Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a Bosmann-szabály bevezetése óta most először csökkenhetnek az igazolási díjak. Ez elsőre nem feltétlen rossz dolog, de ha kicsit mögé a dolog nézünk, azért már nem ilyen egyértelmű a kép.

Gondoljunk bele, hogyan működik egy vállalkozás. Vesz és elad, ha termelő, akkor alapanyagot vesz, és kész/félkész terméket ad el. A kereskedő pedig az áruk olcsó beszerzője, aki valamilyen komparatív előnyénél fogva (fizetőképesség, mennyiség, földrajzi hely, kapcsolatok stb.) el tudja érni beszállítóinál, hogy olcsóbban kapja meg az árut, mint ahogy ő azt továbbadja.

Nálam a fociban a termelő vállalatok például a dél-szláv klubok, a kereskedők pedig a tp-bajnokságok nagy csapatai, akik a termelőktől megvett „kész/félkész terméket” (idézőjel, mert itt a játékosokról van szó) megveszik, majd – jó esetben – akár nagy haszonnal továbbadják. Van rosszabb eset is, amikor kiderül, hogy a „termék” nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Ez az eddig megszokott működés, de most ennek vége… Most – amikor várhatóan csökkennek az árak -, a „termelők” az eddigieknél csak nyomottabb áron tudnak értékesíteni, a „kereskedők” pedig azt tapasztalják, hogy „készleteik” (játékos-keretük) értéke jelentősen csökken! Ráadásul – amellett persze, hogy olcsóbbá válik a „beszerzés” (igazolás) -, rettenetes veszteségeik keletkezhetnek azon, hogy feleslegessé váló játékosaikat ő is csak alacsonyabb áron tudják értékesíteni, vagy a nyakukon marad, de akkor meg ugye ki kell fizetni az előző gazdasági ciklushoz igazított jövedelmet…

A nagyobb klubokat talán nem kell félteni, mert társadalmi beágyazottságuk, mögöttes támogatóik anyagi lehetőségeiket továbbra is jó szinten tarthatják, de mi lesz azokkal, akik eleddig „beszállítók” voltak? Elérhetjük azt a pontot, amikor már nem lesz kifizetődő kitermelni a tehetségeket, így egész egyszerűen leáll a „beszállítói tevékenység”… Persze a nagy klubok saját utánpótlásukban is bízhatnak, de ehhez nekik is komoly stratégia-váltás kell, ami persze megint csak pénzbe kerülhet.

Azt nem tudom, hogy ez a helyzet mennyire fenyeget, de ha tartós marad a mostani állapot, akkor előbb-utóbb bekövetkezik az, amit senki nem szeretne; leáll a játékos-áramlás. Ez megint csak nem feltétlen rossz, de ahhoz bizony évek kellenek, mire egy ilyen sokkot kihever a futball-gazdaság…

 

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!