Veszprém mérkőzésünk, ahol a csilláron lógnak Szegeden. Lett volna minimum BL-mérkőzésünk a Vardar ellen, ami szintén azt gondolom, hogy egy jelentős beétel lett volna. Ez négy olyan teltházas bevétel, ami tízmilliós nagyságrendek, és sok tízmilliós nagyságrendek!”

Ez egyre rosszabb! Meccsnapi bevétel??? Erre alapoztak? A fociban már évtizedek óta készülnek egy ilyen krízis kivédésére, ezért jó előre redukálták szinte a nulla szintre a meccsnapi bevételt, nehogy annak kiesése veszélybe sodorja a klubok működését. Csak felelősen kellett volna eljárni, és Szegeden sem lenne probléma! Meg a szurkoló amúgy is ordibál, zörög, véleménye van, ergo zavarja az istencsászárokat alkotás közben. Semmi helyük a csarnokokban sem!

„Ha az a megoldás jönne, hogy folytatódjon a bajnokság, a Magyar Kupa, vagy a BL zártkapuk mögött, nekem az igazából nem sokat ér. Ez a sport a sportolókról és a szurkolókról, és nyilván minden más egyébről szól, csak azért, hogy meglegyen a statisztikai mérkőzésszám, azt nem tartom jónak.”

Már megint a szurkolók… Nem elég, hogy bevételt alapoznak rájuk, de még ezen túl is építenek rájuk, mert azt hiszik, hogy a nagy zajongás az majd segíti a csapatot! A fociban már régen felismerték az MLSZ és a klubok, hogy ez egyáltalán nincs így! A leginnovatívabb ebben (is) az Újpest tulajdonosa, aki egyenesen zártkapus meccseket kért a szövetségtől, mert – mint fentebb írtam – a szurkolók zavarták az istencsászárokat!

„Nem írhatja felül semmilyen tévés jogdíj, vagy bármilyen szerződés azt a biztonságot, ami minimálisan elvárható. Nem a maximális, a minimálisan elvárható!”

Na a fociban ez is másképp van! Az igaz, hogy itthon penye a társaság, de a fehéroroszoknál ezerrel küldik a raketirt, mert most, hogy kb. csak ők fociznak egyedül a világon még őket is megnézik a legelvetemültebb futball-mazochisták!

 

Nos az egész ennyi, nem több, és most már ugye mindenki látja, hogy miért nem sikeres a magyar klub-kézilabda! El se hiszem szinte, hogy milyen állapotok uralkodnak…

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!