Ajkán nem kellett csökkenteni a fizetéseket, a klub kivár, és azt mondja, hogy megvárja a döntéseket az MLSZ, illetve az önkormányzat részéről, és majd ezek ismeretében határoznak. Azt azért elárulták, hogy a kifizetések mértéke így is csökkent, azt persze nem, hogy mennyivel.

Nem tudom pontosan, mert mint korábban is említettük, a klubok belügye a fizetés – Magyarországon… De élek a feltételezéssel, hogy Ajkán az egyébként máshol is alkalmazott fizetési rendszert tényleg megfelelően alkalmazzák, mert nem kellett hozzányúlni az alapfizetésekhez. Miért? Íme, Geri Gyula veol.hu-nak adott nyilatkozatának egy részlete:

„A játékosok bére alapfizetésből és egy teljesítmény-ösztönző részből áll. Ezt a rendszert másutt is alkalmazzák. Mivel most nincsenek meccsek, utóbbi kifizetései jelenleg nem terhelik a klubot.”

Nos, az a nem mindegy, hogy a teljesítmény-alapú bér és az alapfizetés hogyan arányul egymáshoz. Azt hallomásból tudom, hogy az élvonalban az Újpest alkalmazza a legnagyobb teljesítmény alapú béreket – és emellett az alapfizetések viszont jóval alacsonyabbak, mint a többieknél. Persze ez csak amolyan „urban legend”, erről Újpesten sem nyilatkoznak…

Ami azonban nagyon fontos: amikor a bérek csökkentése különösen nehéz üggyé válik, ott – feltételezésem szerint – az is erősen közrejátszik, hogy a teljesítmény-bér eleve elmarad, és ha még ezen túl az alapfizetés is csökken, akkor az a kommunikációval ellentétben jóval komolyabb lehet, mint az alapbér szerződés szerinti csökkentése.

Mert álalános jellemző (nem csak a fociban!), hogy a teljesítmény alapú bér nem szerepel a munkaszerződésben, mivel az adható, és nem kötelezően megfizetendő (csak bizonyos feltételek teljesülése esetén!). Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Ha egy játékos alapbére és a teljesítmény alapú kifizetések (az elvárt teljesítmény esetén!) hozzávetőleg 50-50%-os arányt mutatnak a teljes jövedelmen belül, akkor az alapbér 30% csökkentése a mai helyzetben összességében 65%-os kereset-csökkenést jelent! Igen, mert az alapbér 30% a teljes jövedelem 15%-át jelenti, míg a teljesítmény-bér eleve nem jár (50%). Azt sajnos nem tudom, hogy az 50-50-es arány mennyire állhat közel a valósághoz.

Akkor tehát, amikor a játékosok fizetéscsökkentéséről van szó, ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni. Azt persze – még egyszer leírom – soha nem tudhatjuk meg, hogy ténylegesen mennyi is az annyi…

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!