Mint arról ITT beszámoltunk, a Premiere League egységes bércsökkentést javasolt a versenyeiken szereplő játékosoknak. Ne feledjük, a PL a csapatok által tulajdonában álló szervezet, azaz – ha úgy tetszik – a klubok egységes ajánlatáról van szó. Megjött a válasz is; az angol élvonalbeli labdarúgók szakszervezete (PFA) elutasította az ajánlatot…

Az indoklás nem mindennapi; ezzel a lépéssel az angol kormány mintegy 200 millió fontnyi befizetett adótól esne el, és ennek a lépésnek ilyenformán a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) és más állami szolgálatok látnák kárát.

A dolognak itt részemről nincs vége, mert nem árt elgondolkodni azon, hogy miről van itt szó. Az van, hogy kiesik 200 millió font bevétel, ez pedig nyilván nem jó az államnak. Ami pedig az államnak nem jó, az nem jó az adófizető polgárnak sem, mert ha kevesebb az állam pénze, alacsonyabb szinten fog szolgáltatni. Ez eddig kerek lenne, de…

Az élvonalbeli labdarúgók nyilván a jobb keresetűek közé tartoznak Angliában (is), így nem kellene, hogy problémát okozzon egy 30%-os csökkentés. Akinek problémát okoz, azok a sokkal alacsonyabb fizetéssel rendelkezők. De maradjunk PFA érveinél! Mi van, ha a PL nem tudja kifizetni azokat az összegeket, amit megígért a járvány okozta problémák kezelésére? Mert hogy a fizetéscsökkentési javaslat mellett arról is döntöttek, hogy a PL 125 millió fonttal segíti az alsóbb osztályokban szereplő, és a kényszerszünet miatt anyagi gondokkal küzdő klubokat, 20 millió fontot pedig jótékony célokra ajánl fel.

Egyébként pedig; ha az egy év alatt kieső 200 millió font ilyen nagy probléma, könnyen orvosolható olyan módon, hogy a PL havi 16,7 millió fontot elutal az NHS-hez -a mit persze úgy tud megtenni, hogy 30%-kal csökkenti a béreket. Mit jelent ez? Kb. azt, hogy a PL: klubok bér jellegű kiadásai 30%-os csökkenése mellett ennek cirka a 25%-át befizeti a Egészségügybe (vagy az államkasszába, és az állam majd ott használja fel, ahol szükség van rá). Nekem ennek egyenlegeként az jön ki, hogy összességében csökken 22,5%-kal csökken a klubok kiadása, az egészségügy (államkassza) sem szenved kiesést.

És ne felejtsük el, hogy van egy nem annyira boncolgatott kérdés is; mi van akkor, ha csődöt jelent pár klub? Akkor a teljes bér után fizetett összegek esnek ki, ami bizony sokkal hamarabb elérheti a 200 milliót, mint egy év…

OK, Rooney nem egy agysebész (ettől még kiváló játékos!), és most talán nem kellett volna megszólalni, amikor ezt találta mondani:

"Utána a PL közölte nyilvánosan a szándékait, sarokba szorítva ezzel a játékosokat, hogy ők fizessék meg az elmaradt bevételeket. Könnyű célpontok vagyunk. Szerintem a labdarúgóknak egyénileg kellene eldönteniük, hogy mennyi bérről hajlandók lemondani."

Ha nagyon jószándékkal közelítek, akkor pedig azt tudom mondani az egyéni megállapodásokra, hogy progresszív jelleggel differenciálják a csökkentést. Azaz: minél magasabb egy játékos fizetése, annál nagyobb csökkentést kell ajánlani neki, hiszen bármennyit is keres az ember, a kenyér mindenkinek pontosan ugyanannyiba kerül a boltban…

Megjegyzem még, hogy a Rooney által emlegetett egyéni megállapodások esetén is csökken az egészségügybe (államkasszába) fizetett összeg. És még egy aspektusát azért meg kell említenem a történetnek: most egy ilyen látványosan nem vállalt szolidaritásnak nagyon rossz üzenete van a társadalom fel még akkor is, hogy úgy érzik a játékosok, hogy a PL rajtuk akarja elverni a port a kieső bevételek miatt!

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!