Gondolom, nem csak engem lepett meg, hogy az Nb1 őszi gólkirálya tavaszra az Nb2-be szerződött... Igen Feczesin Robi a Vasasban folytatja, miután az Újpesttel lejáró szerződése meghosszabbításáról nem tudtak megegyezni a felek. Érdekes váltás, és elsőre kb. mindenki rávágta; a játékos a pénzt választotta, márpedig a Vasasnál a 2019 decemberi tulajdonos-váltás óta van pénz! A dolog azonban nem ilyen egyszerű! Sokkal több van a döntés mögött, ugyanis a Vasashoz nem csak a pénz, hanem a stratégiai terv is "beesett"! Elsőre teljesen más történet a kaposvári Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia esete, ahová Nagy Tamással és Klink Zoltánnal szintén megérkezett a progresszív "áramlat".

Mire gondolok? A Vasas esetében a kisebbségi klubtulajdonos, technikai igazgató, Nagy Miklós 2018-tól az utánpótlást irányította, ismeri a gyerekeket. Nyilatkozatban elmondta, hogy "Bene Ferenc... Taktikai periodizáció című könyvét ronggyá olvastam", így nem is volt kérdés számára, hogy ifjabb Bene lesz a vezetőedző, ha megegyezésre tud jutni vele. A technikai igazgató szereti a meccset a pályáról nézni, sokkal inkább itt érzi magát elemében, semmint a skybox-ban, és azt is elmondta, hogy a fent említett könyvet nem csak olvasta, hanem arra alapozva tervezi/szervezi az utánpótlás edzés-rendszerét is. Mi történik tehát? Sikerült végre egy egységes keretbe foglalni a teljes vertikumot a kicsiktől a csúcsot jelentő felnőtt csapatig!

A két történetet összeköti a legenda, Bene Ferenc, akire méltán büszkék Somogyországban! Amikor tavaly felkerültek az Nb1-be, kissé meglepettek voltak, hiszen ez csak a hosszabb távú terveikben szerepelt (tegyük hozzá, hogy nem egy csapat van az Nb2-ben, aki úgy fél az élvonaltól, mint ördög a szenteltvíztől...). Mint akkor elmondták - és azóta többször is megerősítették - hosszabb távra terveznek, egy olyan klubmodellt építenek, ami még nem kiforrott, de megvan a stratégiai irány, az építkezés pedig organikus módon történik, nem karnak erőltetni semmit, mert az labilissá teheti a klub egészét. A magam részéről - bár feltűnt, hogy sereghajtóként sem fociznak letrottyolt lábszárral a kaposvári játékosok - az utóbbi időben a "hosszútávra tervezünk" mondást kezdtem üres szólamnak érezni. De - mekkora öröm! - az élet, helyesebben a kaposvári vezetés rám cáfolt! A két említett szakember érkezése ugyanis azt jelenti (sőt, egyenesen garancia!), hogy egységes, mindent felölelő, komplex szemléletben folyik tovább az utánpótlás-nevelés. Ehhez pedig hozzá kell tenni, hogy a felnőtteknél alapvető fontosságú a saját nevelések beépítése, így pedig azt látom, hogy Somogyban is kialakulni látszik egy egészséges, modern alapokra helyezett labdarúgó klub!

Igen, most úgy tűnik, hogy lassan megérkeznek azok a progresszív gondolkodók, akik a focit végre képesek modern szemléletben oktatni, ehhez képességeik is megvannak, és hihetetlen tettvágy munkál bennük! Elérkezett tehát a vég a "Rúgjátok fel a Balázsnak, majd megoldja!" típusú edzők számára, ideje lesz belátni, hogy - mint bármilyen más szakma esetében is! - az edzői munka legmagasabb foka egy művészi szintre kimunkált, minden részletre kiterjedő, ugyanakkor rendszerbe szervezett alkotás!

Nem megyek bele, hogy milyen gyorsan, és milyen messzire kellene mennie a mai "szakma" legkevésbé sem szakmai részének, én inkább csak annak örülök, hogy lassan mégiscsak érkeznek azok az utódok, akik szellemi tőkét jelentenek, akik az anyagi jólétet végre képesek lesznek megtölteni a szurkoló számára is fogyasztható tartalommal! Nincs is más hátra, mint gratulálni a két történetben említett szakembereknek – és szurkolni sikerükért!!!

HAJRÁ MAGYAR FOCI!!!

HAJRÁ MAGYAROK!!!

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!