Folyamatosan követem a világ sporteseményeit. Persze Európában a foci áll a középpontban, de van még néhány szintén komoly érdeklődésre számot tartó – és sok tekintetben azonos módon működő – más sport is, mint például a kézilabda. Most olvastam egy hírt, miszerint Stas Skube – a Szeged korábbi irányítója – elhagyja a csődbe ment klubot. Miután a kézilabda nagyon hasonló módon működik, mint a foci, ezért tanulságos a történet. Mi van akkor, ha a finanszírozás és/vagy a tulajdonos személye alapjaiban változik? Érdekes lehet a foci szemszögéből is a történet.

Az egész valamikor 2012-ben kezdődött, amikor egy orosz milliárdos - Szergej Szamszonyenko – megvásárolta a klubot. De nem csak klubot vett, hanem felépítette az 5500 férőhelyes hipermodern csarnokot, a Jane Sandanski Arénát is, mert nem szeretett volna az akkor még tényezőnek számító Metalurggal osztozni a Boris Trajkovski Arénán… De épült ott szálloda is!

A lényeg az, hogy innentől kezdve szélsebesen igazoltak oda világsztárok, mint például Sterbik Árpád, vagy Dejan Miloszavljev (Füchse Berlin), Igor Karacsics (Kielce) Rogerio Moraes Ferreira  (Veszprém). Zárójelben már karrierjük következő állomását tüntettem fel, hiszen a mostani válságos helyzet végleg betett az együttesnek. A bajok azonban nem itt kezdődtek, sokkal korábban!

A női csapatnak – miután kétszer sem bírt el a Győrrel BL-döntőben – hirtelen vége lett, mert kiszállt ebből az „Orosz”, de a férfiakkal még belevágott a két következő szezonba - a másodikban már elmaradt fizetésekről lehetett hallani… -, ezzel együtt sikerült két BL-győzelmet besöpörni!

Azután már nem volt megállás a lejtőn, és a mára kialakult helyzet a végét jelenti a klubnak. Helyesebben; lehet, hogy lesz klub, de alapvetően más gazdálkodási feltételekkel láthat neki a munkának az „Orosz” utódja, és nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy ki merjük jelenteni már most, hogy a Szkopje kikerül a nemzetközi élvonalból!

Nos, a foci meg úgy jön ide, hogy a finanszírozási helyzet alapos változásai miatt már több helyről is lehet hallani hangokat, miszerint az új körülmények között a tulajdonosok inkább kiszállnának a klubból! Igen, ez pontosan így van, azaz a tulajdonosi és a finanszírozási helyzet is alaposan változhat… És ez hasonló folyamatokat indíthat el, mint amit a Szkopje esetében láttunk!

Az, hogy a drágább játékosok esetleg el tudnak szerződni gazdaságilag erősebb csapatokhoz – mondjuk kisebb nyugati, vagy arab, esetlen a kínai bajnokságban – nem olyan nagy probléma, többségük ugyanis légiós, így annyira nem tudom sajnálni a dolgot! Ott azonban már nagyobb a baj, hogy ha a klubok csődbe jutnak!

Mert bizony onnan nagyon nehéz lesz visszajönni! Ráadásul azok, akik most sem a legjobban fizetettek (különös tekintettel a hazai fiatalokra), még inkább rossz anyagi körülményeket fognak megélni. Arról nem is beszélve, hogy a létesítmények fenntartása már eddig sem volt zökkenőmentes… és most meg egyenesen csődbe viheti azokat a klubokat, akik az utóbbi években csilivili arénákat kaptak – vagy játszhatnak a libalegelőn, de az meg nem az Nb1-ben lesz, hiszen nem felel meg a követelményeknek!

Van itt tehát baj, és az nem is kicsi, a Szkopje esetét meg mindenki vésse be, amikor nem hiszi el, hogy a klubok tényleg komoly bajban vannak, és most nem az a kérdés, hogy kit, és mennyivel vesznek le, hanem hogy túlélik ezt a válságot, vagy sem…

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!