Mint arról korábban írtunk (ITT) a FIFA arra törekszik, hogy megteremtse annak feltételeit, hogy a pályán dőljenek el a bajnokságok. Ehhez döntéseket hoz, nem úgy, mint az UEFA… De hagyjuk is az európai szövetséget, az totálisan szétcsúszott, inkább azt nézzük meg, hogy a FIFA milyen intézkedéseket hozott a klubok megsegítésére a bajnokságok befejezése érdekében.

A legfontosabb, hogy az eredetileg tervezett idény végén (június 30.) a lejáró szerződések automatikusan meghosszabbodnak addig, amíg a bajnokságokat be nem tudják fejezni. Ez azt jelenti, hogy a más klubokba szerződött játékosok csak akkor kerülnek új csapatukhoz, ha a bajnokság befejeződött.

Persze itt azért lehetnek érdekellentétek, mert ha országváltással is jár a csapatváltás, és a fogadó ország korábban lejátssza a még elmaradt meccseket, akkor hátrány éri, hiszen az egyébként szerződésben álló játékosa az automatikus hosszabbítás miatt nem tud új csapatával edzeni. Ha pedig összeér a 2019/20- és a következő bajnokság, akkor csak menet közben nyílik lehetőség az érkezők beépítésére egy ilyen esetben. A FIFA igyekszik rugalmasan kezelni a dolgot, mert az igazolási időszakot a két bajnoki idény közé teszi, ugyanakkor az még nyilván nem világos, hogy mikor zárulnak az aktuális, és kezdődnek a következő bajnokságok.

De a lényeg az, hogy most már hivatalosan is kimondott a szerződések automatikus hosszabbítása – de természetesen ennek jogi aspektusait minden egyes játékossal rendezni kell. Ezt a FIFA értelemszerűen klubokra bízza. De iránymutatást adott azért:

„A FIFA ennek szellemében ösztönzi a labdarúgókat és a klubokat, hogy működjenek együtt a megoldások megtalálásában. Az egyes országok intézkedéseihez igazodva kell megtalálni a megfelelő eljárásmódot, a FIFA az összes aspektus megvizsgálását javasolja, beleértve a kormányzatok intézkedéseit, amelyek a klubokat támogatják, a fizetések megvonását vagy csökkentését, és az esetleges fedezeteket.”

A FIFA viszont magához vonja a döntés jogát abban az esetben, ha nem sikerül megállapodásra jutni, méghozzá a következőket figyelembevéve:

– valóban mindent megtettek-e azért, hogy megszülessen az egyezség;

– a klub gazdasági helyzete;

– a játékosok szerződésváltoztatásának arányossága;

– a játékosok nettó jövedelme a szerződésváltoztatás után;

– a játékosok egyenlő bánásmódban részesültek-e.

(forrás: nemzetisport.hu)

Ehhez készített egy videós segédanyagot a FIFA:

Amennyiben innen nem érhető el a video, klikk IDE!

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!