Hétfőn egy video-konferencia keretében az MLSZ elnöke a klubok vezetőivel, tulajdonosaival szeretne egyeztetni a folytatásról. Én biztosan megkérdezném: Nicsak, ki beszél? És még akkor is azt hinném, hogy csak báboznak nekem, ha letennék a nagyesküt, hogy Csányi urat, vagy éppen Vági Mártont látom a képernyőn…

De most úgy tűnik, hogy mégiscsak létezik az MLSZ! Nem tudom, hogy mikor sikerült újjá-alakulniuk, de az biztos, hogy minimum egy hónapja nem adtak életjelet magukról… A hírt a zaol.hu-n olvastam, és remélem, hogy nem csak feltételezés, hogy egyeztetés lesz, és nem egyszerűen ukázt kapnak a klubok!

És ha már zaol.hu, akkor természetesen megszólaltatták Végh Gábort, a ZTE FC tulajdonosát is arról, hogy képzeli el a folytatást. A cikkből tudtam meg, hogy a belga élvonalbeli bajnokság (Jupiler Pro League) elnökségének határozata még csak javaslat (???), amit a szövetségnek is jóvá kell hagynia, de ez már csak formalitásnak tekinthető.

Erről jut eszembe; mikor ismerik már fel végre itthon is, hogy nem az MLSZ-nek kellene rendeznie a bajnokságokat, hanem a klubok által alapított szervezeteknek, mint például a Premiere League, ami az élvonalbeli klubok tulajdonában álló gazdasági vállalkozás? És mikor lesz olyan, hogy a bírók munkáltatója nem az a szervezet lesz, amelyik a klubokat pénzügyi pórázon (is) rángatja? Azaz: mikor lesz nálunk olyan, hogy nem a szövetség kénye-kedve szerint alakítja a bajnokság menetét?

Ez erős kijelentés? Nos, nem is annyira, ugyanis a legnagyobb jószándék ellenére sem garantált az, hogy az egyoldalúan függő klubok érvényesíthessék érdekeiket, hát még ha nincs is meg mindig a jószándék… Ott van példának a Szpari, aki biztosan nem lesz élvonalbeli klub, amíg perben áll az MLSZ-szel. Ennek sok oka van, de ezek között van például a „véletlenül” rendszeresen őket sújtó bírói hibák garmada is…

De térjünk vissza Végh Gábor nyilatkozatásóhoz! A tulajdonos azt mondja, hogy;

„Én most már „elengedném” ezt a bajnokságot és a jövőre kezdenék koncentrálni – mondta lapunknak Végh Gábor. – Bármilyen folytatás is lenne, az már nem adna valós képet. Akárhogy is nézzük, egy torz bajnokság lenne a mostani helyzetben. A bizonytalanság pedig a legrosszabb, ezt mindenki érzi.”

„Fel kellene emelni az élvonal létszámát – mondta. – Nem lenne kieső az NB I-ből, az NB II-ből pedig a jelenlegi első két helyezett jutna fel. Amúgy is az lenne az észszerű, ha nem 12 csapatos lenne a bajnokság és ez a létszám – mármint a megemelt –, a jövőben is maradhatna.”

„Ne halogassunk, mert a klubok számára elvesztegetett minden bizonytalanságban töltött nap, és ha időt nyerünk, életet nyerünk. A jövőre kell koncentrálni, hiszen a jelenlegi helyzetet a klubok sínylik meg leginkább. A krízis megoldásából mindenkinek ki kell vennie a maga részét, ez így tisztességes. Mi is költségcsökkentésre készülünk, mert ez az, amit nem lehet elkerülni.”

Most a károgók simán betolják, hogy persze, mit is mondana mást a Zete tulaja, hiszen kiesésre állnak! De ha kicsit jobban belegondolunk, tényleg nem jó ez a 12 csapatos rendszer –, a három körös lebonyolítással meg egyenesen szembe megy az egyenlő versenyfeltételek biztosításának alapvető igényével!

Amit pedig a halogatásról mondott, az telitalálat, ugyanis most, amikor csak gondoljuk, hogy talán létezik még a szövetség, az a tetsz-halotti magatartás, amit az MLSZ-től látunk, csak fokozza a bizonytalanságot, és indokolatlan plusz-terheket ró az egyébként is rossz helyzetben lévő klubokra.

Végh úrral egyetértve, és kiegészítve mondandóját, a következő döntéseket várom az MLSZ-től:

 1. Zárja le a mostani állás szerint a bajnokságot, ahol nincs kieső!
 2. Engedje át a bajnokságok szervezését a klubok által birtokolt gazdasági társaságnak!
 3. Emelje fel az élvonal létszámát 14-re!
 4. Az a 14 maradjon meg, és ne csak átmeneti létszám legyen!
 5. A bajnokság legyen két körös, utána alsó- és felsőházi rájátszással!
 6. Szervezze ki egy tőle független, teljesen különálló szervezetbe a bírói kart!
 7. Adja át a tévés, szerencsejáték, valamint egyéb központi pénzek elosztását a klubok által alapított szervezetnek – ami a bajnokság lebonyolítója is egyben!
 8. Vonuljon ki az utánpótlásból, a szervezést, vezetést, adja át az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságának!
 9. Kizárólag a válogatottak menedzselése, valamint a nemzetközi megjelenések feladatköreit lássa el (szabályalkotó tevékenysége mellett)!
 10. Csökkentse alkalmazottai létszámát feladatainak megfelelő mértékben a mai 30%-ra!
 11. A vezetést és az elnökséget szervezze újra, spotszakmai szakértők minimum minősített többségű aránya mellett!
 12. Ehhez a működési modellhez dolgozza ki a keretrendszert, egyeztetve szakértőkkel, sportolókkal, szurkolókkal!

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

 1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!