A járvány terjedésével nem csak a bajnokságokat kellett felfüggeszteni, hanem az edzések tekintetében is redukálni kellett a lehetséges érintkezések számát. Így az összes klub úgy döntött, hogy játékosaik egyéni edzéstervek szerint készülnek a majdani újra-indításra. Igen ám, de a foci az egy igen összetett stratégiai játék, az egyéni felkészülés pedig kimerül a fizikai és technikai elemek gyakorlásában… ami bizony nem elég! Most viszont fordul a kocka!

Elsőként Németországban álltak edzésbe a labdarúgók, de természetesen most még nem lehet a korábbi módszereket alkalmazni, így páros, vagy kiscsoportos edzéseket tartanak. Így járnak el a Bayern Münchennél, a Vfl Wolfsburgnál és a Borussia Mönchengladbach csapatánál, valamint Eintracht Frankfurt-nál is.

Az erőnléti és futóedzéseket továbbra is egyedül végzik a játékosok. Ne feledjük, a megfelelő technikai háttér mellett ezek az edzések akár online módon követhetők, ellenőrizhetők, így tulajdonképpen a közösségi lét kivételével akár a korábbi szinteket is elérhetik, vagy megtarthatják a játékosok. Kérdés persze, hogy ezek a technikák hol állnak rendelkezésre, és hol használják ki az ezekben rejlő lehetőségeket?

Nem tudom, hogy a klubok mennyire követik a WHO, illetve különböző kutatóintézetek vizsgálatait, de most egymásnak ellentmondó hírek érkeznek arról, hogy a kilégzéssel terjed, avagy nem a vírus. Ez azt jelenti, hogy azt vizsgálják; ha valaki nem tüsszent, vagy köhög, hanem csak normál módon lélegzik, akkor átadható a fertőzés, avagy se. Minden esetre, a WHO hivatalos állásfoglalása szerint „ilyen átadásra csak nagyon specifikus körülmények között találtak bizonyítékot.” (forrás: sciencealert.com)

Nem tudom, de a foci lehet, hogy éppen ilyen speciális körülmény, ugyanakkor – a nyilatkozatok szerint – csak olyan gyakorlatokat végeznek a játékosok, ahol garantálható a két méteres távolság, úgymint lövés-gyakorlatok például. De ez meg nem a taktikai jellegű felkészítés eszköze, így nincs sok haszna a csapatjáték szempontjából.

Itthoni vonatkozása a témának, hogy a Fradinál hatfős kiscsoportos edzéseket tart Rebrov mester, míg Fehérváron úgy nyilatkoztak; még nincs közös gyakorlás. A Kövesd egyértelműen az egyéni edzésekre helyezi a hangsúlyt, ugyanakkor megjegyzik, hogy a folytatáshoz mindenképpen kell a közös gyakorlás. Igen – és ezt én teszem hozzá – enélkül ugyanúgy nem lenne korrekt a befejezés, mint ha az igazolási periódus nyitánya után fejeznék be a bajnoki küzdelmeket.

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!